Lentomatkustajille maskipakko – Muista myös nämä muutokset ja suositukset, kun olet lähdössä lennolle

Jaa kaverilleTilaa Seura
Finnairin maskipakko on voimassa ainakin 
Finnairin lennoilla  Kuva: iStock
Vaikka lentoliikenne käynnistyy, matkustajien pitää sopeutua varotoimiin vielä jonkun aikaa, sillä lennoille pääsee vain maskin kanssa. Mutta miten kaikki käytetyt maskit hävitetään?

Työmatkalle pääsee nyt lentämällä, kunhan muistaa, että useiden lentoyhtiöiden koneissa matkustajilla on maskipakko.

Hallitus purki osan rajaliikennettä koskevista rajoituksistaan 14.5. Sen myötä tuli mahdolliseksi reissata työmatkoja ja muita välttämättömiä matkoja Schengen-alueen sisällä. Lentoyhtiöiden kannalta se tarkoittaa sitä, että yhä useampi kone lentää Suomen lentokentiltä muihin Euroopan kohteisiin.

Finnair on reagoinut tilanteeseen lisäämällä lentojaan kysynnän kasvaessa ja panostamalla matkustajien ja lentohenkilökunnan turvallisuuteen.

Miten uudessa tilanteessa toimitaan?

Lentohenkilökuntakin käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta koko lennon ajan.

Lentohenkilökuntakin käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta koko lennon ajan. Kuva: iStock

Mitä maskipakko tarkoittaa Finnairin lennoilla, Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist?

”Maskia on pidettävä lennolle tultaessa, lennon aikana ja sieltä poistuttaessa. Jos maskia vaihtaa lennon aikana, olisi hyvä varata mukaan esimerkiksi minigrip-pussi, johon käytetyn maskin voi laittaa.

Maskienkäyttöpakko on Finnairilla voimassa elokuun loppuun asti. Arvioimme kesän aikana, onko tarpeen tehdä muita toimenpiteitä.”

Miten Finnairilla varmistetaan, ettei käytettyjä maskeja heitetä koneeseen? Miten suojelette henkilökuntaa, joka joutuu maskit keräämään?

”Jos maskeja löytyy lennon jälkeen koneesta, lentohenkilökunta kerää ne roskasäiliöön. Heillä on kertakäyttöiset suojakäsineet, suojamaskit ja he noudattavat hyvää käsihygieniaa. Hanskojen vaihdon välissä käytämme käsidesiä. Käytetyt maskit toimitetaan poltettavaksi.

Emme voi tietenkään vahtia jokaista matkustajaa koneessa. Toivomme, että matkustajat toimivat vastuullisesti ja käyttävät tervettä järkeä maskeja käsitellessään.”

Ilman maskia pääsee lennolle vain terveydellisistä syistä. Entä jos oma maski jää kotiin, katoaa tai hajoaa?

”Suosittelemme ottamaan mukaan useamman maskin, mutta meillä on myös maskeja tarjolla, jos oma on unohtunut. Emme voi kuitenkaan taata, että maskeja riittää.”

Millainen maskin on oltava?

”Matkustaja voi valita itse millaista maskia käyttää, kankaista vai kirurgista suu-nenäsuojainta.”

Saako lennolle tuoda yhä omia eväitä? Pelaako tarjoilu?

”Lennolle saa yhä tuoda omia eväitä ja Finnairilla on rajoitettu tarjoilu käytössä. Maskin saa riisua syömisen ajaksi, mutta kannattaa miettiä, tarvitseeko lyhyellä lennolla syödä vai voisiko syödä ennen lentoa.”

Miten koneessa liikutaan?

”Koneeseen noustaan pienemmissä ryhmissä koneen takaosassa istuvista alkaen. Myös turhaa liikkumista koneessa tulee lennon aikana välttää.”

Miten voi vähentää riskiä saada koronatartunta lentokentällä?

”Suosittelemme matkustajia tekemään lähtöselvityksen verkossa ennen kentälle tuloa, ettei automaateja tarvitse koskettaa tai niillä jonottaa.

Kannattaa miettiä paljonko matkatavaroita tarvitsee mukaan. Jos voi ottaa mukaan vain matkustamoon tulevan laukun, ei tarvitse jonottaa matkatavaroitaan ennen ja jälkeen lennon yhdessä toisten matkustajien kanssa.

Kentällä turvavälit on merkitty tarroilla.”

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

”Kannattaa ottaa selvää kohdemaan käytännöistä, koska maahantulokäytännöt voivat nyt poiketa tavanomaisesta.

Monilla lentokentillä on nyt maskipakko ja Helsinki-Vantaalla se on vahvasti suositeltavaa. Euroopan Unionin lentoturvallisuusvirasto EASA suosittelee myös maskin käyttöä. Joillain lentokentillä tehdään myös lämpötilan mittauksia. Näistä löytyy tietoa kohdemaan lentokentän nettisivuilta.

Monessa maassa on maskipakko myös julkisessa liikenteessä.”

Käsidesiä on tarjolla useilla pisteillä lentoasemalla, muun muassa ennen ja jälkeen turvatarkastuksen.

Käsidesiä on lentoasemalla tarjolla useissa pisteissä, muun muassa ennen ja jälkeen turvatarkastuksen. © iStock

Lue myös: Kaksi suomalaisprofessoria kannattaa kasvosuojainten laajaa käyttöä koronan torjumiseksi – ”Suojautuminen ei ole tärkeää oman, vaan yhteisen edun vuoksi”

Näin Helsinki-Vantaalla toimitaan:

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on vahva suositus käyttää maskia jo kentällä saapuessaan. Monella kansainvälisellä lentokentällä ja lentoyhtiöllä on voimassa maskipakko.

Maskin tulee peittää suu ja nenä, mutta muita vaatimuksia maskille ei ole. Finavia on hankkinut maskeja matkustajien käyttöön, mutta oman maskin tuominen on suositeltavaa.

Lentokentällä tulee noudattaa turvaväliä, jotka on merkitty lattiaan tarroilla. Kaikissa tilanteissa turvavälejä voi olla vaikea pitää. Siksi maskien käyttö on erityisen tärkeää.

Henkilökunta käyttää suu-nenäsuojainta eli maskia turvatarkastuksessa ja kaikissa muissa palvelutilanteissa, joissa asiakkaan ja henkilökunnan välissä ei ole pleksiä.

Ennen ja jälkeen turvatarkastuksen on piste, josta saa käsidesiä. Käsidesiä saa myös muilta asiakaspalvelupisteiltä.

Käytetyt maskit laitetaan kannelliseen roska-astiaan, josta ne toimitetaan sekajätteen mukana poltettavaksi.

 

 

X