Etelä-Euroopassa tehtaillaan murtoja unikaasun avulla – trendi voi rantautua Suomeenkin

Jaa kaverilleTilaa Seura
asuntomurto
Palo- ja häkävaroittimien lisäksi vielä unikaasuvaroitin? © Timo Heikkala/Lehtikuva
Rantautuvatko Suomeenkin murrot, joissa käytetään unikaasua?

Etelä-Euroopassa on jo vuosia tunnettu unikaasumurrot, joissa murtoja tehtaillaan unikaasun avulla. Keskusrikospoliisi on seurannut trendin lähestymistä. Rikoskomisario Kari Pasanen KRP:n rikostiedustelu- ja analyysikeskuksesta kertoo kuulleensa tapauksesta, jossa unikaasua epäillään käytetyksi rekkamurrossa Ruotsissa.

”Suomessa ei ole tämäntyylisiä keikkoja meidän tietojen mukaan tapahtunut. Ainakin Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa unikaasutapaukset ovat yleisiä. Kohteena ovat olleet etenkin lepopaikoille pysähtyneet rekka- ja matkailuautot ja myös asunnot.”

Unikaasu ilmanvaihtoon

Tyypillisessä unikaasumurrossa anestesia-aine lasketaan sisätilaan ilmanvaihtojärjestelmän kautta. Murrot tehdään useimmiten keskellä yötä, uhrien nukkuessa. Kaasuilta on mahdollista suojautua palohälytintä muistuttavan varoittimen avulla, joka varoittaa tilaan päästetyistä anestesiakaasuista.

Pasasen mukaan unikaasumurrot voisivat rantautua Suomeen nopeastikin maata vaihtavien rikollisliigojen mukana.

”Jos Ranskassa ja Espanjassa olisi esimerkiksi tapahtunut sarjatekoja ja siellä olisi liikkeellä porukka, joka käyttäisi tällaista tekotapaa, niin teoriassa ainakin on mahdollista, että ne ovat yksi päivä täällä, ja että tällaisia juttuja alkaisi tulla meilläkin.”

Anestesialääkkeitä

Sisäänhengitettävänä höyrynä annettavia nukutusaineita ovat mm. sevofluraani, desfluraani, isofluraani ja halotaani. Pasanen ei pidä mahdottomana, etteikö anestesialääkkeitä saisi käsiinsä tavalla tai toisella.

”Kyllä tällaisia aineita nettikaupoista saa, jos niitä osaa tilailla.”

Lääkevalmisteiden arviointiin erikoistunut ylilääkäri Juha Vakkilainen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kertoo, että anestesiakaasujen väärinkäyttö voi olla uhreilleen vaarallista.

”Luonnollisesti, jos anestesia-ainetta annostellaan liikaa. En pysty ottamaan kantaa siihen, että minkälaisia lääkeainepitoisuuksia tällä tavalla käytettynä uhrien elimistöön saadaan.”

Lue myös: Koronan vuoksi Espanjasta kotimatkalle lähtenyt eläkeläispariskunta ryöstettiin: ”Jos olisimme heränneet, meidät olisi voitu tappaa”

X