Miten kävi Lahden vessapaperimiehelle? Kuntavaalitulos ei ollut suopea kaikille Seuran esittelemille kuntavaaliehdokkaille

Vain rippeet ovat enää jäljellä Juuan maankuulusta persuperheestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten kävi Seuran kuntavaalijuttusarjassa esiintyneille ehdokkaille?

Vain rippeet ovat enää jäljellä Juuan maankuulusta persuperheestä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

 

Seura-lehti esitteli kuntavaalien alla puoluesarjassaan kuntavaaliehdokkaita ympäri Suomen. Millainen kuntavaalitulos oli heidän kannaltaan?

Hyvä, hyvin huono ja kaikkea siltä väliltä.

Aloitimme ehdokaskierroksen Juuasta ja valtakunnallisestikin harvinaisesta perussuomalaisten ”persuperheestä”. Sen kaikki jäsenet Arvi Martikainen ja lapsensa Jonna Martikanen ja Jari Hyykky olivat tulleet valituiksi jo vuonna 2012. Juuan persujytky tuotti puolueelle tuolloin peräti 21 prosentin äänisaaliin.

Nyt jytky suli Juuassa ja isä-Martikaisen perheessä. Viitteitä siitä saatiin jo viime helmikuussa käydessämme persuperhettä tapaamassa. Silloin ilmeni, että poika-Hyykky oli vaihtanut puolueeensa Suomen keskustaan.

Keskustan ehdokkaana Hyykky tuli nyt myös valituksi.

Karumpi on isän kohtalo. Yhä perussuomalaisissa pysytellyt Arvi Martikainen putosi valtuustosta. Hänen tyttärensä Jonna sentään äänestettiin perussuomalaisista valtuustoon toistamiseen.

”Pettymystä on ilmassa”, Jonna Martikainen myöntää. ”Harmittaa paitsi koko puolueen tuloksen kannalta, etenkin isäni Arvin puolesta. Vaikka itse tulinkin valituksi, kaikki eivät nähtävästi voi aina voittaa. Isän kohtalo on harmillinen.”

Entä poliitikkoperheen tuliterä uusin jäsen? No jaa. Jari Hyykyn tytär – siis Arvi Martikaisen lapsenlapsi – Heidi Hyykky jäi keskustan ehdokkaana hänkin kokonaan valtuuston ulkopuolelle.

Seuraan jututetuista muista juukalaisehdokkaista paremmin kävi sosiaalidemokraattien Jari Miettiselle. Hän meni kirkkaasti läpi.

Kuntavaalitulos herätti punavihereätä riemua

Karkkilassa valtuustopaikan lunastivat vasemmistoliittolaiset ehdokkaat Katja Etolin ja Teemu Tuiskula. Saman puolueen voittokulkua ei estänyt liioin Eren Aybas, josta nyt tuli – vain pari viikkoa omaa ehdokkuuttaan harkinnut – varavaltuutettu Karkkilassa.

Myös vasemmistoliitosta demarileiriin loikanneet Päivi Hellgren, Harri Lindfors ja Risto Sintonen uusivat Karkkilan valtuustopaikkansa uudessa puolueessaan.

Entä vihreät Helsingissä? Lähes 5 000 äänellään Ozan Yanar nousi yhdeksi vaalikuninkaista koko Suomessa. Lähes samaan ylsi vihreiden Maria Ohisalo. Läpi meni myös Osmo Soininvaara, mutta komean äänipotin kerännyt Anni Sinnemäki jäi ulos pääkaupungin pormestarikisasta.

Taksinkuljettaja Kasper Kivistö vihreistä jäi valtuuston ulkopuolelle.

Keskusta takelteli

Viitasaarella Pirjo Grönholm-Paananen oli keskustan ääniharava. Samasta puolueesta valituksi tulivat Ilkka Kemppainen ja Eero Pulkkinen.

Sen sijaan keskustan Tuija Tuikkanen, Juha Kuronen ja Timo Varis eivät tulleet valituiksi.

Muutenkin keskusta veti Viitasaarella vaaleissa takapakkia; siihen lienee vaikuttanut myös vihreiden nousu nollasta viiteen prosenttiin.

Rikostuomion saanut perussuomalainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen meni Viitasaarella edelleen läpi.

Demarit jyräsivät

Sosiaalidemokraatit säilyivät Tampereella suurimpana puolueena, mutta demariopiskelija Ida Piltonen jäi valtuuston ulkopuolelle. Yhtä hullusti kävi Lahdessa myös kokoomuksen Heikki Ulvilalle, ”vessapaperimiehelle”.

Lahtelainen kokoomusvaltuutettu Sari Niinistö taas uusi paikkansa hyvällä äänimäärällä. Tuloksen selvittyä kolmatta kertaa valituksi tullut Niinistö toteaa:
”Siihen nähden, kuinka pienen kampanjan tein, olen hyvin onnellinen. Yhtä tyytyväinen en ole oman puolueeni kokonaismenestykseen Lahdessa tai siihen, että demarit paransivat täällä selvästi otettaan.”

Lue myös:

Perussuomalaisten vaalitappio – Politiikan tutkija: ”Suvakit pesivät vaaleissa persut ja rasistit”

X