Toni Wirtanen arvioi Venäjän asevoimien propaganda -musiikkivideot: Tissejä, pyssyjä, ninjailua - ja tauskimaisuutta

Venäjä on pitkin 2000-lukua tehtaillut paljon isänmaallisia musiikkivideoita, joissa ylistetään asevoimia ja sotilasmahtia. Apulannan Toni Wirtanen arvioi Seuralle naapurin isoimmat propaganda-sotalistahitit - mitä näistä voi päätellä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Blestjaštšije-bändi laulaa miten laskuvarjosotilas on joka naisen unelma.

Venäjä on pitkin 2000-lukua tehtaillut paljon isänmaallisia musiikkivideoita, joissa ylistetään asevoimia ja sotilasmahtia. Apulannan Toni Wirtanen arvioi Seuralle naapurin isoimmat propaganda-sotalistahitit - mitä näistä voi päätellä?
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Armeijaa ja asevoimia tukeva propaganda on naapurissa arvossaan: Venäjän nykyhallinto on osoittanut avokätisesti tukea musiikin ja taiteen tekijöille, jotka haluavat tehdä listahittejä esimerkiksi sotaväen upeudesta.

Tämä on myös ollut helppo lisätienauskeino niille artisteille, jotka ovat muuten olleet urallaan vaarassa joutua unohduksiin.

Jos kyseessä olisi ikään kuin propagandatuotantojen Voice of Russia -kisa, Vladimir Putinin ja hänen lähipiirinsä tuolien kääntyminen on merkinnyt esiintyjälle heti  tuhansia soittokertoja valtiollisilla radio- ja televisiokanavilla.

”Venäjän Danny” Oleg Gazmanov on saanut Putinilta taiteilijoiden korkeimmat kunniamerkit isänmaallisista hiteistään. © Venäjän presidentinkanslia

Esimerkiksi ikääntyvä Oleg ”Venäjän Danny” Gazmanov on tiettävästi Putinin hovin suosikkiesiintyjiä, ja saa uusimman sota-diskojumputuksensa soittolistoille joka kerta kun maata kohtaa joku uusi kriisi.

Seura pyysi TVOF-tuomaria, palkittua reserviläistä ja ammattimuusikkoa Toni Wirtasta katsomaan Venäjän suurta isänmaallista hittituotantoa maanpuolustuksen ja musiikin näkökulmasta.

Laulut voit kuunnella niiden nimeä klikkaamalla:

Patrioottien uusi kansallislaulu: Eteenpäin, Venäjä (Oleg Gazmanov)

Oleg Gazmanov – Вперед, Россия! © YouTube

Vpered, Rossija operoi hyvin slaavikaikuisessa melodiahorisontissa, joka sinänsä ei yllätä. Lienee hyvä kaivaa sieltä, missä maa on valmiiksi pehmeää. Biisin tuotantoon on selkeästi panostettu, mutta tuloksena on silti varsin junnaava ja vanhahtavalta kuulostava pötkö vailla nyansseja. Toki, tässä varmasti pääpointti on muualla kuin sävellys-tuotannollisissa arvoissa. Kertosäkeen punchline kyllä iskee napakasti ja asia tulee sikäli selväksi.

Biisiä voisi luonnehtia tyyliltään tauskimaiseksi.

Videon kuvat seuraavat sanoitusta melko tarkasti. Aloitellaan historiakatsauksella ja nostellaan esiin hiukan kansakunnan tähtihetkiä, lähinnä Suurta isänmaallista sotaa. Tällä haettaneen sama kaiku on askelten -fiilistä. Siitä siirrytään katselemaan niin luontoa, arkkitehtuuria kuin muitakin nyky-Venäjän ihmeitä. Koko kattaus tarjoillaan, jottei kellekään jäisi epäselväksi, että on se vain Suuri ja Mahtava.”

Kansanedustaja-trubaduurin ylistys laskuvarjojoukoille: VDV (Denis Maidanov)

Denis Maidanov: ВДВ © YouTube

Denis Maidanovin keski-ikäisen kevyesti rokkaileva ralli tarjoilee slaavijuurevan säkeistön päälle pikkusen amerikkalaisemmin maustetun kertosäkeen, jonka kuoren alta kuitenkin löytyy sitä itseään. Duuman jäsen Denis äityy jopa hiukan riffittelemäänkin, ja se on kiva lisä propagandabiisiin.

Musiikillisesti tästä ei hirveästi käteen jäänyt, paitsi ilmeinen pääasia VDV.

Videopuolella taas ajellaan vehkeillä ja ninjaillaan. Samaa lähitaisteluun keskittyvää visualistiikkaa muistan jo omasta lapsuudestani, kun telkasta tuli kuvaa Neuvostoliiton erikoisjoukoista. Ilmeisesti tämä mies miestä vastaan -tematiikka osuu johonkin herkkään kohtaan, kun sitä kaikessa aina halutaan esitellä.”

Kuka muu muka naiset ja lapset pelastaisi: Ei kukaan paitsi me (Oleg Gazmanov)

Oleg Gazmanov: Никто, кроме нас! © YouTube

”Biisi kuuluu tähän paremmin tuotettuun propagandamusiikin segmenttiin. Slaavikaiholla surffaillaan taas ja kertosäkeessä pullistellaan taiteenlajin kaikkien herkkujen höystämänä. Itse asiassa, tämä biisi voisi helposti olla Yö-yhtyeen 2000-luvun taitteen tuotantoa.

Videolla seikkaillaan perinteisen sankarielokuvan kaarella. Lapsuuden lennokkihaaveiden ja itsessään modernin parkour-vaiheen jälkeen seuraava etappi onkin luonnollisesti maahanlaskujoukot!

