Seuran kysely paljastaa: Tässä ovat eduskunnan arvostetuimmat poliitikot pääministeri Sanna Marinin hallituskaudella

Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen ja Sari Essayah ovat kansanedustajien eniten arvostamat poliitikot ja työtoverit, selviää Seuran tekemässä kyselyssä. Ministerien selkeä ykköstykki on keskustalainen puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eduskunnan jättävä  Antero Laukkanen ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen saivat tämän vaalikauden työstään eniten arvostusta.

Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen ja Sari Essayah ovat kansanedustajien eniten arvostamat poliitikot ja työtoverit, selviää Seuran tekemässä kyselyssä. Ministerien selkeä ykköstykki on keskustalainen puolustusministeri Antti Kaikkonen.
Teksti: Eija Kallioniemi

Poikkeuksellisen yllättävä ja raskas. Sitä kulunut vaalikausi on ollut poliitikoille.

Heti kättelyssä vaihtui pääministeri. Sitten opeteltiin elämää pandemian kanssa. Sote-uudistuskin saatiin tehtyä vihdoin. Dramaattisin tapahtuma oli kuitenkin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, minkä takia haettiin pikapikaa Naton jäsenyyttä. Sota puolestaan toi taantuman uhan ja energiakriisin.

Ketkä toimivat parhaiten? Ketkä ovat eduskunnan arvostetuimmat poliitikot kollegoiden mielestä?

Seura pyysi lokakuussa kansanedustajia nimeämään sähköpostitse kaksi kansanedustajaa ja yhden ministerin, joiden työtä ja toimintaa he ovat arvostaneet eniten kuluneena vaalikautena.

Kyselyssä pyydettiin kolmea nimeä: yhtä nimeä omasta eduskuntaryhmästä, toista nimeä jostakin muusta eduskuntaryhmästä ja kolmatta nimeä hallituksesta. Kyselyä ei ulotettu kolmeen yhden edustajan ryhmään.

Kyselyyn vastasi 73 edustajaa eli yli kolmannes edustajista. Oppositiopuolueita heistä edusti 35, hallituspuolueita 38. Kyselyyn vastasi 33 naista ja 40 miestä.

Edustajien omasta ja muista ryhmistä saamat maininnat laskettiin yhteen. Edustajien tekemille valinnoille pyydettiin perusteluja. Niiden mukaan arvostetuimmat ovat osaavia ja asioihin paneutuvia, myös yhteistyökykyisiä ja lämpimiä persoonia.

Arvostetuimmat poliitikot löytyvät kristillisdemokraateista

Kaksi eniten mainintoja saanutta ovat kristillisdemokraatteja. Eduskunnan jättävä Antero Laukkanen sai seitsemän mainintaa ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kuusi.

”Laukkanen on yksi harvoista, jota voidaan sanoa köyhien ystäväksi”, yksi perustelu kuului. ”Anterolla on aina pilke silmäkulmassa, ja hän kantaa aidosti huolta vähävaraisista”, arvosti toinen.

Laukkanen sairastaa parantumatonta ALS-tautia mutta kollegan mukaan on silti positiivinen ja vaikuttamistyöstä innostunut.

Essayahissa taas nähdään ”valtava määrä tietoa ja selkeää ulosantia”. ”Hän ajattelee itsenäisesti ja uskaltaa myös sanoa.” Essayah keräsi enimmän osan äänistään kokoomuslaisilta.

He ovat arvostetuimmat poliitikot kollegojen mukaan eduskunnassa.

”Todellinen joukkuepelaaja”, arvioitiin Sinuhe Wallinheimoa. Puhemies Matti Vanhasen kokemuksen ja rauhallisen esiintymisen nähtiin rauhoittaneen eduskunnankin työtä. Eva Biaudetia kuvailtiin ”väsymättömäksi ihmisoikeuspuolustajaksi”, Riikka Purraa ”ahkeraksi ja älykkääksi”, Satu Hassia ”rakentavaksi keskustelijaksi” sekä ”kärsivälliseksi vaikuttajaksi”. Kuva: Tiia Ahjotuli ja Marjo Tynkkynen/OM-arkisto, Jussi Nukari, Heikki Saukkomaa ja Vesa Moilanen/Lehtikuva

Viisi mainintaa keräsivät kokeneet Eva Biaudet (r.) ja suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.). Pitkän uran politiikassa tehnyt Hassi, joka on 71-vuotiaana vanhin naisedustaja, ei ole jatkossa ehdolla.

