Varainkeruuta ja vierastaistelijahaaveita: Näin Suomen äärioikeisto löysi taas yhteydet Ukrainan Azov-aatetovereihinsa

Vielä äskettäin Putinin Venäjää kehuneet suomalaiset uusnatsit ovat nyt kääntymässä Ukrainan puolelle. Osa kerää varoja tai pohtii lähtöä vierastaistelijaksi äärioikeistolaiseen Azovin pataljoonaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Azov-pataljoonan veteraanit ovat julkaisseet paljon videovetoomuksia porukkansa ylistämiseksi ja vapaaehtoisten saamiseksi.

Vielä äskettäin Putinin Venäjää kehuneet suomalaiset uusnatsit ovat nyt kääntymässä Ukrainan puolelle. Osa kerää varoja tai pohtii lähtöä vierastaistelijaksi äärioikeistolaiseen Azovin pataljoonaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Ukrainaan hyökännyt Venäjä käyttää sotapropagandansa pohjana poskettomia väitteitä, että Ukrainaa hallitsisivat ”uusnatsit ja narkomaanit”.

Vaikka Venäjä liioittelee Ukrainan politiikassa toimivien uusnatsien määrää hyökkäyksensä perustelemiseksi, Ukrainassa on ollut erilaisia aseistautuneita äärioikeiston ryhmiä. Heillä on myös suhteita suomalaisiin aatetovereihinsa.

Ennen Venäjän hyökkäystä näiden välit Suomeen olivat kuitenkin jonkin verran viilenneet. Suomalaiset uusnatsit näyttivät tuntevan paljon sympatiaa Venäjän hallintoa ja venäläisiä äärioikeistolaisia kohtaan. Vielä äskettäin Ukrainan johtoa haukuttiin suomalaisten uusnatsien verkkosivuilla ”siionisteiksi ja globalisteiksi”.

Nyt tämä on parissa viikossa muuttunut: monet vielä äskettäin Vladimir Putinia kehuneet äärioikeistoaktiivit ovat alkaneet julkisesti tukea Ukrainaa ja mainostaa siellä toimivaa Azov -pataljoonaa.

Azov on alun perin vapaaehtoisista koottu sotajoukko, jonka ideologinen tausta on Ukrainan vanhoillisissa äärioikeistolaisissa liikkeissä. Arviolta vajaan 1500 sotilaan puolisotilaallinen yksikkö perustettiin 2014 taistelemaan Itä-Ukrainan vallanneita, Venäjän tukemia kapinallisia vastaan.

Mukana on ollut myös anarkisteja sekä erilaisia kansalliskiihkoisia tai uskonnollisia perinneryhmiä.

Nyttemmin se toimii omana itsenäisenä joukko-osastonaan Ukrainan kansalliskaartin jatkeena. Azovilla on myös poliittinen siipensä, pienpuolue ”Kansalliset joukot”, joka yrittää saada näkyvyyttä sisäpolitiikassa.

Pataljoonan käyttämiä salama- ja riimusymboleita näkyy äärioikeiston kuvastossa eri puolilla maailmaa.

Osa kansainvälisestä äärioikeistosta on lähtenyt ja myös päässyt vierastaistelijoina azovilaisten joukkoon sotimaan. Tämä vaihtoehto näyttää kiinnostavan nyt myös Suomessa – ainakin puheiden tasolla.

Azovin Suomi-yhteydet ovat peräisin vuosien takaa

Ennen nyt alkanutta Venäjän hyökkäystä Suomesta oli vuosina 2014-2021 liittynyt Azoviin vain muutamia yksittäisiä ihmisiä.

Kenties tunnetuin heistä on Suomen ja Ruotsin kansalaisuuden saanut henkilö, joka on kertonut kokemuksistaan mediassa. Hänen lisäkseen muutama muukin suomalainen on taistellut Azov-pataljoonan riveissä ja sittemmin palannut kotimaahan.

Nyt heitä saattaa olla paikalla enemmän.