Armeijapätkissä mennään tutuilla elementeillä, eli kovalla fyysisellä treenillä, dynaamisella sotavehkeiden rytistelyllä ja jopa kunnon ramboilua suossa esiintyy! Toimintaleffojen henkeä on haettu ja onnistuttukin. Sankarimainen laskuvarjomiehen messiashetkikin koetaan videon lopussa, kun soturi pelastaa lapsosen pulasta ja palauttaa tämän nuorelle äidilleen istuttaen samalla siemenen tulevan laskuvarjosotilaan sydämeen!

Arvostin videossa erityisesti pakollista kuviokaratea, joka näissä tuppaa vakiona olemaan. Modernin sodankäynnin aikana halutaan esitellä laskuvarjomiesten ikiaikaista taitoa tiilten murskaamisessa ja tällä ilmeisesti herättää ajatus, että meidän poikamme tappavat kaikilla etäisyyksillä. Soturihenkeä!”

Oi mitä raitapaitaisia hunkseja: Veljeni  laskuvarjosotilas (Blestjaštšije)

Blestjaštšije: Брат мой десантник © YouTube

Anna Semenovichin tähdittämän tyttöbändi Blestjaštšijen biisi oli kuin aikamatka 1990-luvun Casioiskelmään! Tämmöistä ei osaisi läpällä tehdä, tätä pitää rakastaa.

Nyt ollaan nuoren miehen vaistojen helpommassa päässä! Tissejä ja pyssyjä! Tällä kombolla on ennenkin tehty historiaa. Toki samaa komboa on hyödynnetty varsin paljon modernimmallakin tavalla, mutta nyt mentiin näin. Nuff said.”

Virallinen maahanlaskujoukkojen värväysvideo: VDV-laulu – terveisiä taivaalta (Alexander Buinov)

Alexander Buinov: ВДВ с неба привет © YouTube

”Jännä homma kyllä, että tämäkin vuonna 2006 tehty biisi onnistuu kuulostamaan ikäänsä huomattavasti vanhemmalta. Kasarin/ysärin taitteen kuuloinen junttaus kuljettaa kuulijan informatiivisen säkeistön jälkeen tyylilajille tyypilliseen kertosäkeeseen. VDV erottuu, eli asia selviää ja muutenkin on hienot releet ja ollaan ylipäänsä perkeleen kovia jätkiä. Siinäpä kappaleen anti. Ja välissä toki esitellään pikkusen samuraitaitoja. Ne kuuluvat oleellisesti doktriiniin.

Olisiko tässäkin taas ominaispiirteenä, että tekijät ovat pari-kolmekymmentä vuotta kohderyhmää vanhempia? On kasarirokkia, ninjaleffaa ja pari ramboa.”

Pureeko tämä propaganda venäläisiin nuoriin?

Toni Wirtasen mielestä seitsenkymppisen diktaattorin musikkimaun mukaan tehdyt tilaustuotteet eivät välttämättä puhuttele armeijaan menossa olevaa ikäluokkaa.

”Perusongelmana on, että tilaaja- ja tekijäportaat ovat liian vanhoja eikä nuorison meininki ole hallussa. Venäjänkin skideillä on tiktokit, youtubet ja somet hallussa ja propaganda taas kuulostaa PowerKaraoken tuotteelta. Vaikea uskoa, että nämä maailmat kohtaavat”, muusikko sanoo.

Toni Wirtanen ei usko, että suomalaiset muusikot pystyisivät yhtä tosikkomaiseen paatokseen edes kriisiaikana, onneksi.

”En usko tämmöisen paisuttelun olevan tätä päivää. Siksi en näe, että tämmöistä meillä tehtäisiin. Jotenkin kaikesta naapurin propagandasta hehkuu huumorintajuttomuus ja juuri siinä varmaan on myös sen ongelma.”

Mutta pömpöösin venäläisen propagandan parodia, jota Ukraina onnistuneesti harrastaa, iskee ihan toisella tavalla. Sitä meilläkin osattaisiin, Wirtanen arvelee.

Esimerkkinä onnistuneesta musiikillisesta vastaiskusta käy Ukrainan tällä viikolla julkaisema ”Bayraktar”, jossa lakonisesti todetaan miten paljon tuhoa samannimiset lennokit ovat Venäjän mahtaville sotavoimille aiheuttaneet.

Ukrainalainen korvamato hyökkääjän niskaan: Bayraktar

Ukrainalaiset reagoivat nopeasti tekemällä tarttuvan ylistyslaulun Bayraktar-lennokeilleen. © YouTube

”Tosi köppönen träkki, mutta tämä onkin mahdollisesti tehty kännykällä pommisuojassa. Helkkarin kova kertsi! Samaan aikaan mahtava mainosparodia ja suuri keskisormi! Hienosti myös käännetty niin, että teksti rimmaa. Euroviisuosaamista!”

”Tässä taas nähdään huumorin voima! Hyvällä läpällä saa anteeksi köppöset tuotantoarvot ja katsojalla nousee välittömästi sympatiat asiaa kohtaan.”

Parodiabiisiin on säästetty vielä yksi, kyyneleet silmiin tuova koukku. Bayraktar-video päättyy metroasemalle pommisuojaan kokoontuneisiin, vapaudesta laulaviin ukrainalaisiin siviileihin – joiden ääntä miehittäjä ei pysty vaientamaan.

 

Juttua muokattu 9.3. klo 19:09. Korjattu yhtyeen nimi.

Lue myös: Suru on käsin kosketeltavaa Medykan rajakylässä Puolassa – Avuntuoja Veli-Matti Meriko sodan karmeudesta: ”Siellä on alaikäisiä ilman vanhempiaan”

X