Yli sadan lapsen leikkaukset peruttu hoitajapulan vuoksi Uudessa lastensairaalassa - Myös tehopaikkoja jouduttu rajoittamaan

Kaikkia tehohoitopaikkoja ei voida täyttää Uudessa lastensairaalassa, koska hoitajia ei ole tarpeeksi. Pahimmassa tapauksessa leikkausaikoja on jouduttu perumaan viime hetkillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uusi lastensairaala kamppailee hoitajapulan kanssa. Kaikkia tehohoitopaikkoja ei ole pystytty pitämään auki.

Kaikkia tehohoitopaikkoja ei voida täyttää Uudessa lastensairaalassa, koska hoitajia ei ole tarpeeksi. Pahimmassa tapauksessa leikkausaikoja on jouduttu perumaan viime hetkillä.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Uudessa lastensairaalassa on peruttu tänä vuonna 112 lasten leikkausta hoitajapulan vuoksi. Se on neljäsosa kaikista perutuista leikkauksista.

”Perheiden kannalta tämä on erittäin valitettavaa. Usein tilanne ymmärretään, kun leikkauksen peruuntuminen perustellaan. Pyrimme hoitamaan kaiken mahdollisimman hyvin, mutta näitä vaikeuksia meillä tällä hetkellä on”, Uuden lastensairaalan ylilääkäri, lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salminen kertoo.

Uuden lastensairaalan tehohoitovalmius on heikentynyt hoitajapulan vuoksi, eikä lastensairaala pysty pitämään kaikkia tehohoitopaikkoja auki. Vuoden 2022 alusta yli 400 potilaan leikkaukset on peruttu viime hetkellä.

58 leikkausta peruttiin kiireellisemmän tapauksen, kuten elinsiirron vuoksi. Leikkauksista valtaosa, 177, peruttiin potilaan omien syiden, kuten sairastumisen vuoksi.

Joskus peruuntuneen ajan tilalle otetaan päivystyspotilas, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta lyhyen ajan tai ruuhkan vuoksi.

Tehohoitopaikoissa vajausta

Hoitajapulan vuoksi kaikkia tehohoitopaikkoja ei pystytä pitämään auki – Salminen sanoo, että tehovalvontapaikkojen lisäksi pyritään pitämään auki yhdeksää tehohoitopaikkaa, mutta käytännössä luku on jotain kuuden ja kahdeksan väliltä.

Uuden lastensairaalan teho-osastolla on eristyspotilaspaikat mukaan luettuna 18 paikkaa: 12 tehohoitopaikkaa, kaksi eristyspaikkaa ja neljä tehovalvontapaikkaa.

”Koko kesän ajan meillä oli auki kuusi tehohoitopaikkaa. Tämä on hoitajapulasta johtuva tilanne”, Salminen sanoo.

Yhtä tehohoitopaikkaa kohden pitää olla yksi hoitaja. Toisin sanoen vuoteita on tyhjänä niin monta kuin hoitajia on poissa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ei ole saanut yrityksistä huolimatta sijaisia tai palkattua hoitajia tarpeeksi. Lasten vuode- ja teho-osastoilta sekä leikkaustoiminnasta puuttuu noin 20 prosenttia henkilökunnasta.

Leikkaussalilistat täynnä

Kriittisesti sairaat ja kiireelliset potilaat on pystytty Jukka Salmisen mukaan hoitamaan henkilökuntavajeesta huolimatta, mutta se on vaatinut poikkeusratkaisuja.

Kesällä yksi potilas jouduttiin lähettämään hoidettavaksi Ruotsiin ja teini-ikäisiä on jouduttu hoitamaan Töölön teho-osastolla.

”Sydänsairaat lapset ovat suurin tehohoitoa leikkausten jälkeen tarvitseva ryhmä. Näitä leikkauksia on toistuvasti siirretty paikkapulan vuoksi. Myös muita leikkauksia, joissa tarvittaisiin tehohoitoa leikkauksen jälkeen, on jouduttu siirtämään eteenpäin.”

Myös Suomen ulkopuolelta tulevia lapsia on leikattu, mutta määrä on vähäinen: tänä vuonna vain 12 lasta. Ulkomaalaiset lapset ovat pääasiassa virolaisia, joilla on edessä vaikea sydänleikkaus, elinsiirto tai muu vaativa leikkaus.

Listat laaditaan niin, että mahdollisimman monta leikkausta pystytään järjestämään.

