Tietojen salaus petti oikeudessa: Väkivaltainen ex-puoliso sai selville osoitteenkin – ”Lainsäädännön muuttaminen on välttämätöntä”

Oikeusjutuissa asianomistajan yksityiselämää koskevat tiedot salataan nykyisin hyvin sattumanvaraisesti. Urkkimishaluiset voivat saada niitä selville ihan laillisesti, ikävin seurauksin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liina on valittanut viranomaisten leväperäisestä tietojen levittelystä sekä oikeusasiamiehelle että Valviraan.

Oikeusjutuissa asianomistajan yksityiselämää koskevat tiedot salataan nykyisin hyvin sattumanvaraisesti. Urkkimishaluiset voivat saada niitä selville ihan laillisesti, ikävin seurauksin.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Esimerkkihenkilömme Liina haki turvakieltoa entisen puolisonsa väkivaltaisuuden takia, jotta mies ei saisi tietää Liinan ja lasten uutta osoitetta. Mutta tietojen salaus petti – uusi asuinalue paljastui miehelle huoltajuusoikeudenkäynnin avulla.

”Hän pyysi, että minun terveystietoni selvitetään. En antanut siihen lupaa, mutta kaikki terveystietoni toimitettiin sellaisenaan oikeudenkäyntiaineiston liitteeksi ja vastapuolelle”, Liina sanoo.

Terveystiedoista ei paljastanut mitään huoltajuuteen vaikuttavia diagnooseja, mikä osoittaa Liinan mielestä koko selvityksen tarpeettomaksi. Lisäksi Liina koki olonsa loukatuksi ja henkisesti alastomaksi varsinkin, kun mies kertoi terveystietoja eteenpäin sukulaisille.

”Ei entiselle miehelle kuulu, että olen käynyt lääkärissä ja hankkinut ehkäisyä eron jälkeen.”

Tietosuoja petti – turvakiellolla salattu asuinpaikkakunta vuosi

Liina sai lastensa huoltajuuden, mutta mies pystyi päättelemään uuden asuinalueen Liinan terveystiedoista paljastuvasta, Liinan käyttämästä terveyskeskuksesta. Kun mies sai tietää kaupunginosan, hän onnistui selvittämään myös Liinan tarkan osoitteen – ja tunkeutui asuntoon.

”Hän rikkoi aika paljon tavaroita.”

Liina joutui tekemään uuden turvakiellon osoitetiedoilleen. Liina on valittanut viranomaisten leväperäisestä tietojen levittelystä sekä oikeusasiamiehelle että Valviraan.

”Tässä on selkeä epäkohta. Viranomaisetkaan ei tunnista eron jälkeistä vainoa, eikä osaa olla varuillaan, vaan antaa auliisti vastapuolelle lisätietoa uhrista”, Liina moittii viranomaismenettelyä.

Lue myös: Somessa naista etsinyt olikin väkivaltainen vainoaja – Mieti, ennen kuin jaat tuntemattoman julkaisun

Oikeustieteilijä: Suojauksessa isoja puutteita, lakia on muutettava

Liinan tapaus ei ikävä kyllä ole vain yksittäistapaus. Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta juuri väitelleen Satu Rantaeskolan väitöstutkimuksen mukaan suomalaiset oikeudenkäynnit eivät aina anna riittävää suojaa asianomistajan yksityiselämän tiedoille rikosasioissa. Tämä johtuu siitä, että olennaisesti rikokseen liittyvät tiedot ovat lähtökohtaisesti julkisia.

”Tietoja määrätään salaisiksi hyvin sattumanvaraisesti. Salaus vaatisi asianosaiselta pyyntöä oikeudenkäynnin alussa, mutta rikoksen uhreilla ei välttämättä ole siitä riittävästi tietoa”, Satu Rantaeskola sanoo.

Siviiliasioissa ja hakemusasioissa, kuten huoltajuusriidoissa, tuomarin pitäisi ilman pyyntöäkin määrätä arkaluonteisten tietojen salaus, jolloin salattujen yksityistietojen levittäminen asiaan nähden ulkopuolisille olisi rangaistavaa. Silti tämäkään suojaus ei aina toteudu.

”Tällä hetkellä tilanne voi olla se, että ihmiset olettavat, että heitä koskevia yksityiselämän tietoja suojataan oikeudenkäynnissä, mutta näin ei välttämättä ole”, Rantaeskola sanoo.

Erityisen tarkka yksityistietojen suojauksessa tulisi olla, kun yhteystiedot on salattu turvakiellolla väkivallan uhan takia.

”Asunnon salaamisessa on hirveän tärkeää, että huomataan, ettei se ole pelkkä osoite, joka salataan. Asiakirjoja laadittaessa pitäisi huomioida, ettei turvakiellossa olevaa asuinpaikkaa saa niistä selville”, Rantaeskola sanoo.

Nykyisin syytetyn tiedot voivat pysyä paremmin turvassa kuin oikeusjutun muiden osapuolten yksityisasiat.

”Rikosasioissa syytetyillä on paljon parempi suoja omalle yksityiselämälleen, kuin asianomistajilla, koska syytettyjen mielentilatutkimukset ja vastaavat asiakirjat määrätään suoraan salassa pidettäväksi. Kuitenkin samalla tavalla asianomistajienkin yksityiselämän suojan pitäisi rikosasioissa olla tarkemmin laissa määritelty.”

Tutkijan mielestä yksityiselämän suoja pitää saada nyt oikeudessakin ajan tasalle, että väärinkäytökset vältetään.

”Sitä koskevan lainsäädännön muuttaminen on välttämätöntä.”

 

Liinan nimi on muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.

Lue myös: Onko puolisosi väkivaltainen? Lue tärkeät turvaohjeet väkivaltatilanteisiin – pakkaa laukku etukäteen valmiiksi, älä pakene saunaan tai kylppäriin…

X