Kolme faktaa juomavedestä ja vesipulloista: Kannattaako juomapulloon satsata?

Kaupan pullovesipullo kelpaa hyvin, kunhan sen puhdistaa ja vaihtaa säännöllisesti, sanoo Vesi-instituutti Wanderin johtava hankepäällikkö Martti Latva.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaupan pullovesipullo kelpaa hyvin, kunhan sen puhdistaa ja vaihtaa säännöllisesti, sanoo Vesi-instituutti Wanderin johtava hankepäällikkö Martti Latva.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

1. Kaupan pullovesipullo voi olla treenipulloa turvallisempi

Pullovesien myyntiä valvotaan elintarvikelain mukaisesti, ja astiat, joissa pullovesiä myydään, on valmistettu tutkitusta elintarvikemuovista. Sen sijaan urheiluvälinevalmistajien treenipullojen valmistuksessa käytetään kirjavanlaisista muoviseoksista valmistettuja materiaaleja.

Ongelmaksi voivat osoittautua orgaaniset yhdisteet, jotka liukenevat treenipulloista veteen etenkin käytön alussa. Kannattaakin luottaa omaan aistiin ja haistaa pulloa. Poikkeava haju on merkki siitä, että veteen on mahdollisesti liuennut jotakin.

2. Juomapullo kannattaa pestä käytön jälkeen

Tutkimuksen mukaan vähiten bakteereja esiintyi pestyssä pullossa. Toiseksi vähiten niitä löytyi pullosta, jonka oli annettu kuivua täyttöjen välillä. Huonoin vaihtoehto oli jatkuvasti kosteana pidetty pullo, joka oli täytetty peräjälkeen uudelleen vedellä. Jos käytössä on kaupasta ostettu pullovesipullo, se kannattaa vaihtaa uuteen riittävän usein.

3. Veden laatu huononee sen seistessä

Vesipullo kannattaa täyttää suoraan hanasta viileällä vesijohtovedellä. Mikrobit alkavat lisääntyä veden seistessä ja lämmetessä, ja vettä sisältävän astian sisäpinnalle muodostuu biofilmiä.

Seisonut vesi on kuitenkin harvoin vaarallista. Ihmisen terveyden kannalta hyvien mikrobien vaikutus on pääsääntöisesti positiivista tai vähämerkityksellistä, mutta haitallisten valvominen elintarvikkeissa ja juomavesissä on tarpeen.

X