Ihminen häviää aina taistelun algoritmeja vastaan – Sometutkija kieltäisi hittisovelluksen: ”TikTok on massoille suunnattu psykologinen operaatio”

TikTok perustuu algoritmiin, joka tuottaa omistajayritykselleen miljardeja. Pian se tietää meistä kaiken.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

TikTokin sisältö ajetaan Kiinan sensuurikoneiston läpi.

TikTok perustuu algoritmiin, joka tuottaa omistajayritykselleen miljardeja. Pian se tietää meistä kaiken.
Teksti:
Terhi Harper

Huhtikuussa ryhmä kansanedustajia esitti aloitteessaan TikTok -sovelluksen kieltämistä Suomessa. Sovelluksen sisältöä, jossa käyttäjien tekemät lyhyet videot pyörivät älypuhelimen ruudulla katkeamattomana nauhana, pidetään haitallisena alaikäisille.

TikTokiin liittyy myös turvallisuusuhka. Suojelupoliisi on varoittanut TikTokin vuotavan käyttäjistään tietoja Kiinan valtion turvallisuusviranomaisille. 

Kansanedustajien kannanotto on tähänastisesti virallisin ja rohkein ulostulo TikTokin kieltämiseksi. Aikaisemmin vastaavat ehdotukset ovat saaneet osakseen paheksuntaa – ne on koettu liiaksi sensuuriksi ja loukkaavan sananvapautta.

Somen ja tekoälyn parissa työskentelevä tutkija ja it-yrittäjä Mikko Alasaarela näkee keskustelun TikTokin kieltämisestä Suomessa vapautuneen Yhdysvaltain vanavedessä. Valtameren takana valmistelut sovelluksen kieltämiseksi ovat jo alkaneet.

Intiassa TikTok kiellettiin jo neljä vuotta sitten. Euroopan parlamentissa ja monissa valtiollisissa organisaatioissa on toimittu samoin.

TikTok – massoille suunnattu psykologinen operaatio

Myös Mikko Alasaarela kannattaa TikTokin täyskieltoa. Sovelluksen monet haitalliset ja koukuttavat ominaisuudet peittoavat hyödyt mennen tullen. 

Tutkimusten mukaan sosiaalinen media vie nuorison aikaa 4,8 tuntia joka päivä. Yli neljä tuntia tästä kuluu kolmeen sovellukseen: TikTokiin, YouTubeen ja Instagramiin.

Sosiaalista mediaa voidaan Alasaarelan mukaan hyvästä syystä pitää massoille suunnattuna psykologisena operaationa, jonka haitalliset seuraukset ovat selkeästi nähtävissä.

”Älypuhelinten tultua markkinoille nuorten kokema yksinäisyys ja keskittymisvaikeudet ovat tilastojen mukaan lisääntyneet. Pisa-tulokset ovat romahtaneet, ja lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmat ovat räjähtäneet käsiin”, sosiaalista mediaa ja tekoälyä tutkinut Mikko Alasaarela sanoo.

Monien aikuisten tavoin hänkin on huolissaan. Aika, joka tulisi investoida leikkiin ja sosiaalisten suhteiden rakentamiseen, kuluu somen selaamiseen. Kaiken lisäksi eniten koukuttavat sisällöt ovat harvoin hyödyksi eivätkä ne edistävät hyvinvointia millään tavoin.

Lue myös: Älypuhelin on teineille keino kadota vanhempien tavoittamattomiin. Missä vastalääke?

Sosiaalinen media on epäsosiaalinen media

TikTok, YouTube ja Instagram saapuivat meille sosiaaliseen mediaan puettuna, mutta termi on Mikko Alasaarelan mukaan harhaanjohtava. Tosiasiassa TikTok on epäsosiaalinen media, algoritminen televisio, joka sisältää valtavat määrät meille tuntemattomien ihmisten tuottamaa sisältöä.

Mikko Alasaarela tuntee sosiaalisen median algoritmien mekanismit. Niiden päämääränä ei ole lisätä nuoren vuorovaikutusta kavereiden kanssa, vaan koukuttaa kuluttamaan sisältöjä pitkäksi aikaa. Tämä lisää yksinäisyyttä. © iStock

Lisäksi niin kutsuttu sosiaalinen media ei perustu kaksisuuntaisiin kaverisuhteisiin, kuten oli alkuperäisessä Facebookissa 2000-luvun puolivälissä – tuolloin kaveripyynnön hyväksyminen Facebookissa avasi viestintäkanavan kahden käyttäjän välille.

Kolmesta suuresta alustasta valonpilkahduksia on Alasaarelan mukaan havaittavissa enää Instagramissa, jossa algoritmisen sisällön osuus on haukannut arviota ”vain” puolet kaikesta tarjonnasta. Sen osuus kuitenkin kasvaa jatkuvasti.

For You on koukuttava ja varjeltu algoritmi

Kaiken nielevän somekoukun takana on For You -algoritmi, jolle TikTokin lisäksi muun muassa X (entinen Twitter), YouTube, Instagram ja uusimpana Thread perustuvat.

Sosiaalisen median algoritmit ovat oppivia. Tekoälyä hyödyntämällä ne havainnoivat, millaisiin sisältöihin käyttäjä on mieltynyt ja millaisen tarjonnan äärellä hän viipyy.  

”Taistelussa sosiaalisen median algoritmeja vastaan ihminen häviää aina. Lopulta ne tuntevat meidät paremmin kuin me itse, ja käyttäjän heikkoihin kohtiin on helppo tykittää”, Alasaarela sanoo.

