Kun muualla Euroopassa pakkaudutaan lomakeskuksiin ja leirintäalueille, suomalainen unelma on oma mökki kaikessa rauhassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seuran tuottaja Tyyne Pennanen
Seuran tuottaja-toimittaja Tyyne Pennanen. © Tommi Tuomi
Onko mökkeily sittenkin liian tyyris harrastus, kun energia- ja polttoainekustannukset ovat pilvissä?

Milloin alkaa keski-ikä? Tietenkin silloin, kun mökkeily astuu festareiden ja reppureissujen tilalle. Yhtäkkiä on hauskempaa kitkeä rikkaruohoja ja hakata halkoja kuin reissata maailman turuilla. Iltasauna houkuttelee enemmän kuin sukellus yöelämään.

Aika moni tuttavapiirissäni on kokenut tämän käänteen. Niin myös kirjailija Reijo Mäki, jota toimittajamme Jukka Vuorio kävi tapaamassa. Näin Mäki virkkaa:

”Nuorempana ajattelin aina, etten päädy ikinä mökkeilijäksi. (- -) Silloin tuntui, että joku Villa Fucking Hyttyskorpi ei todellakaan ole minun juttuni.”

Mökkeily on omaa rauhaa ennen kaikkea

Suomalaiset ovat olleet mökkikansaa 1970-luvulta lähtien, jolloin kesämökkejä rakennettiin eniten. Nykyisin kesämökkejä on noin puoli miljoonaa.

Vaikka uusia kesämökkejä rakennetaan, mökkikanta ei enää kasva, sillä moni purkaa huonokuntoisen tönön ja rakentaa uutta tilalle.

Moni haluaa kesämökin, jossa on ”oma rauha”. Kun muualla Euroopassa pakkaudutaan lomakeskuksiin ja leirintäalueille, suomalainen unelma on nököttää laiturilla ja katsoa järvelle, jossa ei näy ketään.

Lieneekö taipumus kansanluonteessamme vai ovatko kesämökit Suomessa rakennettu sattumalta kauaksi toisistaan?

Lue myös: Miitta Sorvali osti Kittilästä piilopirtin päähänpistona pelkällä intuitiolla: ”Lappi on opettanut minulle, että kaikki hössötys on turhaa”

Onko aika liian kallis kiinteistökaupoille?

Olen potenut mökkikuumetta siitä läh­tien, kun korona alkoi. Unelmieni mökki olisi järven rannalla kera soman puutarhan ja tunnin parin ajomatkan päässä Helsingistä.

Naapureitakin saisi olla, jos he vain olisivat koiramyönteisiä ja suvaitsisivat vahtijan satunnaiset haukahdukset.

Korona aloitti mökkibuumin, johon en lähtenyt mukaan. Nyt buumi on laantunut, ja saa nähdä, mitä tapahtuu ensi vuonna.

Sähkön ja polttoaineiden kallistuminen saattaa saada jotkut miettimään, onko mökkeily sittenkin liian tyyris harrastus. Ainakin minulle elämän kallistuminen tarkoittaa, että mökkiunelma pysyy toistaiseksi unelmana.

Suomi-mökkeilylle on vaihtoehtojakin. Toimittaja Janne Laitinen huomasi mielenkiintoisen ilmiön Espanjan aurinkorannoilla: suomalaisten asuntokaupat ovat lisääntyneet siellä koronan jälkeen.

X