Vanhusten kotihoito ”jatkuvassa hälytystilassa” – erittäin tukala helle kaataa jo kuumissa asunnoissa viruvia ikääntyneitä

Tukala helle alkaa näkyä ikääntyneiden kotipalveluissa. Esimerkiksi Jyväskylässä on tullut normaalia enemmän ilmoituksia vanhusten kaatumisista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tukala helle alkaa näkyä ikääntyneiden kotipalveluissa. Esimerkiksi Jyväskylässä on tullut normaalia enemmän ilmoituksia vanhusten kaatumisista.
Teksti:
Milla Ollikainen

Pitkään jatkuva helle on erityisen uuvuttava ja vaarallinen kotona asuville vanhuksille, etenkin muistisairaille. Asunnot eivät ole nyt päässeet öisinkään viilenemään, kun yölämpötilatkin ovat korkeita – eikä helteille näy loppua.

Ilmatieteen laitos varoittaa edelleen lähipäivinä Etelä-Suomea erittäin tukalasta helteestä. Lämpötilan ennustetaan kipuavan 30 asteen tuntumaan isossa osassa maata vielä ensi viikollakin.

Vanhusten kotihoidossa tilanne on huolestuttava jo nyt.

”Vielä viime viikolla tilanne ei ollut näin tukala, mutta tällä viikolla se on eskaloitunut. Meillä on ollut enemmän päivystykseen lähettämisiä, vanhuksilla sellaista epämääräistä voipuneisuutta ja kuivumisepäilyjä”, kertoo palvelupäällikkö Kirsi Santama Jyväskylästä.

Lisäksi kotihoidon turvapalveluun on Santaman mukaan tullut tavallista enemmän ilmoituksia vanhusten kaatumisista. Turvapalvelun asiakkaina on sellaisiakin vanhuksia, joilla ainoa palvelu on turvapuhelin.

Niin Santamaa kuin muitakin Seuran haastattelemia kotipalveluiden esimiehiä huolestuttavat omien asiakkaiden lisäksi ne vanhukset, joilla ei ole mitään kotipalveluita.

”Ennen kaikkea olisin huolestunut niistä vanhuksista. Meillä on kuitenkin jokin kontrolli”, sanoo Turun kaupungin avopalveluiden johtaja Anne Vuorinen.

”Muistisairaalla ei ole välttämättä janon tunnetta”

Kotipalveluiden piirissä olevista vanhuksista suurin huoli on muistisairaista. Kaikilla ei ole omaisia, jotka voisivat tilapäisesti osallistua vanhuksesta huolehtimiseen.

”Muistisairaalla ei ole välttämättä janon tunnetta, ja päällä saattaa olla liikaa vaatteita. Olemme jatkuvassa hälytystilassa, mutta on rajallisesti keinoja vaikuttaa asiaan”, Vuorinen sanoo.

”Kun ovi menee kiinni, niin vanhus saattaa vetää villatakin päälle, kun palelee”, toteaa vastaava palveluesimies Merja Korpi Tampereelta.

Kotihoitajia ohjeistetaan asuntojen viilentämiseen mahdollisuuksien mukaan sekä neste- ja suolatasapainosta huolehtimiseen.

”Juomista jätetään kaikkiin huoneisiin, jos edes jostain sattuisi se kuppi käteen. Onneksi vanhukset useimmiten tykkäävät sillistä ja suolakurkuista, niitä annetaan kaapista”, Santama kertoo.

Santaman mukaan huonovointiselta vaikuttavan vanhuksen luona pyritään käymään useammin, mikäli työtilanne antaa myöten.

Vanhusten kotihoidossa on jouduttu miettimään muitakin keinoja tilanteen helpottamiseksi.

Esimerkiksi Tampereella on yritetty kartoittaa, ketä vanhuksia voitaisiin hakea kotoa päiväksi viilentymään sopiviin tiloihin, joissa on koneellinen ilmastointi.

Kotihoidon esimiehet kantavat huolta myös omista työntekijöistään, jotka hoitavat vanhuksia ahtaissa ja kuumissa asunnoissa.

”En olisi ikinä uskonut, että rupean valittamaan helteestä”, Anne Vuorinen puuskahtaa.

X