Seura selvitti: Brother Christmasin Joulupotti-rahoista vain alle puolet meni köyhien perheiden avuksi vuonna 2016

Brother Christmasin taloudenpitoa setvitään erityistarkastuksessa, joka koskee vuotta 2017. Seura päätti tutkia yhdistyksen alkuaikojen rahavirtoja – ja äimistyi useasti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Brother Christmas on Ari Koposen luoma hyväntekeväisyyshahmo. Kuvakaappaus Mesenaatti-videosta.

Brother Christmasin taloudenpitoa setvitään erityistarkastuksessa, joka koskee vuotta 2017. Seura päätti tutkia yhdistyksen alkuaikojen rahavirtoja – ja äimistyi useasti.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Marraskuun alussa 2016 hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmas, suomeksi Jouluveli, kutsui ihmiset taisteluun lasten eriarvoisuutta vastaan.

Nyt tarvitaan kaikkien teidän apua. Brother Christmas saa päivittäin vähempiosaisten perheiden vanhemmilta viestejä, missä he odottavat joulua pelon sekaisin tuntein”, valkoiseen tekopartaan pukeutunut mies aloitti videoviestinsä.

Video oli upotettu joukkorahoituspalvelu Mesenaatin sivustolle, otsikon ”Brother Christmas Joulupotti” yhteyteen.

Ilmoituksen teksti oli saman sisältöinen. Siinä kerrottiin vanhemmista, joilla oli vaikeuksia selviytyä lastensa ravitsemisesta.

Mukana oli myös erään autettavan perheen tarina.

”Jos tappaisin itseni, niin perhe saisi henkivakuutuksestani rahat eikä heillä olisi taloudellisia huolia. Ei tosin enää äitiäkään”, perheenäiti kuvaili tuntojaan.

Yhden miehen perustama hyväntekeväisyyshanke – yhdistystä ei ollut vielä rekisteröity – lupasi kuitenkin helpotusta: 18.–23. joulukuuta valituille köyhille perheille vietäisiin jouluruuat sekä lahja kullekin lapselle.

Avustushankkeen oli määrä alkaa joulukuun alussa. Joukkorahoituksen turvin viedyt joulutervehdykset huipentaisivat hankkeen.

Tuntematon mies pyysi rahaa

Salaperäinen auttaja, Ari Koponen, pysytteli visusti partansa takana. Hänen oikeaa nimeään ei kerrottu ilmoituksessa.

Vuonna 2015 avustustyön aloittanut Brother Christmas nautti jo tuolloin huomattavaa arvostusta. Muutamaa viikkoa myöhemmin hän osallistuisi presidentin kutsumana Linnan juhliin.

Ilmoitus huipentui vastustamattomasti.

Haluan kutsua sinut tai yrityksesi mukaan matkaamme! Matkaan, jossa kaikki rahoituksella kerätyt rahat käytetään vähempiosaisten joulun järjestämiseen.

Lupaus kiteytettiin selviin numeroihin.

Brother Christmas lupaa järjestää joulun yhdelle perheelle jokaista kerättyä sataa kerättyä sataa euroa (100 eur) kohden.

Niin ei käynyt.

Millä mielellä toiminta alkoi?

Miksi Seura päätti tutkia vuonna 2016 toteutettua, suhteellisen pientä varainkeruukampanjaa? Kerrataan lyhyesti, mistä on kyse.

Brother Christmas on useasti palkittu ja monien arvostama auttaja, jonka toimintaa ovat tukeneet lukuisat yritykset ja yksityishenkilöt. Facebookissa hahmolla on yli 130 000 seuraajaa.

Helmikuussa 2018 Helsingin Sanomat kertoi yhdistyksen talousepäselvyyksistä. Myös Koposen toiminnan motiiveja pohdittiin.

Pian jutun julkaisun jälkeen Brother Christmas päätti puhdistaa maineensa ja tilasi tilivuotta 2017 koskevan, yhä meneillään olevan erikoistilintarkastuksen. Sinä vuonna yhdistyksen tuotot nousivat jo lähes miljoonan euroon.

Seura ei halunnut jäädä odottamaan yhdistyksen itsensä tilaamaa tarkastusta, josta on rajattu pois sen ensimmäinen toimintavuosi. Päätimme selvittää, miten Brother Christmasin yhdistystoiminta käynnistyi 2016 lopussa.

Sitä ennen Koponen oli auttanut ihmisiä jo vuoden ajan, ensin yksityishenkilönä ja myöhemmin toiminimensä kautta.

