Sairaus ja nälkä veivät 1-vuotiaan Nusairin voimat – Äiti ei tiedä, mistä hankkii seuraavan aterian Jemenin sodan keskellä: ”Ennen hän kieri ja seisoikin, mutta ei enää”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Nusair on vuoden ja kuukauden ikäinen. Hän kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. © Mohammed Awadh / Save the Children
Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan jokaista taisteluissa kuollutta lasta kohti kymmeniä menehtyy aliravitsemukseen ja sairauksiin.

Jemenissä on Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan menehtynyt 85 000 alle viisivuotiasta lasta aliravitsemukseen ja tauteihin sen jälkeen, kun konflikti laajeni huhtikuussa 2015. Arvio perustuu YK:n kokoamiin tietoihin.

”Minulla ei ole varaa ostaa kanaa, se maksaa 2 500 Jemenin rialia (8,8 euroa). Rahani riittävät kuitenkin riisiin, leipään ja sellaiseen”, sanoo Nusair-pojan äiti Suad. ©  MOHAMMED AWADH / SAVE THE CHILDREN

Huthi-kapinallisten ja Saudi-Arabian tukeman hallituksen taistelut Hodeidan satamakaupungista ovat vaikeuttaneet merkittävästi maan elintarvikehuoltoa.

Jemenin Pelastakaa Lapset haastatteli Hodeidassa Suad-nimistä naista, jonka vuoden ja kuukauden ikäinen poika Nusair ei enää jaksa seisoa.

Nusair on saanut hoitoa vakavaan aliravitsemukseen. Äiti syöttää hänelle perunoita, porkkanoita ja banaaneja. © Mohammed Awadh / Save the Children

Nusairia hoidettiin elokuussa aliravitsemuksen takia Pelastakaa Lasten klinikalla. Järjestö löysi taisteluita paenneen perheen kaupungin ulkopuolelta lokakuussa.

Suadin kertoi, että hänellä ei ole ollut varaa tuoda Nusairia hoitoon, ja ettei hän tiedä, mistä seuraavan aterian lapselle hankkii.

”Hän syö, kun syötän häntä. Neljän päivän ajan hänellä on ollut ripuli kuumetta öisin. En tiedä, mitä tehdä. Ennen hän kieri ja seisoikin välillä, mutta ei enää”, Suad kertoi Pelastakaa Lasten työntekijöille.

Jokaista taisteluissa menehtynyttä  lasta kohti kuolee kymmeniä nälkään

Hodeidan sataman kautta on kulkenut noin 80 prosenttia Jemenin humanitaarisesta avusta. YK on arvioinut, että Jemenin väestön ruokahuolto edellyttäisi 350 000 tonnin kaupallista elintarviketuontia kuukaudessa.

Nyt sataman kautta kulkee elintarvikkeita kuukausitasolla yli 55 000 tonnia vähemmän kuin vuosi sitten. Tämä määrä vastaa noin 4,4 miljoonan ihmisen tarpeita. Hodeidan kaupungissa on taisteluiden vuoksi loukossa ja hengenvaarassa noin 150 000 lasta.

Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtajan, Tamer Kirolosin mukaan jokaista taisteluissa menehtynyttä lasta kohti kymmeniä kuolee nälkään.

Taisteluissa on YK:n arvion mukaan menehtynyt ainakin 2 200 lasta.

”Tällä tavoin kuolevat lapset kärsivät äärettömän paljon, kun heidän elintärkeiden elintensä toiminta hidastuu ja lopulta pysähtyy. Heidän elimistönsä vastustuskyky on niin heikko, että he ovat alttiita kaikille infektioille.”

”Jotkut ovat liian heikkoja edes itkemään. Vanhemmat joutuvat näkemään lastensa kuihtuvan pystymättä itse tekemään mitään estääkseen tämän”, Kirolos sanoo järjestön tiedotteessa.

Jemenissä vakavan aliravitsemuksen vuoksi hoitoa on tarvinnut 1 314 679 alle 5-vuotiasta lasta huhtikuun 2015 ja lokakuun 2018 välillä. Nälänhätä uhkaa yhteensä noin 14 miljoonaa ihmistä.

Sairaus ja nälkä ovat vieneet Nusairin voimat. © Mohammed Awadh / Save the Children

X