Senni Sopanen, 96, voitti kolme kultamitalia veteraaniurheilijoiden EM-kilpailuissa – ”Aloitin harjoittelun 78-vuotiaana”

Eläkkeelle jäätyään Senni Sopanen liittyi yleisurheilukouluun. Tänä päivänä hän on monia mestaruuksia voittanut urheilija.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Senni Sopanen esittelee kultamitalejaan Italian Pescerassa.

Eläkkeelle jäätyään Senni Sopanen liittyi yleisurheilukouluun. Tänä päivänä hän on monia mestaruuksia voittanut urheilija.
Teksti:
Anni Niittylahti

Suomi niitti mitaleita Italian Pescarassa 23.9.-1.10. järjestetyissä aikuis- ja veteraaniurheilijoiden EM-kilpailussa. Suomen joukkue oli mitalitilastoissa seitsemäs, kun taas kultamitalien osalta joukkue ylsi kuudenneksi.

Kisojen vanhin osallistuja oli suomalainen 96-vuotias Senni Sopanen. Hän pokkasi itselleen kultamitalit pituushypystä, kolmiloikasta sekä kuulantyönnöstä ollen ainoa osallistuja lajien W95-sarjassa.

Senni Sopanen kertoo kisojen jälkeisistä tunnelmistaan Italiasta käsin.

”Tämä Pescaran matka on ollut uskomaton. Olen hämmästynyt huomiosta, jota olen saanut osakseni täällä kisoissa. Monet nuoremmat kisailijat haluavat ottaa valokuvia minun kanssani.”

Sopasesta on hienoa, että hän pystyy urheilemaan korkeasta iästä huolimatta. Hänelle tärkeintä ykköspallille nousemisessa on Maamme-laulun kuuleminen.

”Laulu kannustaa jatkamaan. Olen isänmaallinen, liityin Pikkulottiin kymmenvuotiaana.”

senni sopanen
Senni Sopanen on tavannut Pescaran kisoissa kansainvälisiä ystäviään urheilupiireistä. © Karita Soukko /SAUL

Yleisurheilukouluun 78-vuotiaana

Etelä-Karjalasta alun perin kotoisin oleva Senni Sopanen on nuoresta lähtien ollut monipuolinen liikkuja.

Koulussa hän osallistui hiihtokilpailuihin ja järvessä tuli uitua pitkiä matkoja. Ruokolahden Raju -urheiluseurassa pelattiin pesäpalloa ja voimisteltiin. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä Sopanen alkoi kilpailemaan 100 metrin juoksussa ja pituushypyssä.

Sopanen teki pitkän uran sairaanhoitajana ja eläköityi vasta 77-vuotiaana. Työvuosien aikana urheilu ei kuulunut elämään yhtä aktiivisesti, mutta ei kuitenkaan täysin unohtunutkaan.

Eläkkeellä Sopanen huomasi lehdessä ilmoituksen Helsingin Kisa-Veikkojen aikuisten yleisurheilukoulusta.

”Menin mukaan ja aloitin harjoittelun 78-vuotiaana. Kolmiloikka näytti kiinnostavalta, joten aloitin sen opettelun.”

Lue myös: Seniorijumppa antaa iloisesti kannustaen lisää hyviä vuosia – ”Kunhan jotenkin heilut, se on tärkeintä!”

Avustaja auttaa kisamatkoilla

Yleisurheilukouluun liittymisen jälkeen Senni Sopasen urheilu-ura on ollut menestyksekäs. Siihen on kuulunut kisamatkoja ulkomaille, Euroopan – ja maailmanmestaruuksia.

Kesällä 2023 Sopanen rikkoi yli 95-vuotiaiden naisten Euroopan-ennätyksen pituushypyssä ja kolmiloikassa Kuopiossa järjestetyissä Aikuisurheiluliiton SM-kilpailuissa.

Kisoihin matkustaminen ei ole tuottanut ongelmia senioriurheilijalle. Huonontuneen näön takia Sopasella on nykyisin reissuissa mukana avustaja.

”Olen tottunut matkusteluun. Valmistaudun ajoissa ja palaudun nopeasti”, Senni Sopanen kertoo.

Lue myös: Kyllikin, 91, neuvot – Näin aloitat kuntosalilla, seniori!

X