Vuonna 2016 yhdistyksen rahavirrat laskettiin vasta kymmenissä tuhansissa euroissa, mutta ehkäpä niiden tarkastelu antaisi viitteitä siitä, millä mielellä Koponen virallisti toimintansa?

Rahan vastikkeeksi juoksentelua kirkon portailla

Mesenaatti-joukkorahoituspalvelussa julkaistu ilmoitus oli Koposelle historiallinen askel. Siihen saakka hänen toimintansa oli perustunut yritysten kanssa tehtävään yhteistyöhön. Nyt hän vetosi ensimmäisen kerran suureen yleisöön rahan hankkimiseksi.

Joukkorahoituksen avulla yritys voi hankkia rahaa tuotekehitykseen, yhdistys yleishyödylliseen hankkeeseen ja aloitteleva muusikko vaikkapa omakustanteen julkistamiseen. Rahoittajia voi olla tuhansittain.

Saavan osapuolen on kuitenkin aina annettava rahoittajalle vastike, esimerkiksi ilmaiskappale äänilevystä tai yrityksen osakkeita. Muussa tapauksessa kyse on rahankeräyksestä. Siihen taas tarvitaan poliisin lupa, joka on pitkän ja työlään prosessin takana.

Joukkorahoituksen hakeminen oli Koposelta kekseliäs ratkaisu, sillä hän oli tuolloin vasta perustamassa yhdistystä ja valmistelemassa rahankeräysluvan hakemista.

Luovuudesta kertoivat myös Koposen tarjoamat vastikkeet. Kymmenen euron rahoittajille luvattiin lähettää sähköpostiin kuva, jossa Jouluveli juoksee Helsingin tuomiokirkon portaita niin monta kertaa kuin vastikkeita on ostettu.

Tonnin ”yrityspaketin” hankkineiden firmojen nimet taas sitouduttiin julkistamaan Brother Christmasin Facebook-sivulla.

Kampanja eteni hyvin. Tuhannen euron vähimmäistavoite saavutettiin reilussa viikossa, ja ajan mittaan ainakin puolenkymmentä yritystä sijoitti tuhat euroa Joulupottiin.

Joukkorahoituksen ollessa vielä kesken Brother Christmasista tuli rekisteröity yhdistys.

Brother Christmas ei pitänyt lupaustaan

Kun keräys päättyi 8. joulukuuta 2016, se oli ylittänyt selvästi 20 000 euron tavoitteensa. Yhteensä 493 ”mesenaattia” eli yksityishenkilöä ja yhteisöä oli maksanut Joulupottiin kaikkiaan 23 840 euroa.

Jos Brother Christmas olisi pitänyt kiinni lupauksestaan järjestää joulu jokaista kerättyä satasta kohden yhdelle perheelle, niin yhdistyksen tuesta olisi päässyt nauttimaan yhteensä 238 perhettä.

Brother Christmas raportoi Facebook-sivullaan pitkin joulukuuta Joulupotilla autettujen perheiden lukumäärän karttumisesta. Jouluaattona yhdistys ilmoitti saattaneensa hankkeen päätökseen. Vuoden viimeinen lahja oli hautakivi vähäosaisen perheen isoäidin haudalle.

Se oli 114. Joulupotissa autettu perhe. Toteuma oli alle puolet siitä, mitä joukkorahoittajille oli luvattu.

Seura kysyi Ari Koposelta, miksi näin kävi.

Brother Christmas järjesti hautakiven köyhälle perheelle.

Brother Christmas järjesti hautakiven köyhälle perheelle. © Brother Christmas

Kohtelias, huolellisesti kirjoitettu vastaus saapui sähköpostilla. Sen kieliasu poikkesi olennaisesti Helsingin Sanomissa julkaistuista Koposen some-viesteistä.

”Mesenaatin rahat saapuivat vasta muutamaa päivää ennen joulua, eikä kaikkia avustuksia mitenkään pystytty ohjaamaan oikeille kohteille tuossa ajassa”, Ari Koponen vastasi.

Lisäksi Brother Christmas huomasi, että sadalla eurolla ei välttämättä tehnyt joulua kokonaiselle perheelle.

”Opimme avustustyön aikana, että kyseinen 100 euroa ei mitenkään riitä esimerkiksi suurperheiden tarpeisiin.”

Polkupyörä syöpälapselle, sähköt vuodeksi

Sosiaalisessa mediassa Brother Christmas riemuitsi pidäkkeettömästi siitä, että Joulupotin alkuperäinen tavoite, julkaisusta riippuen 50 tai 100 autettua perhettä, oli ylitetty.

Äkkiseltään voisikin ajatella, että Joulupotissa ei käynyt hassummin. Sentään yli sata perhettä sai iloa ja lohtua elämäänsä.

Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

Seuran keräämien tietojen perusteella leijonanosaa Joulupotissa avustetusta 114 perheestä avustettiin eri yritysten suoralla tuella – ilman että joukkorahoituksella kerättyyn rahaan tarvitsi heidän kohdallaan koskea.

Syöpää sairastanut, hiuksensa menettänyt tyttö sai kauppiaalta polkupyörän. Hotellit tarjosivat yöpymisiä. Energiayhtiö lahjoitti vuoden sähköt vähäosaiselle perheelle.

Tuen vastikkeeksi Brother Christmas kiitti näitä yrityssponsoreita näkyvästi Facebook-sivullaan.

Avunsaajien kiitollisuus oli sydäntä särkevää.

Brother Christmasin Facebook-julkaisu 20. joulukuuta 2016.

Brother Christmasin Facebook-julkaisu 20. joulukuuta 2016.

”Monet ihmiset tulevat elämäämme, mutta viipyvät vain hetken. Kuitenkin he jättävät pysyvästi jälkemme sydämeemme”, apua saanut perheenäiti kirjoitti Brother Christmasin julkistamassa kiitoskirjeessä.

Kauppaketju Tokmanni ja tilintarkastustalo PwC antoivat molemmat kymmenelle perheelle joululahjoja ja toimittivat ne itse perille.

Yhtä suureen lahjoitukseen päätyi moottoripyörien maahantuoja Otto Brandt, jonka kustantamat pulkat ja ruuat Brother Christmas kävi hakemassa pakettiautolla yrityksestä.

Monet tukijoista lahjoittivat Brother Christmasille rahaa, jotta yhdistys voisi hankkia perheille joulutarpeita. Summat vaihtelivat yleensä sadoista euroista tuhanteen tai kahteen.

Parhaimmaksi pisti Supercell-miljonäärien perustama Me-säätiö, joka osallistui Joulupottiin 5 000 eurolla.

Osan lahjoituksista maksoi yritysten henkilökunta. Pienyrittäjätkään eivät kitsastelleet, esimerkiksi ravintola saattoi lahjoittaa euron myytyä annosta kohden.

Yrityssponsorit maksoivat joululahjat

Seura kävi läpi kaikki Brother Christmasin Facebook-sivullaan kertomat vuoden 2016 Joulupotin avustustapahtumat ja tarkisti valtaosalta sivulla julkistetuista yritystukijoista näiden antamat lahjoitukset.

Yhteensä 114:sta apua saaneesta perheestä ainakin 87:n joulua helpotettiin Facebook-sivulla avustustapahtumien yhteydessä kiitettyjen yritysten kustannuksella.

Nämä firmat lahjoittivat perheille tavaroita, palveluja tai lahjakortteja – tai siirsivät rahaa suoraan Brother Christmasille.

Jouluveljen tehtäväksi jäi näissä tapauksissa lähinnä hätää kärsivien perheiden kartoittaminen ja avustusten toimittaminen perille.

Toisin sanoen: korkeintaan 37 perheen avustuksiin tarvittiin Brother Christmasin joukkorahoittajilta keräämiä lahjoituksia. Se on hyvin paljon vähemmän kuin näille ”mesenaateille” annetun lupauksen mukaiset yli 200 perhettä.

Sitä paitsi osaa näistä 37 perheestä saatettiin auttaa muilla kuin mesenaattien rahoilla. Seuran selvityksen mukaan Brother Christmas keräsi yli 10 000 euron suorat lahjoitukset sellaisilta yrityksiltä, joita ei mainittu edellä kerrotun 87 avustustapahtuman yhteydessä.

Mihin siis Mesenaatti-keräystä oikein tarvittiin? Entä kuinka iso osa kaikista Joulupottiin 2016 lahjoitetuista rahoista meni hädänalaisille?

Rahaa virtasi kahdesta rännistä

Brother Christmasin Joulupotin rahavirtojen selvittämistä mutkistaa se, että yhdistys aloitti toimintansa vasta marras–joulukuun vaihteessa 2016 ja sen toimintaa pyöritettiin pitkälti Koposen toiminimen, Ari Koponen Eventsin kautta.

Jouluveljelle tuli rahaa kahdesta rännistä. Toinen johti yhdistyksen ja toinen Koposen toiminimen tilille.

Mesenaatin joukkorahoituksen tuotto, reilut 21 000 euroa palveluntarjoajan palkkion jälkeen, siirrettiin Koposen mukaan hänen toiminimelleen.