Päivystysleikkaukset on suunniteltu eri saleihin keskimääräisen tarpeen arvion perusteella. Kun leikkaussaliin suunnitellaan täydet listat, se johtaa helposti peruutuksiin.

Järjestely takaa sen, että leikkauksia pystytään järjestämään mahdollisimman paljon. Salminen pitää sitä tässä jonotilanteessa välttämättömänä.

Tällä hetkellä yksi leikkaussali on suljettu väliaikaisesti flunssa-aallon vuoksi, mutta Salminen lupaa, että se avataan heti kun tilanne helpottaa.

”Yritämme pyörittää tätä mahdollisimman tehokkaasti, mutta käännytyksiä tulee hoitajien äkillisten poissaolojen tai kiireellisempien potilaiden vuoksi. Tällä hetkellä hoitajatilanne aiheuttaa lähes kaikki käännytykset”, Salminen kertoo.

Leikkausjärjestys määräytyy lääkäreiden arvioiman kiireellisyyden mukaan, lapsen etu lähtökohtana. Kiireellisyyttä arvioidaan päiväkohtaisesti. Salminen vakuuttaa, että mikään sairaus ei jää vähemmälle huomiolle.

Kiireettömän leikkaushoidon tarpeessa olevien potilaiden aikoja siirretään. Sellaisia voivat olla esimerkiksi lapset, joilla on sydämessä eteisväliseinäaukko.

Sairaus ei kuormita sydäntä kohtuuttomasti, ja leikkauksen voi tehdä, kun potilas on tietyssä iässä. Tällöin leikkausta voi odottaa lääkärin tekemän arvion mukaan kuusi kuukautta tai pidempäänkin.

Jos leikkauksen siirtäminen ei vaaranna tai huononna lapsen ennustetta, niin näiden potilaiden avulla voi säädellä kriittisten ja kiireisten potilaiden hoitoa siirtämällä leikkausaikoja myöhemmäksi.

”Nämä lapset ja perheet ovat huonoimmassa asemassa ja saattavat joutua odottamaan yli sallitun ajan.”

Lue myös: Uuden lastensairaalan toiminnasta tehty selvitys paljasti hoitajien huolen potilasturvallisuudesta kasvaneen – Hallintoylilääkäri: ”Tämä ei johdu vain kiireestä, vaan myös tiloista”

”Merkityksellisintä työtä mitä voi kuvitella”

Vaikka hoitajapula on yleinen, ylilääkärin mukaan se on tullut Uuteen lastensairaalaan yllätyksenä. Kehitys on ollut nopeaa ja pahentunut vuodesta 2021 alkaen. Eikä tilanne ole paranemassa: huipputason erikoissairaanhoidon tehtäviin vaaditaan koulutus, hyvä perehdytys ja pitkä kokemus.

Mitä vaaditaan, että sairaalan saisi toimimaan täydellä teholla, eli kaikki vuodeosastopaikat ja tehohoitopaikat saataisi auki ja leikkaussaleihin riittävästi hoitohenkilökuntaa?

”Näyttää siltä, että hoitajapula on tällä hetkellä niin suuri, ettei sitä nykymenetelmin pystytä lähivuosina korjaamaan. Tietenkin toivon, kuten kaikki muutkin, että työtaistelun ratkaisu tuo hyvää tullessaan”, Salminen sanoo.

Uuteen lastensairaalaan rekrytoidaan sairaanhoitajia oppilaitoksista lähtien, mutta myös sairaalan sisällä on kiinnitetty huomiota hoitajien kouluttamiseen ja tukemiseen. Salminen sanoo, että henkilökunta venyy ja tekee hyvää työtä.

”Toivoisi, että tämä näkyisi myös tulijoiden määrässä. Olen ehdottomasti ylpeä työntekijöistämme ja uskon, että moni on itsekin aiheesta ylpeä. Ainakin syytä olla näillä tuloksilla ja saavutuksilla, miten tätä on viety näin vaikeanakin aikana eteenpäin.”

Jukka Salmisen mukaan työn joustavuus ja merkittävyys on nykypäivänä tärkeintä.

”Tämähän on merkityksellisintä työtä mitä voi kuvitella, pelastamme lapsia. Vaikka osa potilaista käännytetään, jonot kasvavat ja on hoitajapula, niin hoitotuloksemme ovat vielä erinomaiset”, Jukka Salminen sanoo.

X