Suuseksikin voi yllättää ikävästi jälkikäteen – Älä maksa nautinnosta liian suurta hintaa!

Seksitautitartuntojen määrä on jatkanut kasvuaan tänä ja viime vuonna. Miksi kondomia tai suuseksisuojaa ei aina käytetä seksin aikana riskeistä huolimatta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoita keinoja suojautua seksitaudeilta.

Seksitautitartuntojen määrä on jatkanut kasvuaan tänä ja viime vuonna. Miksi kondomia tai suuseksisuojaa ei aina käytetä seksin aikana riskeistä huolimatta?
(Päivitetty: )
Teksti:
Anni Niittylahti

Seksitautitartuntojen kasvu osoittaa, ettei taudeilta aina suojauduta oikeaoppisesti tai suojaus jää kokonaan käyttämättä.

Seksitaudeilta suojaavat vain kondomit ja suuseksisuojat. Lisäksi prep-lääkitys estää hiv-tartunnan, mutta muilta tartunnoilta se ei suojaa.

Sexpon Ihmissuhdeterapiakeskuksen erityistason seksuaaliterapeutti Tiina Böhling-Salosen mukaan syitä sille, ettei kondomia käytetä, on monia. Kondomi voidaan esimerkiksi kokea häiriötekijänä tai se voi tuntua epämukavalta.

”Joillekin peniksen herkkyys ei ole sama kuin ilman kondomia. Voidaan myös ajatella, että kondomin asettaminen keskeyttää intiimin hetken.”

Böhling-Salonen muistuttaa, että käyttökokemukseen voi vaikuttaa etsimällä itselleen oikeanlaisen kondomin. Nykyajan tuotteista löytyy eripaksuisia kondomeja ja erilaiset allergiat on huomioitu. Lisäksi on olemassa vulvallisten omia kondomeja.

Intiimitilanne puolestaan ei keskeydy, kun kondomin laittaminen otetaan osaksi seksiä.

”Kondomin voi laittaa paikalleen eri tavoilla, jolloin siitä tuleekin kiihottava asia”, Böhling-Salonen neuvoo.

Tieto seksin turvallisuudesta voi myös lisätä saatavaa nautintoa.

Lue myös: Harrastatko suojaamatonta seksiä? Lue asiantuntijan vinkit

Seksitauti on ikävä yllätys.
Seksitauti on iloittelusta ikävä yllätys. © iStock

Suojauksen vaatiminen voi viestiä toiselle luottamuksen puutetta

Välinpitämätön asenne on myös suuri syy siihen, ettei kondomia käytetä.

”Ei uskota, että juuri minä voisin saada jonkun seksitaudin tai kumppanillani voisi olla sellainen”, sanoo eritystason seksuaaliterapeutti Tiina Böhling-Salonen.

Ihminen voi ajatella seksitautien hoidon olevan niin helppoa, ettei tartunnan saamisella ei ole väliä. Moni saattaakin pelätä tauteja enemmän raskautta.

Böhling-Salosen mukaan muita syitä kondomin käyttämättömyydelle voivat olla tuotteen hinta, päihtymystila sekä seksin spontaanius.

Lisäksi voidaan pelätä, että kondomin käytön vaatiminen aiheuttaa kumppanissa vääriä oletuksia.

”Se voi toiselle viestiä luottamuksen puutetta.”

Lue myös: Miltä sukupuolitauti tuntuu? Kaikki sukupuolitaudit eivät oireile, muistuttaa erikoislääkäri – ”Uudessa suhteessa kondomi tahtoo unohtua, jos on humalassa”

Sukupuolitaudit: Uudessa suhteessa tulisi muistaa käyttää kondomia.
Uudessa suhteessa tulisi muistaa käyttää kondomia. © iStock

Seksi vaatii myös omat rajat

Seksitilanteessa, jossa kumppani ei halua käyttää kondomia, vaikka itse haluaisikin, Tiina Böhling-Salonen neuvoo muistamaan omat rajansa. Antaako periksi kumppanin vaatimuksille?

Omia rajojaan on hänen mukaansa hyvä pysähtyä välillä miettimään.

”Tilanteeseen saattaa liittyä myös häpeä. Jos ei koe seksistä puhumista luontevana, ei välttämättä uskalla ehdottaa kondomin käyttöä.”

Suojauksen käytöstä olisi hyvä Böhling-Salosen mielestä puhua ennen seksin harrastamista. Samalla kumppanin kanssa voi keskustella muista tarpeista ja toiveista intiimissä kanssakäymisessä.

Lue myös: Kondylooma eli visvasyylä on herkästi tarttuva sukupuolitauti, jolta kondomikaan ei täysin suojaa – Iho-oireet aiheuttavat kutinaa ja kirvelyä

Tartunnan saaneista vain osalla todetaan näkyviä kondyloomia. © iStock

Suuseksi voi myös tartuttaa seksitaudin

Seksuaaliterapeutti Tiina Böhling-Salonen muistuttaa, että varsinkin uusien kumppanien kanssa suojausta tulisi käyttää myös suuseksin aikana. Näin ehkäistään seksitautien tarttuminen suuhun.

”Se on ehkä sellainen asia, mitä ei ole täysin ymmärretty, että myös vulvalliselle suuseksiä annettaessa pitää suojautua”, Böhling-Salonen sanoo.

Tätä varten ainakin apteekeissa ja seksivälinekaupoissa myydään suuseksisuojia. Toimivan suojan saa myös leikkaamalla kondomin kahtia pystysuunnassa.

Lue myös: Ari-Pekka sai suuseksistä HPV-viruksen ja sairastui syöpään: ”Ihmettelin jatkuvaa kurkkukipuani”

”Syöpä ei ole häpeä”, Ari-Pekka Harju painottaa. Ari-Pekan tarinaa voi seurata Facebookissa Elämä ja syöpä -sivustolla.  <span class="typography__copyright">© Jyrki Nikkilä</span>
”Syöpä ei ole häpeä”, Ari-Pekka Harju painottaa. Ari-Pekan tarinaa voi seurata Facebookissa Elämä ja syöpä -sivustolla. © Jyrki Nikkilä
X