Venäjän hyökkäyksen jälkeen liki 3 500 on jo hakeutunut Puolustusvoimien reservistä siviilipalvelukseen – Päiväkohtainen ennätys tehtiin helmikuussa

Reservistä siviilipalvelukseen on hakeutunut tänä vuonna kymmenen kertaa useampi kuin vuosi sitten. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaikki armeijan käyneet kuuluvat sotilasreserviin 50- tai 60-vuo­tiaaksi saakka sotilas­arvon mukaan. Sodan aikana reserviä ovat myös siviili­palveluksen käyneet ja siviilipalveluksen täydennys­palvelukseen hakeutuvat, vaikka eivät Puolustusvoimien reserviä enää olekaan.

Reservistä siviilipalvelukseen on hakeutunut tänä vuonna kymmenen kertaa useampi kuin vuosi sitten. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.
Teksti:
Jukka Hiiro

Syyskuun loppuun mennessä tänä vuonna jo noin 3 500 reserviläistä on hakeutunut Puolustusvoimien reservistä siviilipalvelukseen täydennyspalveluksena. Viime vuonna vastaavana aikana määrä oli kymmenen kertaa pienempi, noin 350 henkeä.

”Luonnollisesti hieman huolestuttaa, koska Puolustusvoimat haluaisi pitää kiinni jokaisesta reserviläisestä”, sanoo eversti Jukka Nurmi.

Nurmi on Puolustusvoi­mien vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja. Hänen mukaansa täydennyspalvelukseen siirtyvistä ei olla Puolustusvoimissa kuitenkaan huolissaan sotilaallisen maanpuolustuksen kannalta.

Suomessa reservin koko on 900 000 henkilöä, ja vuosittain koulutetaan 21 000 lisää.

Täydennyspalvelukseen hakeutuminen tarkoittaa siis sitä, että armeijan jo käynyt siirtyy omasta pyynnöstään siviilipalvelukseen.

Tarkkoja syitä ei vaadita

Venäjän hyökkäyksen vaikutus hakijamäärän kasvuun on kiistaton, kertoo siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen.

”Esimerkiksi 24. helmikuuta, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, 217 reserviläistä jätti täydennyspalvelushakemuksen. Se on kaikkien aikojen päiväkohtainen ennätys”, Mikko Reijonen sanoo.

Kun siviilipalveluksen täydennyspalvelukseen haetaan, hakijan tulee rastittaa lomakkeesta kohta, jossa vakuuttaa taustalla olevan eettiset syyt. Sen tarkemmin syitä ei siviilipalveluspuolella kysytä.

Vaihtamisen syytä ei ole kysytty myöskään Puolustusvoimissa, mutta asia on alkanut kiinnostaa.

”Puolustusvoimat on kiinnostunut reservistä eroamisen syistä ja selvitämme asiaa”, eversti Nurmi sanoo.

Myös maanpuolustustahto on korkealla

Vaihtajia on siviilipalvelusjohtaja Reijosen mukaan kaikissa ikäluokissa juuri armeijasta päässeistä 50-vuotiaisiin.

”Vuodet, jolloin Puolustusvoimat on järjestänyt paljon reservin kertausharjoituksia, ovat näkyneet täydennyspalvelukseen hakeutuvien määrässä”, Mikko Reijonen sanoo.

”Nyt määrät ovat niin moninkertaiset, että Ukrainan sota on varmasti ollut se kaikista suurin laukaiseva tekijä.”

Vaikka siviilipalvelukseen siirtyviä on nyt ennätysmäärin, on toisaalta myös maanpuolustustahto ennätyskorkealla.

Se selviää Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan keväällä teettämästä mielipidetutkimuksesta. Peräti 83 prosenttia vastaajista katsoo, että suomalaisten on puolustauduttava aseellisesti, jos maahamme hyökätään.

Eversti Nurmen mukaan myös siviilipalveluksen suorittaneiden kiinnostus vapaaehtoisia maanpuolustuskursseja kohtaan on kasvanut.

Lue myös: Yhdysvallat ja Venäjä ovat ennenkin kalistelleet aseitaan eri puolilla: ”Nyt tilanne on se, ettei oikein mitään kompromissin mahdollisuuksia ole”

X