Kun Koponen sopi Mesenaatin kanssa joukkorahoituksesta, hänen yhdistystään ja sen pankkitiliä ei ollut vielä olemassa. Sopimus tehtiin Ari Koponen Eventsin nimiin.

”Siksi myös keräyksen tulot maksettiin sen tilille”, Koponen toteaa.

Brother Christmas -yhdistys puolestaan keräsi joulukuussa 2016 lahjoituksia yli 23 000 euron arvosta. Tästä summasta noin 20 000 euroa tuli yrityksiltä, jotka mainittiin yhdistyksen Facebook-sivulla Joulupotin tukijoina.

Brother Christmas keräsi siis Joulupottiinsa yhteensä noin 40 000 euroa, ehkä enemmänkin. Kuinka iso näistä rahoista meni köyhille perheille?

”100% sti perille” ei toteutunut

Brother Christmasin 2016 tilinpäätöksen mukaan yhdistyksen varsinaiseen toimintaan eli avustuksiin kului noin 13 500 euroa. Koposen mukaan joululahjoihin käytettiin kuitenkin yhteensä lähes 17 000 euroa, kun huomioidaan sekä yhdistyksen että toiminimen toiminta.

Sekin on pieni summa suhteutettuna lahjoitustuottoihin. Jos Koposen ilmoittama luku pitää paikkansa, Joulupottiin lahjoitetuista rahoista vain noin 42 prosenttia meni köyhille perheille joulukuussa 2016.

Avustustoimintaan käytetty osuus on merkittävästi pienempi kuin suomalaisilla hyväntekeväisyysjärjestöillä yleensä.

Lopputulos on myös ristiriidassa Brother Christmasin Mesenaatti-kampanjan lupauksen kanssa. Sen mukaan ”kaikki kerätyt rahat” piti käyttää vähempiosaisten hyväksi.

Facebookissakin Jouluveli  lupasi, että apu menee ”100% sti perille ilman välikäsiä”.

Brother Christmasin Facebook-julkaisu 12. joulukuuta 2016.

Brother Christmasin Facebook-julkaisu 12. joulukuuta 2016.

Mihin rahat menivät? Tuskin kovin suuressa mitassa avustustoiminnan kuluihin, sillä niihin osallistuivat useat yritykset. Esimerkiksi Delta Auto, Neste Bensis ja Sokos Hotels tukivat Jouluveljen avustusmatkoja.

Ari Koponen: ”Olen pahoillani”

Koposen mukaan lahjoitukset menivät kuitenkin perille – seuraavana vuonna.

”Luonnollisesti olen pahoillani, että jouluna 2016 saatuja varoja ei pystytty käyttämään kaikkia juuri 2016. Päätin, että nuo jakamatta jääneet rahat lahjoitetaan sitäkin suurempana summana apua tarvitseville jouluna 2017. Tämä tavoite onnistuikin hyvin”, Koponen kirjoittaa.

Asian tarkistaminen on mahdotonta yhdistyksen 2017 tilinpäätöksestä. Se on erittäin ylimalkainen.

Mutta liittyy vuoden 2016 Joulupottiin muitakin avoimia kysymyksiä kuin se, että kuinka iso lahjoituksista lopulta ohjautui avunsaajille.

Miksi joukkorahoituksen tuotot eivät näy tilinpäätöksissä?

Mesenaatti-keräys sai paljon julkisuutta vuonna 2016, mutta siitä ei näy jälkeäkään yhdistyksen saman vuoden tilinpäätöksessä.

Keräyksen nettotuotto, yli 21 000 euroa saapui siis Ari Koponen Eventsin tilille joulukuussa.

Koposen mukaan hänen toiminimensä siirsi tästä summasta tammikuussa lähes 17 000 euroa yhdistyksen tilille – vähennettyään ensin rahat, jotka toiminimi oli käyttänyt joululahjojen hankkimiseen.

Varmemmaksi vakuudeksi Koponen lähetti Seuralle kuvakaappauksen tiliotteesta, jossa kyseinen pano näkyy. Kuvasta ei näy, mistä tilistä on kyse:

TMI Ari Koponen Event on 16.1.2017 maksanut Brother Christmasin tilille 16, 857,33 euroa.

© Ari Koponen / Brother Christmas

KHT-tilintarkastaja Pauli Vahteran mukaan Mesenaatti-rahojen jättäminen pois yhdistyksen vuoden 2016 tilinpäätöksestä on kuitenkin vastoin kirjanpitolakia – siitäkin huolimatta, että näistä rahoista saapui yhdistykselle vain osa, ja sekin vasta tammikuussa 2017.

”Vuonna 2016 lahjoituksena maksettu raha olisi tullut kirjata sille vuodelle, vaikka se olisikin tullut alun perin toiselle tilille”, Vahtera sanoo.

