Vuonna 1985 Suomi rokotettiin viidessä viikossa ja tauti nujerrettiin

Jaa artikkeli
Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto © Tommi Tuomi / Otavamedia
Rokotevastaisia on aina ollut. Sosiaalisen median tarjoama valtava näkyvyys ja järjestäytymisen mahdollisuus puolestaan tuovat uuden puolen rokotekeskusteluun.

Vuonna 1985 seisoin pikkupoikana jonossa Urjalan terveyskeskuksen luona. Muistan, että meitä odotti sokeripala, joka ei kuitenkaan ollut aivan tavanomainen makea herkku. Se sisälsi poliorokotteen, joka oli imeytetty sokeripalaan ennen sen jakamista.

Suomessa oli edellisestä vuodesta alkaen tavattu poliota ensi kertaa pariinkymmeneen vuoteen. Ensin aikuiset saivat vanhan mallin rokotteen, mutta lopulta koko kansa päätettiin rokottaa. Operaatio onnistui rokoteaineen sisältävien sokeripalojen turvin helmi-maaliskuussa 1985. 95 prosenttia suomalaisista rokotettiin runsaan viiden viikon aikana.

Rokotteiden vastustus ei ole uusi asia

Vuonna 1985 rokotetta myös vastustettiin. Pelättiin haittavaikutuksia ja suoraan rokotteen aiheuttamaa polioon sairastumista. Myös media käsitteli riskejä – niin kuin se tekee nykyäänkin.

Tuolloin ei kuitenkaan ollut vielä sosiaalista mediaa. Oi niitä aikoja. Rokotteen vastustajat ja mahdolliset salaliittoteorioiden levittäjät eivät saaneet ääntään kuuluviin yhtä laajasti kuin nykypäivän rokotevastaiset. Heitä on kansasta onneksi vain murto-osa, mutta näkyvyys ja kuuluvuus on eri luokkaa kuin aiemmin.

Rokotevastaisen ihmisen ajatuksen tasolle on ulkopuolisen vaikea päästä. Jostain syystä he uskovat maailman johtavien lääkärien ja koulutettujen terveysviranomaisten sijaan esimerkiksi sosiaaliseen mediaan kirjoittavaa ”energiahoitajaa”. Tai ovat itse sellaisia.

Tällöin kyse voi olla myös oman liiketoiminnan turvaamisesta. Kyllä erilaisia helppoheikkejä on aina ollut viemässä rahat pois herkkäuskoisilta. Surullista on, jos se tapahtuu terveyden kustannuksella.

Vihaiseksi se vetää, jos kohteeksi yritetään ottaa alaikäisiä lapsia. Viime viikolla kolme rokotevastaista miestä yritti päästä sisään helsinkiläiskouluun, jossa oppilaita rokotettiin koronaa vastaan. Poliisi joutui ottamaan ja pitämään heidät kiinni koulujen sulkeutumiseen asti.

Mitä rokotteet saavat aikaan?

On hyvinkin mahdollista, että koronaviruksen deltamuunnos pyyhkäisee monien koululaisten, opiskelijoiden ja myös aikuisväestön läpi. Kaksi koronarokotusta antaa kuitenkin tehokkaasti suojaa taudin vakavalta muodolta. Näin terveydenhuollon kuormitus ja etenkin tehohoidon tarve vähenevät.

Miten sitten kävi kultaisella 80-luvulla? Rokotesairastumiset olivat yksittäisiä. Villi poliovirus on nykyisin lähes hävinnyt koko maailmasta.

Lue myös: Rokote on pelon merkki: mutta pelkääkö rokotevastustaja itsensä vai lastensa puolesta?

X