Nuoruudessa aloitettu rahapelaaminen altistaa riippuvuuden syntymiselle – ”Pelaaminen on usein rikki menneen ihmisen keino lääkitä itseään”

Anssi Koskinen paneutui rahapeliongelmien syihin ja seurauksiin tehdessään aihetta käsittelevää tietokirjaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anssi Koskisen haastattelemista miehistä monet ovat aloittaneet pelaamisen lapsena huoltoasemien ja kauppojen pelikoneilla.

Anssi Koskinen paneutui rahapeliongelmien syihin ja seurauksiin tehdessään aihetta käsittelevää tietokirjaa.
Teksti:
Anni Niittylahti

Rahapeli poikineen on tullut monelle tutuksi jo varhain, sillä useat rahapeliriippuvuudesta kärsivät miehet ovat aloittaneet pelaamisen jo hyvin nuorina. Tämän toimittaja Anssi Koskinen huomasi tehdessään aiheesta kertovaa tietokirjaa Uhkapeli ja epätoivo.

Koskinen haastatteli kirjaa varten useita terveysalan ammattilaisia ja 16 rahapeliongelman kanssa kamppailevaa aikuista.

”Monella miehellä riippuvuuden siemen on istutettu jo nuoruudessa”, Anssi Koskinen sanoo ja toteaa, ettei hän ole havainnut naisilla samanlaista taustaa.

Vuosituhannen alussa huoltoasemilla ja kaupoissa pelikoneiden valvonta ei ollut tiukkaa, mikä mahdollisti alaikäisten pelaamisen. Nykyään tunnistautuminen ehkäisee nuorten rahapelaamista. Netissä nuorten on mahdollista huijata tietojaan ja siten mahdollista päästä pelaamaan. Voittojen nostaminen on kuitenkin hankalaa.

”Nuorten kohdalla peliongelmat eivät ole vieläkään samalla tavalla esillä, sillä siitä seuraava haitta ei tule niin selkeästi ilmi kuin täysi-ikäisillä. Ei ole samanlaista seinään törmäämistä kuin 150 000 euroa velkaa olevalla aikuisella”, Anssi Koskinen sanoo.

THL:n mukaan tutkimukset osoittavat, että varhaisnuoruudessa aloitettu säännöllinen rahapelaaminen saattaa altistaa rahapeliongelman kehittymiselle aikuisiällä. Väestökyselyn mukaan noin yhdellä prosentilla 15–17-vuotiasta nuorista on rahapeliongelma.

Lue myös: Kun päiväkodin lapset nukkuivat, pelasi hoitajana työskennellyt Ville koko tilinsä – Rahapeliriippuvuus alkoi 11-vuotiaana hedelmäpeleistä

Vanhempien pelaaminen altistaa nuoren rahapeliongelmalle

Vanhempien rahapelaaminen ja myönteinen suhtautuminen siihen saattavat altistavat lapsen rahapeliongelmalle. Myös kavereiden kanssa pelaaminen on nuorelle riskitekijä.

Ympäristötekijöiden ja sosiaalisten syiden lisäksi perinnöllinen ja neurobiologinen alttius sekä tietyt persoonallisuuden piirteet voivat vaikuttaa rahapeliongelman tai jopa -riippuvuuden puhkeamiseen.

Anssi Koskinen havaitsi Uhkapeli ja epätoivo -kirjaa tehdessään, että ihmiset kiinnostuvat pelaamisesta erilaisista syistä. Ongelmaksi ja riippuvuudeksi se monella kehittyy kuitenkin tarpeesta paeta ongelmia. Jos on paha olo tai pienikin alavire, pelaamisen tuottama dopamiini auttaa hetkellisesti.

”Pelaaminen tai muu addiktio on usein rikki menneen ihmisen keino lääkitä itseään.”

Koskisen mukaan nuorien ja aikuisten olisi hyvä oppia tunnistamaan tekijät, jotka ajavat rahapelien äärelle.

”Mitä vaihtoehtoja olisi, jos on ahdistunut tai masentunut, ettei mene sitten pelaamaan”, hän kehottaa pohtimaan.

Lue myös: Oletko koukussa rahapeleihin? Rahapeliriippuvuus kehittyy vähitellen – Näin voit saada kierteen päättymään

Rehellisyys auttaa, kun peliriippuvuus hallitsee elämää

Nuoruudessa aloitettu rahapelaaminen voi aikuisena johtaa talousongelmien lisäksi eräänlaisen kaksoiselämän elämiseen, kun pelaamisesta ei uskalleta kertoa läheisille. Anssi Koskinen uskoo, että tämä voi monessa herättää yksinäisyyden tunteita.

Pelaamisesta seuraavat ongelmat saattavat lopulta johtaa epätoivoisiin ratkaisuihin. Peliriippuvuudesta kärsivien ihmisten yleisin kuolinsyy on itsemurha.

Koskinen pohtii eskaloituisivatko peliongelmat niin pahoiksi, jos ihmiset uskaltaisivat olla rehellisiä itselleen ja muille. Rehellisyys auttaa myös avun hakemisessa ja tilanteesta poispääsyssä.

”Kaikki haastateltavat sanoivat, että ongelmista on vaikeaa päästä itse eroon.”

Anssi Koskinen muistelee haastateltavan kertomusta siitä, kun tämä lopulta päätyi olemaan rehellinen. Vertaistukiryhmän jäsenen sanat olivat jääneet vahvasti tämän mieleen. 

”Kun ei ole mitään salattavaa, ei ole mitään pelättävää.”

Rahapeliongelmiin saa apua muun muassa kouluterveydenhuollosta, terveyskeskuksista, Pelirajaton-toiminnasta ja Peluurin auttavasta puhelimesta.

Lue myös: BB-Miikka Tuomola nosti pikavippejä, tuhlasi ja koki itsensä paremmaksi ihmiseksi – ”En edes tajunnut, miten syvällä ahdingossa olin”

Pikavipit ja pelikoneiden pelaaminen veivät Miikan mennessään, mutta työ­kokeilun kautta hän pääsi takaisin elämään kiinni.
Pikavipit ja pelikoneiden pelaaminen veivät Miikan mennessään, mutta työkokeilun kautta hän pääsi takaisin elämään kiinni. © Vesa Tyni
X