Vähintään yhtä kummallista on se, että Mesenaatti-rahat eivät näy myöskään Brother Christmas -yhdistyksen tammikuun 2017 tilinpäätöksessä, jonka Koponen toimitti Poliisihallitukselle hakiessaan rahankeräyslupaa.

Yhdistyksen tammikuun 2017 tuotoiksi on merkitty – lähes 17 000 euron panosta huolimatta – vain noin 9 500 euroa.

Seura lähetti Koposelle tarkentavia kysymyksiä edellä mainituista ja parista muusta asiasta, mutta ei saanut niihin vastauksia pyytämäänsä määräaikaan mennessä.

Lisää selvyyttä näihin kysymyksiin saatetaan saada, kun vuotta 2017 koskeva erityistilintarkastus valmistuu.

”Kuka tekisi Brother Christmasin hommat?”

Brother Christmasin tukijat – heitä on edelleen paljon – ovat muistuttaneet, että auttajakin tarvitsee palkkansa. Tästä ei voi olla eri mieltä.

Monet autetut tuntevat häntä kohtaan syvää kiitollisuutta.

Sekin on helppo ymmärtää. Onhan Brother Chrismas esimerkiksi eräässä tapauksessa järjestänyt vakavasti sairaalle potilaalle yksityiseltä lääkäriltä toimivaksi osoittautuneita hoitoja, jotka tältä oli evätty julkisissa sairaaloissa.

Eräs Seuran tavoittama Brother Christmasin tukija kiteytti monien tunnot lähettämässään vastauksessaan näin:

Se, onko Ari ottanut rahaa itselleen väärin perustein tuntuu olevan monelle suuri kysymys. On nostettu kissaa pöydälle niin innokkaasti ja etsitty ensimmäistä kiveä heitettäväksi, että on jäänyt kysymättä olennainen kysymys. Kuka tekisi Brother Christmasin hommat, jos Ari lakkaa niitä tekemästä?

Se on hyvä kysymys. Toista samanlaista auttajaa ei Suomessa ole.

Jos hätää kärsinyt on saanut korvaamatonta apua, häntä ei välttämättä kiinnosta, siirtyikö lahjoitettuja euroja myös muihin tarkoituksiin.

Hyvässä uskossa toimineiden lahjoittajien näkökulma taas on usein toisenlainen. Heitä yleensä kiinnostaa, mitä heidän rahoillaan saatiin aikaan.

Esimerkiksi: kuinka iso osa lahjoituksista meni hädänalaisille? Olivatko auttajien palkkiot kohtuullisia? Oliko toiminta reilua ja läpinäkyvää?

Seuran tavoittamista Brother Christmasin alkuaikojen tukijoista valtaosa suhtautui selvitystyöhön suopeasti ja näki vaivaa asioiden selvittämiseksi. Osa heistä oli hyvinkin kannustavia: hienoa, jos asiat selviävät.

Jotain selvisikin. Ainakaan vuonna 2016 Brother Christmas ei lunastanut lahjoittajilleen antamia lupauksia.


Ari Koposen vastine:
Brother Christmas -keräyksessä ei rikottu kirjanpitolakia

Lue myös: Brother Christmasin tutkintapyyntö Seuran artikkelista ei etene edes esitutkintaan – Poliisi: Ei syytä epäillä rikosta

”Itelle täs kumminki kouttaa kerätä”

Brother Christmasin talousepäselvyydet toi ensimmäisenä julkisuuteen Helsingin Sanomat.

Lehden jutussa nostettiin esiin seikkoja, jotka herättivät kysymyksiä Jouluveljen motiiveista.

Kun Koponen vuonna 2015 vasta suunnitteli pukin hahmossa toteutettavaa hyväntekeväisyyttä, hän kirjoitti HS:n mukaan kavereilleen näin:

Vai sit joku keräys mut siin vähä vaarana se rehellisyys sit ku itelle täs kumminki kouttaa kerätä eikä millekkää separeille 😉

Separi on kehitysvammaista kuvaava halventava ilmaus. Koponen pyysi myöhemmin sananvalintaansa julkisuudessa ”erittäin paljon anteeksi”, joskaan hän ei varmasti muistanut, oliko todella kirjoittanut kyseisen viestin.

Samassa jutussa kaksi autettua ihmistä esitti epäilyksen, että kaikki tiettyyn tarkoitukseen lahjoitetut rahat eivät välttämättä päädy itse kohteeseen, koska Brother Christmas toteuttaa avustustoimensa usein pitkälti yritystukijoiden kustannuksella.

X