Mörkö vapautti varautuneen kansan syleilemään alasti toisiaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jääkiekon kolmas mm-kulta sai kiekkokansan Kauppatorille juhlimaan.
© Pekka Nieminen
Jopa ilmavoimat otti mallia Leijonien joukkuepelistä – kun ykkösylivoiman Hornetit eivät päässeet MM-sankareita vastaan, astuivat nelosketjun Hawkit esiin, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Kirjoitin joskus menneinä vuosina Suomen jääkiekkomaajoukkueen katkeran tappion jälkeen, että tappiot yhdistävät suomalaisia ennennäkemättömän paljon. Mikäs sen parempaa kuin seuraavana aamuna voivotella häviötä yhdessä ja haukkua tuomareita, vastustajaa, pelitapaa ja liiallista etukäteishehkutusta mediassa.

Osaisimme varmasti yhä vuodattaa negatiivisia tunteita antaumuksella toisiamme tukien, mutta nyt täytyy myöntää, että voitto yhdistää meitä sittenkin huomattavasti enemmän.

Suomalaiset ovat perusluonteeltaan aika jäyhiä ja pidättyväisiä – hyvä että lähimpiä naapureita tervehdimme. Mutta mestaruuden tullen osaamme jo toimia automaattisesti asian edellyttämällä tavalla.

Tarvitsemme vain sen lähtösykäyksen, joka tällä kertaa kulminoitui Marko ”Mörkö” Anttilan sankaritekoihin. Voiton hetkellä huudamme, riisuudumme ja pulikoimme suihkulähteissä. Autamme alastonta tuntematonta kiipeämään liukkaiden patsaiden päälle. Halaamme toisiamme ulkonäköön ja muihin mielipiteisiin katsomatta.

Teemme sen kaiken yhdessä – ja vuosi vuodelta fiksummin. Ensimmäisestä MM-kullasta on jo 24 vuotta aikaa, joten saman huuman kokeminen auttaa myös ymmärtämään ja yhdistämään sukupolvia.

Urheilulla on suuri merkitys ihmisten sydämissä, joten ei ihme, että sitä käytetään myös propagandan välineenä maailmalla. Onneksi Suomessa kevään molemmat vaalit ehdittiin jo pitää, joten mestaruutta ei ehditä käyttää enää äänienkalastelun välineenä. Enkä sen onnistumiseen oikein olisi uskonutkaan.

Suomalaisten ilo ja riemu menestyksestä on yhtä vilpitöntä kuin Leijonien kommentit mestaruuden ratkettua. Edes he itse eivät aluksi osanneet odottaa parasta mahdollista lopputulosta. Tarina rakentui hiljalleen. Yhdessä.

Maalivahti Kevin Lankisen äidin kommentti vahvistaa käsityksen, että Leijonat oli ennen kaikkea joukkue: ”Ei Kevin ole koskaan sanonut, ettei viihtyisi jossakin joukkueessa, mutta nyt tuli erityisen paljon viestiä siitä, miten hyvä henki on. Jukka Jalosella on maaginen kyky saada me-henki hyväksi”, hän kuvailee Seuran haastattelussa.

Samankaltaiseen joukkupeliin voi verrata pilke silmäkulmassa myös ilmavoimien toimintaa. Viimeksi vuonna 2011 MM-sankarit palasivat Suomeen Hornet-saattueessa. Kun nämä Suomen ykkösketjun Hornetit olivat tällä kertaa kiinni sovituissa harjoituksissa, niin ”nelosketjun” Hawkit ampaisivat ilmaan paikkaamaan saattohommissa.

Tervetuloa kotiin, Leijonat!

X