Riskimaista laskeutuu Suomeen yhä useita kymmeniä lentoja – ja päivittäin jopa tuhat lentomatkustajaa

Matkustusrajoitukset ovat nyt voimassa.
Tarpeetonta matkustamista rajoitusten piiriin kuuluviin maihin tulee nyt välttää. © iStock
Finavian arvion mukaan noin 1 000 lentomatkustajaa saapuu päivittäin Suomeen matkustusrajoitusten piiriin kuuluvista maista. Heinäkuussa liikenne riskimaista kotimaahan vilkastui.

Helsinki-Vantaalle matkustusrajoitusten piiriin kuuluvista riskimaista laskeutuu vuorokaudessa yhteensä noin 30 lentoa.

Virallista listaa matkustusrajoitusten piiriin kuuluvista maista ylläpitää ja päivittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Matkailijan vastuulla on riskimaasta palatessaan huolehtia itse THL:n suosittelemasta omaehtoisesta kahden viikon karanteenista.

Heinäkuu käänsi riskimaista palaavien määrän nousuun

Finavian viestintäkoordinaattorin Liinu Lohen mukaan riskimaista saapuvien matkustajien määrät kääntyivät heinäkuussa nousuun. Näihin maihin lukeutuivat muun muassa Espanja, Iso-Britannia, Ranska ja Ruotsi.

Edelleen ulkomaille lennetään varsin vähän verrattuna koronaa edeltävään aikaan – Kuluneen kesän aikana Helsinki-Vantaan lentoaseman läpi on kulkenut noin  7 000 – 8 000 matkustajaa, kun normaalisti määrä on kymmenkertainen.

Mihin voi nyt matkustaa Suomesta – ja mistä maista voi matkustaa Suomeen?

Mikäli olet matkustanut muualle kuin alla mainittuihin maihin, hallitus suosittelee kohdemaasta palatessa omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia. Ajantasaiset maahantulosäädökset kannattaa ennen matkustamista tarkistaa esimerkiksi kohdemaan edustustosta.

Euroopan maat: Islannin, Kreikan, Maltan, Saksan, Norjan ja Tanskan väliseen liikenteeseen.

• Italia
  • Latvia
  • Liechtenstein
  • Liettua
  • Slovakia
  • Unkari
  • Vatikaani
  • Viro

Euroopan ulkopuoliset maat

Finavian suositusten mukaan lentomatkustajien on syytä virittää kasvoilleen suojamaski ennen kentälle saapumista – sairaana lennolle ei tule lähteä lainkaan.

Korona vaikuttaa lentoliikenteeseen.

Matkan sujuvoittamiseksi kohdemaan matkustusrajoitukset ja maahantulokäytännöt kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa esimerkiksi Ulkoministeriön sivustolta. © iStock

Finavia uskoo lentoliikenteen palautumiseen pienin askelin

Liinu Lohen mukaan Finaviassa uskotaan lentoliikenteen palautumiseen pienin askelin, kunhan koronaviruksen leviäminen hidastuu ja matkustusrajoituksia on sen myötä mahdollista purkaa.

”Seuraamme tilannetta tarkkaan ja käymme aktiivista vuoropuhelua lentoyhtiöiden ja viranomaisten kanssa. Globaali talouskehitys ja yleinen yhteiskunnan elpyminen vaikuttavat myös siihen, millaisella aikataululla lentoliikenne palautuu”, Lohi sanoo.

Juttua on päivitetty 19.8. klo 9:28 matkustusrajoitusten piiriin kuuluvien maiden osalta.

Lue myös: Lentomatkustajille maskipakko – Muista myös nämä muutokset ja suositukset, kun olet lähdössä lennolle

Lue myös: Remdesiviiri on toistaiseksi lupaavin koronalääke ja sitä tutkitaan Suomessakin –  Lääke saattaa jouduttaa sairaalahoidossa olevan koronapotilaan toipumista