Monet2Klimt Helsinki -näyttely on kuin värikylläisten maa­lausten kaleidoskooppi – Seinällinen van Goghin auringonkukkia vie ajatukset kohti kesää

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Multimedia art space
© Multimedia art space
Kun digitekniikka valjastetaan liikuttamaan tunnettujen taideteosten yksityiskohtia musiikin tahdissa, syntyy virkistävä visuaalinen spektaakkeli.

Monet2Klimt Helsinki -multimedianäyttely on avoinna 31.3. asti Arabia-keskuksessa Helsingissä.

Miksi multimedianäyttely kiinnosti?

”Olin kuullut monien kehuvan aivan lumoutuneina tunnettujen taideaarteiden multimedianäytöstä.

Näitä esityksiä kiertää nyt Euroopassa: ainakin Tallinnassa ja Amsterdamissa ne on jo nähty. Ilmeisesti eri versioissa on jonkin verran eroa keskenään. Tähän Helsinkiin tuotuun multimediaesitykseen on koostettu Monet’n, van Goghin ja Klimtin teoksia.”

Mitä pidin?

”Yleisö istuu suuren hallin keskellä ja ympärille heijastetaan seinänkokoisina koosteita tunnetuista taideteoksista niin, että kuvat liikkuvat ja ”elävät”.

Kuvat alkavat muodostua jostain pienestä yksityiskohdasta, vaikkapa lummelampi yksittäisistä lumpeen kukista ja hetkessä silmien edessä on kukkien ääriään myöten täyttämä lampi.

Monet’n maalaamat pilvet lipuvat hiljalleen taivaalla, joki kimmeltää välkkyen. Kohta seinä täyttyy van Goghin iiriksistä ja heti perään se tulvahtaa täyteen auringonkukkia.

Klimtin mystiset teokset pääsevät oikeuksiinsa, kun esitys nostaa runsaasti kuvioiduista teoksista ensimmäisenä esille pienen yksityiskohdan, josta alkaa kasvaa koko teos.

Kaiken aikaa salissa soi klassinen musiikki.”

Arvio: ****

Monet2Klimt Helsinki -esitys sai minut…

”…pysähtymään hetkeksi keskellä loskaista arkea. Näky salissa oli kuin värikylläisten maa­lausten kaleidoskooppi olisi liikkunut pysähtymättä seinän korkuisena. Se vei ajatukset kohti kesää, monissa teoksissa kun on kesämaisema. On ällistyttävää, mitä kaikkea nykytekniikalla saadaan aikaan.”

X