”Taistelussa sosiaalisen median algoritmeja vastaan ihminen häviää aina”, sanoo sosiaalista mediaa ja tekoälyä tutkinut Mikko Alasaarela.

Algoritmeista tehokkaimmat ja älykkäimmät ovat myös tuottoisaa kauppatavaraa. For You lienee tällä hetkellä markkinoiden arvokkain euroissa mitattuna ja se on valtava rahasampo TikTokin omistavalle kiinalaiselle ByteDancelle. Maaliskuussa 2024 The New York Times arvioi yrityksen arvoksi 225 miljardia Yhdysvaltain dollaria, mistä For You muodostaa leijonanosan.

”Kun maassa havahduttiin siihen, että Yhdysvalloissa TikTok tullaan todennäköisesti pian kieltämään, Kiinan valtio sääti uuden lain. Sen mukaan For You -algoritmin ja TikTokin datahistorian vieminen Kiinasta on kielletty.”

Alasaarelan mukaan taustalla on ajatus tehdä TikTok houkuttamattomaksi kaupanteon kohteeksi länsimaisille yrityksille.

”Ilman koukuttavaa For You -algoritmia, käyttäjät todennäköisesti hylkäävät TikTokin varsin nopeasti.”

TikTokin sisältö kuratoidaan Kiinassa

Koukuttavuutensa lisäksi TikTok on Suomelle tietoturvauhka. Sovellus on kielletty Kiinassa kansalaisilta, mutta poliittinen johto seuraa TikTokiin tuupattua länsimaista sisältöä tarkasti.

Mikko Alasaarelan mukaan kyse on sekä poliittisesta että psykologisesta vaikuttamisesta.

”Sensuuriorganisaation toiminta näkyy muun muassa tilastollisina poikkeamina sisällöissä. TikTokista ei löydy materiaalia, jossa esimerkiksi kritisoitaisiin Kiinan valtion harjoittamaa sisäpolitiikkaa ja ihmisoikeusrikkomuksia.”

Laiteturvallisuus kuuluu osana tietoturvallisuuteen, sillä sovellukset kuuntelevat meitä. Siksi on hyvä pohtia, kannattaako puhelinta ylipäätään pitää aina mukana ja jos, minkälaisissa paikoissa. © iStock / DrAfter123

Kiina on harjoittanut sensuuria ja propagandaa myös osoittaessaan tukensa Venäjälle tämän hyökättyä Ukrainaan. Se lienee tuonut pontta TikTokin käyttökieltoon eduskunnan työpuhelimissa, Alasaarela uskoo.

Kiinalaisen sensuuriorganisaation päätös on sekin, että TikTokissa rehottavat vaaralliset haasteet saavat levitä sovelluksessa vapaasti. Ne ja muutkin haitalliset sisällöt olisi halutessa helppo estää.

Mikko Alasaarela nostaa esimerkiksi Facebookin, jossa vuoden 2020 tienoilla vaaralliset haasteet alkoivat levitä sovelluksen tykkäysnapin tulemisen myötä.
Nämä haasteet sammutettiin tuolloin lähtökuoppiinsa, eikä vastaavista ole kuultu Facebookissa yli vuosikymmeneen.

Älypuhelimet lukkojen taakse

Monelle nuorelle sosiaalisten medioiden koukuttavuuskisaa johtava TikTok on nyt ainoa niin kutsuttu uutisalusta. Siellä, missä nuoret viettävät aikaa, he myös kuulevat kaikki uudet jutut.

Alasaarela soisi älypuhelimia säilytettävän koulupäivän aikana lukollisissa lokeroissa. 

Korrelaatio sosiaalisen median suurkulutuksen ja heikentyneen luku- ja kirjoitustaidon välillä on selvä.

”Tutkimukset osoittavat oppimistulosten olevan parempia kouluissa, joissa kännyköiden käyttö on kielletty luokissa ja välitunneilla. Miksi me enää jarruttelemme asiassa?”

Osaltaan käytäntöä ovat vastustaneet vanhemmat, jotka ovat tottuneet älypuhelinten kautta olemaan selvillä jälkikasvun olinpaikasta. Kesken koulupäivän se ei kuitenkaan ole tarpeellista eikä tarkoituksenmukaista, Alasaarela pohtii.

Lue myös: Perttu Pölönen tuntee somekoukut ja ihmismielen heikkoudet – Uteliaisuus houkuttaa ja koukuttaa: ”Kännykän kilahdus on pakko käydä tarkastamassa”

Tulevaisuuden trendinä aito sosiaalinen media

Tarve aidon sosiaalisuuden ja vuorovaikutuksen harjoittamiseen niin kutsutussa sosiaalisessa mediassa ei ole kadonnut mihinkään. Käyttäjät ovat alkaneet siirtyä pienempiin ja yksityisempiin ryhmiin, jossa sosiaalisuutta on vielä mahdollista harjoittaa.

Esimerkiksi aidosta sosiaalisesta mediasta Mikko Alasaarela nostaa WhatsAppin, jossa viestitellään omalla nimellä ja numerolla kahdenvälisesti ja ryhmissä.

Samaan turvallisen vuorovaikutteisen viestimiseen perustuu Alasaarelan kehittämä yhteisösovellus Equel. WhatsAppin tavoin Equelissa jokaisen käyttäjän henkilöllisyys on vahvistettu. Keskusteluja eivät häiritse botit eivätkä trollit.

Aito sosiaalinen media voi toteutua myös nimettömänä, kuten Telegram- tai Discord-palveluissa, joissa keskustelut on salattu päästä päähän.  

Tekoäly on tullut jäädäkseen, mutta olemme vasta raapaisseet pintaa.
X