Onko Aleksei Navalnyi aito vaihtoehto Putinille? – ”Hallinnon tavoite on varmasti pitää hänet poissa pelistä”

Oppositiotähti Aleksei Navalnyi ei ole Venäjällä mikään koko kansan suosikkipoliitikko. Joten mikä hänessä vallanpitäjiä pelottaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuvakaappaus videolta, jossa Aleksei Navalnyi puhuu kannattajilleen pidätyksensä jälkeen.

Oppositiotähti Aleksei Navalnyi ei ole Venäjällä mikään koko kansan suosikkipoliitikko. Joten mikä hänessä vallanpitäjiä pelottaa?
Teksti:
Jukka Vuorio

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui myrkytyksen uhriksi ja oli lähellä kuolla. Myrkytysyrityksestä epäillään Venäjän turvallisuuspalvelua, eikä asiasta ole aloitettu rikostutkintaa. Tervehdyttyään Navalnyi palasi Moskovaan, ja hänet pidätettiin heti.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Veera Laine on venäläisen kansalaisyhteiskunnan ja nationalismin asiantuntija.

Aleksei Navalnyi palasi myrkytyshoidoista Saksasta ja vangittiin heti. Tutkija Veera Laine, yllätyitkö?

”Oli odotettavissa, että hallinto reagoi kovasti. Navalnyi ei voi vain palata ja olla vapaalla jalalla, koska hän on niin merkittävä haastaja. Syksyllä tulevat duuman vaalit ja hallinnon tavoite on varmasti pitää hänet poissa pelistä.”

Onko presidentti Putinin vastustaminen näin riskialtista?

”Pidätykset ja vankilatuomiot ovat tavallisia heille, jotka yrittävät haastaa nykyisiä vallanpitäjiä. Se tila, jossa oppositiopolitiikkaa voi Venäjällä tehdä, on hirveän rajallinen. Ei ole yhteiskunnallisesti merkittäviä kanavia, joissa sen voisi tehdä täysin vaarattomasti.”

Viikonloppuna monessa kaupungissa Venäjällä osoitettiin mieltä Navalnyin puolesta. Niistä levisi videokuvaa rajuista yhteenotoista mielenosoittajien ja mellakkapoliisien välillä. Yllättikö näiden mielenosoitusten osallistujien määrä, mielenosoitusten laajuus ja tapahtumien rajuus?

”Sanoisin, että ennen lauantain mielenosoituksia ei juuri kukaan tiennyt, miten suurta osanottoa oikeastaan voitiin odottaa. Laajuus saattoi yllättää myös hallinnon, koska tässä mitattiin ihmisten valmius lähteä etukäteen ”laittomiksi” leimattuihin protesteihin. Ihmisten innokkuutta osallistua mielenosoituksiin on aina vaikea ennustaa, mutta nyt selvästi monilla kynnys ylittyi. Mielenilmauksissa poliisi käytti varsin kovia otteita ja yli 3000 ihmistä pidätettiin, ja tämä on minusta se niin sanottu iso kuva. Näin myös noita paikan päällä kuvattuja videoita, joissa ihmiset olisivat vastanneet mellakkapoliisien toimintaan, mutta on vaikea arvioida miten yleistä sellainen oli näissä viikonlopun tapahtumissa.”

Aleksei Navalnyi pitää linjauksensa piilossa

Mitä tavalliset venäläiset ajattelevat Navalnyista?

”Riippuu siitä, mitä medioita kansalainen seuraa. Navalnyillä ei ole ollut pääsyä isoihin medioihin kuten televisioon, mikä vaikuttaa siihen, kuinka tunnettu hän on ja mitä mielikuvia hänestä on. Navalnyi on operoinut pääasiassa omissa somekanavissaan.”

Miten Venäjän valtamedia hänet esittää?

”Että hän on lännen agentti, itsekin korruptoitunut ja uhkaa Venäjän stabiliteettia. Ylipäätään, että hänellä ei ole puhtaat jauhot pussissa. Ja moni uskoo tämän version, koska media on hallinnon kontrollissa. Toisaalta se liittyy myös venäläisten yleiseen kyynisyyteen siitä, että kuka nyt ylipäätään politiikassa olisi rehellinen.”

Navalnyita on moitittu myös elitismistä ja kansallismielisyydestä.

”Nationalismi voi tarkoittaa eri asioita, mutta Navalnyillä on ollut hyvin maahanmuuttovastaisia, aika rasistisiakin kampanjoita ainakin vuosina 2012–2013. Myöhemmin hän on tosin jättänyt sitä tematiikkaa taka-alalle. Olennaista on, että emme tiedä esimerkiksi hänen talouspoliittisista linjauksistaan kovin paljon.”

Hän sai alussa julkisuutta “vain” korruption vastustajana.

”On ihan selvää, että Navalnyin selkein tavoite on tarjota vaihtoehto Putinille ja valtapuolueelle ja kaikki muu hänen politiikassaan jää paljon vähemmälle huomiolle.”

Kuulostaa aika ohuelta politiikalta?

”Venäjän politiikan kontekstissa vaihtoehtojen on ajateltu olevan joko Putin tai ei ketään. Ja nyt ehkä onkin joku. Opposition näkökulmasta varsinaista asiapolitiikkaa päästään tekemään vasta tämän vaiheen jälkeen.”

Lue myös: Sinetöikö tämä myrkytyksen ajankohdan? Aleksei Navalnyi kehitti Venäjän oppositiolle ääntenkeskitysmallia, jolla valtapuoluetta saa pelattua vaaleissa sivuun

X