Second hand -tuotteiden suosio kasvaa ja kierrätysmyymälöitä on kauppakeskuksissakin – Beyond Retro laajensi Suomeen ja avasi liikkeen Helsingissä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Second Hand -myymälät tarjoavat aikamatkoja ja vintage-löytöjä kirppishaukoille.
Second Hand -myymälät tarjoavat aikamatkoja ja vintage-löytöjä kirppishaukoille. © Sampo Korhonen
Asenteet second hand -kierrätystuotteita kohtaan ovat muuttuneet, eikä kyseessä uskota olevan pelkkä ohimenevä trendi.

Second hand -tuotteiden suosio on kasvanut viime vuosina paljon, ja kierrätysmyymälöitä voi nykyään löytää jopa kauppakeskuksista. Esimerkiksi Vantaalla kauppakeskus Jumboon on avautunut uusi UFF-myymälä sekä Helsingissä Forumiin Beyond Retro -liike.

”Olemme edelleen jopa vähän shokissa siitä, miten hyvin liikkeemme otettiin vastaan”, Beyond Retron myymäläpäällikkö Mira Dianoff kertoo.

Beyond Retro on Iso-Britannian ja Ruotsin suurin vintagen vähittäismyyjä, ja marraskuussa se laajensi toimintaansa Suomeen. Liikkeen ovat löytäneet niin nuoret kuin vanhemmatkin ihmiset.

Kauppakeskus Redissä on second hand -myymälöiden keskittymä, josta löytyy kolme kierrätysmyymälää. Käytetyille tuotteille on kysyntää, ja liikkeet on otettu hyvin vastaan.

Second hand -tuotteiden myynti ei mikään ohimenevä trendi

Ihmisten asenteet kulutusta kohtaan ovat laajalti muuttuneet kriittisempään suuntaan. Yhä useammat ovat entistä tietoisempia tuotteiden ympäristövaikutuksista ja haluavat toimia omien arvojensa mukaisesti. He miettivät, mitä ostavat, miksi ostavat ja miten laadukas tuote on.

Vaikka käytettynä ostaminen on tällä hetkellä valtava trendi, Mira Dianoff ei usko sen olevan ohimenevää.

”Minä uskon, että ihmisten, jotka ovat kerran ymmärtäneet kierrätyskulttuurin tärkeyden, on vaikeaa enää mennä tavalliseen vaatekauppaan.”

Lue myös: Kiinnostavatko Second Hand -liikkeet ja kirpputorit? Listasimme mielenkiintoisia kierrätysmyymälöitä ympäri Suomea

Kierrätysmuoti antaa keinon ilmaista itseään

Ympäristöystävällisyyden lisäksi käytetyissä tavaroissa kiehtoo niiden tarinat. Ihmisiä houkuttelee myös mahdollisuus löytää edullisesti jotain erityistä ja uniikkia, jota ei muilla ole.

”Kierrätysmuoti antaa mahdollisuuden ilmaista yksilöllisyyttään pukeutumisen kautta ympäristöystävällisellä tavalla”, UFF:n viestinnän ja vaikuttamistyön asiantuntija Maija Makkonen sanoo.

Hänen mukaan moni etsii tällä hetkellä erityisesti luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita, denim-vaatteita ja vanhoja bändipaitoja.

Lue myös: Omistatko aarteita? Selvitimme keräilyesineiden myyntihintoja – Monen tutun valaisimen, maljakon tai astiaston korkea arvo voi nyt yllättää

Arabian käsinmaalattu Anemone-sarja on nyt suosittu ja hintava.

Arabian käsinmaalattu Anemone-sarja on nyt suosittu ja hintava. © Sampo Korhonen

Vintage- ja second hand -myymälöiden laajentuminen kauppakeskuksiin tärkeää

Muutos ihmisten asenteissa näkyy UFF:lla niin vaatelahjoituksien kuin asiakasmäärien osalta. Maija Makkosen mukaan tilanne on kehittynyt etenkin viimeisen neljän vuoden aikana.

”UFF on jo monelle se ensimmäinen vaihtoehto vaatekaupoille lähdettäessä, mikä on tietysti todella ilahduttavaa!”, Makkonen kertoo.

UFF:lla on yhteensä yli kaksikymmentä vintage- ja second hand -myymälää eteläisessä Suomessa, joista kahdeksan sijaitsee kauppakeskuksissa. Makkosen mukaan UFF:n toiminnan laajentaminen Jumbon ja Redin kauppakeskuksiin on ollut luontevaa. Näin kierrätystuotteiden saatavuus paranee, kun liikkeisiin voi eksyä jopa vahingossa.

Lue myös: Nämä vanhat huonekalut viedään nyt käsistä: Sirot 50- ja 60-lukujen yöpöydät – ja erityisesti Artekin patinoituneet huonekalut!

50-luvun yöpöydät

Isot huonekalut eivät mene kaupaksi, mutta sirot yöpöydät vuosikymmenten takaa ovat haluttuja. © Iivari Viilomaa

X