Yle haastatteli maaliskuussa erästä ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta aikoinaan Ukrainaan työnsä takia muuttanutta miestä, joka on Ylen mukaan nyt liittynyt ”armeijaan” ja kouluttaa siellä vapaaehtoisia.

Mies on sosiaalisessa mediassa poseerannut ”kouluttamansa sotilasryhmän” kanssa. Ryhmän jäsenillä on kuvissa Azovin pataljoonan tunnukset.

Ukrainassa vapaaehtoisena olevan pohjalaismiehen sotilasryhmällä on Azovin tunnuksia hihoissaan. © Kuvakaappaus Facebookista

Suomessa on ollut joitakin ei-venäjähenkisiä äärioikeistoaktiiveja, jotka ovat viime vuosina pitäneet yhteyttä Azoviin ja jopa vierailleet sen luona. Vastavuoroisesti Azovin puoluelinjan edustaja Olena Semenyaka esiintyi Suomessa pidetyssä äärioikeiston Awakening-kokouksessa vuonna 2019.

Ukrainan sodan alettua Azov aloitti tehostetun, kansainvälisille vapaaehtoisille suunnatun värväyskampanjan.

Pataljoona käyttää propagandavideoillaan jopa aseita kantavia lapsia ja iäkkäitä veteraanejaan kutsuakseen eurooppalaisia taistelijoita riveihinsä.

Vastakaikua alkaakin tulla.

New York Times kertoo yksityisen, ääriliikkeitä tutkivan Site-tiedusteluorganisaation raporttiin viitaten, että myös suomalainen äärioikeisto on kehottanut kannattajiaan lähtemään Ukrainaan sotimaan Venäjää vastaan.

Humanitäärisen avun kyydissä rintamalle

Azoviin helmi-maaliskuussa päätyneistä uusista suomalaisista on vaikeaa saada tietoa. Rykmentin englanninkielisille värväyskanaville sosiaalisessa mediassa on liittynyt muutamia täkäläisiä. Kovin moni heistä ei ole aktiivinen keskustelija, ehkä kielitaidon puutteen takia.

Azovin tuki- ja värväyskanavilla keskustelee muutamia suomalaisia nimimerkkejä. © Kuvakaappaus

Seura kysyi Azov-pataljoonan mediakeskuksesta, kuinka paljon heille on nyt värväytynyt suomalaisia, jotka myös olisivat oikeasti saapuneet paikalle Ukrainaan. Azovista vastattiin sunnuntaina 13. maaliskuuta, että he ottavat yhteyttä ja ja antavat lisätietoa asiasta heti kunhan sotatoimet sen sallivat.

Seuran näkemien viestien mukaan yksi suomalaisaktiivi on lupaillut järjestellä Azovin riveissä taistelemisesta kiinnostuneille mahdollisuutta päästä konfliktialueelle Suomesta lähteneiden humanitääristen kuljetusten kyydissä. Varmaa tietoa idean toteutumisesta ei ole. Sama henkilö kertoo houkutelleensa tuttaviaan kanssaan rintamalle.

Merkittävämpi osa suomalaisen äärioikeiston tuesta vaikuttaa koostuvan varainkeruusta. Eräs äärioikeistotuotteita myyvä vaatekauppa on esimerkiksi luvannut lahjoittaa myymistään Azov-tuotteista saadut tulot tavaramerkin haltijoille. Lisäksi tulossa on tukitapahtumia, joiden tuottojen saajaa Ukrainassa ei ole vielä nimetty, sekä taisteluvarustekeräyksiä.

Uusnatsien somekanavat mainostavat Azov-tuotteita myyvää kotimaista verkkokauppaa. © Kuvakaappaus Twitteristä.

Yhden ukrainalaisille lapsille varoja keräävän järjestön toiminnasta vastaa suomalais-italialainen mies, jolla on kytköksiä kiellettyyn Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen ja italialaiseen uusfasistiseen Casapound-järjestöön. Seura on kertonut hänen muusta järjestötoiminnastaan aiemmin.

