Kiitos pakotteiden kiertotien – NHL-joukkueet kohtaavat Harwall Arenalla

Jaa kaverilleTilaa Seura
© anni reenpää / lehtikuva
Yhdysvaltain asettamien Venäjä-pakotteiden kiertäminen näyttää suhteellisen helpolta. Kun pakotelistalla olevan henkilön osakeomistus jää sanktiorajan alle, eivät ongelmat ulotu kaupantekoon.

Ticketmaster vahvisti maaliskuussa 2018, että NHL-joukkueet Winnipeg Jets ja Florida Panthers kohtaavat toisensa runkosarjaottelussa Helsingin Hartwall Arenalla ensi marraskuussa. Yhteistyö yhdysvaltalaisen NHL Global Series kanssa onnistuu, vaikka Helsinki Halli Oy:n osakkeista noin 45 prosenttia kuuluu venäläis-suomalaisille miljardööreille Gennadi Timtšenkolle sekä Rotenbergin perheelle. Molemmat nimet löytyvät Yhdysvaltain pakotelistalta.

Kaupankäynnin mahdollistaa pakoteraja. Yhdysvaltalaisyritykset eivät saa käydä kauppaa sellaisten yhtiöiden kanssa, joista pakotelistalla oleva henkilö tai yhtiö omistaa yli 50 prosenttia. Tässä tapauksessa se ei täyty.

”On haluttu selvittää”

”Pakotteiden kiertäminen on tavallista”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltola.

”Sanktioraja, bulvaaniomistus, välikädet. Tai sitten omistusjärjestelmistä tehdään niin monipolvisia, että niitä on vaikea selvittää.”

Yhdysvaltojen pakotteet ulottuvat myös Suomeen. Esimerkiksi Nordea-pankki irtisanoi asiakkuussuhteensa Arctechin Helsingin telakkaan vuonna 2014. Telakan omistaja on pakotelistalla oleva venäläinen telakkayhtiö OSK.

Ymmärrettävää, Aaltola sanoo. Yhteistyöstä pakotelistalla toimivien tahojen kanssa voi seurata maineenmenetys ja hankaluuksia. Yhdysvaltain viranomaiset selvittävät parhaillaan, onko Saksan suurin pankki Deusche Bank rikkonut rahanpesun estämiseksi määriteltyjä sääntöjä. Tileillä on ollut Putinin lähipiirin varoja.

Entä mikä on Helsingin Hartwall Arenan kanta venäläisomistuksiin? Se jää epäselväksi.

”Minulla ei ole mitään kommentoitavaa kysymyksiisi”, vastaa Hartwall Arenan toimitusjohtaja Kimmo Kivisilta.

Muun muassa suuria konsertteja järjestävän Live Nationin Suomen tytäryhtiön toimitusjohtaja Nina Castrén puolestaan sanoo, että NHL Global Series on tietoinen omistussuhteista. Taustat on selvitetty yrityksen kanssa. Entä onko yhdysvaltalaisyritysten kanssa ikinä ollut ongelmia?

”Sanotaan näin, että monet ovat halunneet selvittää omistuspohjaa. Venäläisomistuksessa on vain pieni osa.”

Huomioiden sen, että Helsinki Halli Oy:n osakkeenomistajia on 562, kuulostaa noin 45 prosentin osuus isolta.

”En muista sitä tarkalleen, mutta jotain alle puolet.”

X