Talous koheni, luottamus mureni – Juha Sipilän pääministerikausi päättyi keskustan kannatuksen romahtamiseen

Jaa artikkeli
Juha Sipilä
Ainoaksi isoksi virheekseen ex-pääministeri Juha Sipilä myöntää harkitsemattomat viestinsä Yleisradion toimittajalle. © Mikko Stig / LK
Uutuuskirjan mukaan hyväuskoisuus oli Juha Sipilältä (kesk) hallituskauden suurin virhe. Se vei keskustalta pääministeripaikan ja sulatti kannatuksen.

Poikkeuksellinen, tuloksellinen ja lopun osalta katastrofaalinen. Näin summaa tietokirjailija Risto Uimonen uutuusteoksessaan Juha Sipilän pääministerikautta 2015–2019.

Syyskuun alussa julkistettu Tulos tai ulos – Juha Sipilän myrskyisä pääministerikausi perkaa ajanjaksoa visusti entisen pääministerin näkökulmasta.

2000-luvun alkupuolella Sipilään tutustunut Uimonen kuvailee häntä valoisaksi ja helposti lähestyttäväksi ihmiseksi.

”Tämä hallituskausi ja ennen kaikkea lopputulos on satuttanut häntä kyllä aika voimakkaasti. En tiedä, muuttaako se hänen persoonaansa, mutta toivon, että hänestä ei tulisi kyynistä”, sanoo Uimonen.

Hyväuskoisen kirous

Neljän vuoden hallitustaival päättyi keskustan kannatuksen romahtamiseen.
Yksi syy tähän oli kirjan mukaan Sipilän hyväuskoisuus. Hän uskoi voivansa kumota niin sanotun Junckerin lain, jonka mukaan epämieluisten päätösten tekijää ei valita uudelleen.

”Sipilä on politiikan ulkopuolelta tullut. Hän itse asennoitui positiivisella mielellä eikä oikein tajunnut, kuinka voimakkaasti kansa reagoi asioihin”, Uimonen toteaa.

Perusvirheekseen Sipilä on itse myöntänyt lähinnä vain marraskuun 2016 Yle-viestinvaihtokohun.

Sukurakas Sipilä kimmastui väitteistä sukulaistensa suosimisesta, ja menetti harkintakykynsä. Yleisradion toimittaja sai pääministeriltä tiukkasanaisia viestejä, jotka eivät antaneet mairittelevaa kuvaa Sipilän paineensietokyvyistä.

Kansantalous parani

Julkistamistilaisuudessa paikalla ollut, Uimosen teokseen haastateltu Paavo Lipponen (sd.) huomauttaa, että osuvampi nimi kirjalle olisi Tulos ja ulos. Hallitusta haukuttiin, mutta se sai korjattua maan taloutta.

”Suurin onnistuminen on, että työllisyystilanne on parempi kuin vuosikymmeniin”, Uimonen sanoo.

Myös byrokratian purkaminen on vaikuttanut suomalaisten arkeen.

”Emme enää muista sitä, että esimerkiksi kaupat saavat nyt olla auki miten haluavat.”

Ilmailua ja perhettä

Kun keskusta valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Katri Kulmunin 7. syyskuuta, Sipilä siirtyi rivikansanedustajaksi. Kirjan mukaan hän ei aio pyrkiä merkittäviin tehtäviin.

Puoluejohtajuudesta vapautuva yritysmiljonääri Sipilä lupaa viettää enemmän aikaa perheensä ja lentoharrastuksensa parissa.

X