”Onko järkee vai ei?” – Tätä Esko Valtaoja kysyi tekoälyltä, näin ChatGPT vastasi

”Järki on osa tietoisuutta, ja tietoisuuden mysteeri on ongelma, jonka ratkaisusta meillä ei ole hajuakaan”, Esko Valtaoja kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

"Järki on osa tietoisuutta, ja tietoisuuden mysteeri on ongelma, jonka ratkaisusta meillä ei ole hajuakaan", Esko Valtaoja kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Esko Valtaoja

Mennä viikolla olin taas kerran puhumassa opettajien koulutuspäivässä. Jokaisessa kunnon esitelmässä pitää sekä huvittaa että ärsyttää kuulijoita, etteivät he kokonaan uppoudu hiplailemaan kännyköitään takarivissä.

Tapanani on ollut haastaa opet miettimään, kuinka kauan on enää syytä päntätä esimerkiksi kieliä, kun jo nyt ilmaiset käännösohjelmat tekevät sen paljon paremmin kuin koulujärjestelmämme ulos pullauttama keskivertoylioppilas. Ovathan vaikkapa sellaiset taidot kuin päässälasku, kaunokirjoitus ja ulkoluku jo esihistoriaa. Niitä voi toki harjoitella omaksi ilokseen, mutta ei niitä enää työelämässä tai arjessa yleensäkään tarvita.

Tekoäly ja ChatGPT on tullut rymisten arkeemme

Nyt minulla oli tarjolla uusi opettajien pelottelukeino: tekoäly. Kannattaako oppilaille enää antaa kotitehtäviä, kun he pystyvät tekemään ne parilla napin painalluksella? Korkeintaan pitää omin käsin ympätä tekoälyn kirjoittamaan kotiaineeseen muutama kielioppivirhe ja yksi tökerö lause, ettei ope epäile mitään.

Tekoäly on tullut rymisten arkeemme. ChatGPT:llä on kirjoitettu runokirjoja, ja epäilen vahvasti, että osa tämän syksyn loputtomista autofiktioromaaneista on peräisin samasta laarista. Niin asiantuntijat kuin someväkikin väittelevät innokkaasti siitä, kuinka älykäs näköjään kaikkeen kykenevä tekoäly on. Yhteisymmärrystä ei löydy, koska koko kysymys on nurinkurinen. Varsinainen ongelma kun on se, kuinka älykkäitä me olemme.

Minulla on epämääräinen tunne, että haluan sanoa jotain säästä tai opettajankoulutuksesta. Niinpä painan ChatESKO-puppugeneraattorini nappia (joka tapahtuu kätevästi suuta aukaisemalla) ja ulos tulee asiaan liittyvä lause. Vain, jos yritän muotoilla jotain erityisen tärkeää vaikkapa rakkauskirjeeseen, harkitsen etukäteen jokaista sanaa.

”Tietoinen läsnäolo yrittää ravistella meitä hereille”

Kuinka vähän loppujen lopuksi ajattelemmekaan, mitä sanomme ja teemme? Autolla voi ajella sata kilometriä ja havahtua: hei tässähän on jo Keuruu! Mikä tekoälyohjelma on hoitanut hommat? Tai yritäpä kävellä luontevasti keskittyen samalla ajattelemaan joka askelta erikseen.

Tasaisin välein muotiin tuleva mindfulness, tietoinen läsnäolo, yrittää ravistella meitä hereille. Mutta suurimman osan elämästä me vietämme tiedottomassa poissaolossa. Missä se äly luuraa? Vai pyöriikö siellä kaiken takana vain tietokoneohjelmisto, joka tuottaa järkevältä tuntuvia sanoja ja tekoja?

Järki on osa tietoisuutta, ja tietoisuuden mysteeri on ongelma, jonka ratkaisusta meillä ei ole hajuakaan. Olen jo vuosia sitten luvannut itselleni, että en enää lue yhtäkään kirjaa, joka lupaa selittää, mistä kumpuaa tuo kummallinen tunne, että olen olemassa.

Onko järkee vai ei? kyselivät Sleepy Sleepersit neljäkymmentä vuotta sitten. Nyt esitän kysymyksen ChatGPT:lle.

”Järkevyys riippuu siitä, kuinka tekoälyä käytetään ja millaisiin tarkoituksiin sitä hyödynnetään”, vastaa tekoäly.

Siihen on tyytyminen. 

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit täältä.

Lue myös: Tekoäly puhuttaa – Kuka omistaa tekoälyn tuottaman tekstin tekijänoikeudet? Näin juristi vastaa

tekoäly
Tekoälyn tekemien tekstien tekijänoikeuksista ei vielä ole kunnollista lainsäädäntöä. © iStock
X