Suomalaisia on myös kehotettu lahjoittamaan Azoville rahaa esimerkiksi kryptovaluutoilla.

Pelkkinä bitcoineina Azov on kerännyt Venäjän hyökkäyksen jälkeen kansainvälisesti muutamia tuhansia euroja.

Supo: ”Äärioikeistotoimijoilla on kiinnostusta hankkia taistelukokemusta Ukrainasta”

Suojelupoliisin mukaan Ukrainan sota on vetänyt puoleensa runsaasti ulkomaisia vapaaehtoisia. Lähtijöistä valtaosa on ollut tavallisia reserviläisiä ja auttamishaluisia siviilejä, ja he ovat useimmiten päätyneet Ukrainan puolustusvoimien alaisiin yksiköihin.

”Lähtemisen syyt ovat vaihdelleet, mutta Suojelupoliisi arvioi, että myös äärioikeistotoimijoilla on kiinnostusta hankkia taistelukokemusta Ukrainasta”, Supon viestinnästä kerrotaan.

Supo ei suoraan kommentoi Seuralle, kuinka monen suomalaisen tiedetään menneen nimenomaan Azovin riveihin.

Supon mukaan varainkeruu ja Ukrainan avustaminen on hyvin aktiivista ja myös äärioikeiston keskuudessa on kiinnostusta avustustoimintaa kohtaan.

Konfliktialueille lähtijät kiinnostavat Supoa erityisesti silloin, jos he kannattavat jotakin ääri-ideologiaa, pyrkivät kartuttamaan taistelutaitojaan ja kykyään väkivaltaan.

Äärioikeistolaisesta terrorismista viimeksi joulukuussa varoittanut Supo ei nyt suoraan arvioi, minkälaisen uhan Ukrainan sodasta palaavat uusnatsit voisivat muodostaa.

Azovin pataljoonalla on Itä-Ukrainassa ollut huono maine muun muassa sotarikoksista sekä yleisistä raakuuksista siviilejä ja sotavankeja kohtaan. Venäjä on liiankin helposti pystynyt käyttämään tätä propagandassaan todisteena ”natsien julmuuksista”.

”Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että konfliktialueella vietetty aika ja taistelukokemus voivat vaikuttaa radikalisoivasti. Tämä tietenkin riippuu myös paljon henkilön motiiveista ja muusta elämäntilanteesta. Jonkin ääri-ideologian kannatus on yleensä selkeä varoitusmerkki”, Suposta arvellaan.

Lue myös: Sotapropagandaa jakava MV-sivusto ei näytä kelpaavan edes Venäjälle – joutuu keräämään rahaa kasinomainoksilla ja pikkuvipeillä

Vierastaistelijaksi Ukrainan joukkoihin

Julkinen keskustelu Suomesta eri konflikteihin lähteneistä vierastaistelijoista on keskittynyt ISIS-jihadismiin, mutta ilmiö on moniulotteisempi. Ukrainan sota on tästä esimerkki.

Suojelupoliisin mukaan vuoden 2014 jälkeen Suomesta on lähtenyt yksittäisiä ihmisiä taistelemaan Ukrainan kapinallisalueille molempien osapuolten riveihin. Seuran tietojen mukaan vuoden 2014 jälkeen lähteneiden suomalaisten vierastaistelijoiden määrä olisi muutaman kymmenen tienoilla.

Nyt alkaneen sodan alkuvaiheessa enemmistö vierastaistelijoista on Supon arvion mukaan lähdössä todennäköisesti Ukrainan puolelle.

Ulkomailta tuleville vapaaehtoisille on perustettu oma kansainvälinen legioonansa, joka toimii Ukrainan alueellisten puolustusjoukkojen alaisuudessa. Sinne on tullut entisiä sotilaita ja reserviläisiä niin Israelista, Yhdysvalloista kuin Euroopan maistakin.

Äärioikeistotaustaiset pyrkivät kuitenkin mieluummin suoraan Azovin pataljoonaan, josta he odottavat löytävänsä hengenheimolaisiaan.

X