Biaudetia kuvailtiin ”väsymättömäksi ihmisoikeuspuolustajaksi”, Hassia ”rakentavaksi keskustelijaksi ja kärsivälliseksi vaikuttajaksi”.

Neljä mainintaa saivat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-Aho (ps.), Veronika Honkasalo (vas.), perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra (ps.), eduskunnan jättävä puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ja nykyeduskunnasta pisimpään valtiopäiviä istunut Ben Zyskowicz (kok.).

Kolmasti mainittiin Hannu Hoskonen (kesk.), sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.), Ahvenanmaata edustava Mats Löfström (r.), Veronica Rehn-Kivi (r.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Hannu Hoskonen sai kaikki äänensä perussuomalaisilta. ”Voisi kuvitella olevan jopa perussuomalainen”, eräs luonnehti. Honkasalo keräsi isoimman osan kehuistaan Sdp:n ryhmästä, Purraa tukivat vain omat.

Yhteensä 81 edustajaa 200:sta mainittiin arvostetuimpana ainakin kerran. Kaksi mainintaa sai 19 edustajaa.

Veronika Honkasalo ja Riikka Purra ovat sanavalmis naiskaksikko

Veronika Honkasalo ja Riikka Purra ovat nimetyistä ainoat ensimmäisen kauden edustajat. Arvoiltaan he ovat hyvin erilaisia mutta tyyliltään yhtä päämäärätietoisia.

”Viisas ihminen, aina aktiivisesti puolustamassa ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja hyvinvointiyhteiskuntaa”, Honkasalosta sanottiin. ”Analyyttinen, syvällinen, koko koulutuspuolen osaaja.” Hän ”puolustaa aina ja kaikkialla heikomman oikeutta saada äänensä kuuluville”, arvioitiin.

Purraa kuvailtiin ”ahkeraksi, älykkääksi ja sanavalmiiksi”. Epäinhimilliseksi kuvaillusta työtaakasta huolimatta ”on suoriutunut tehtävästään erinomaisesti ja tehnyt ahkerasti taustatyötä ratkaisuehdotusten eteen”.

Kaksikko on hyvillään kehuista.

”Eduskuntatyöni on liittynyt juuri näihin kysymyksiin, ja on tosi ilahduttavaa kuulla, että ne noteerataan”, Veronika Honkasalo sanoo.

Hän on huomannut poikkeuksellisen vaalikauden tuntuneen painona hartioilla.

”Olen kokenut, että poliitikon rooli on ollut laajempi tällaisina kriisiaikoina. Vastuu tarkoittaa sitä, että suojelee demokraattista järjestelmää parhaansa mukaan.”

Suurin yllätys hänelle on ollut, kuinka kovasti edustajat puurtavat valiokunnissa.

”Näen, että se on eduskuntatyössä tärkein työ”, kertoo Honkasalo, joka on sivistysvaliokunnan jäsen sekä perustuslakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan varajäsen.

Riikka Purra on paitsi kansanedustaja, perussuomalaisten puheenjohtaja mutta oli myös hallintovaliokunnan puheenjohtaja viime viikkoon asti, jolloin hän kertoi jättävänsä valiokunnan johtamisen. Se vie liikaa puoluejohtajan aikaa, kun vaalit lähestyvät.

”Kalenterini on minuutilleen täynnä erilaisia tehtäviä, kokouksia ja muuta. Kun tähän yhdistää lähestyvät eduskuntavaalit, jotka edellyttävät puolueen puheenjohtajalta koko ajan enemmän, on tämä mielenkiintoinen paletti”, hän kuvaili Seuralle ennen eroilmoitustaan.

Oppositiopuolueen kuuluisi vastustaa hallitusta, mutta kriisien hoito vaatii laajaa yksimielisyyttä. Purra myöntää, että yhtälö on vaikeuttanut urakkaa.

Hän ei siis juuri ehdi jutustella kollegoiden kanssa. Siksi hän suitsuttaa istuntosalin vierustoveriaan Sinuhe Wallinheimoa. Purran perustelu olikin kyselyn persoonallisin.

Sanna Marin, Pekka Haavisto ja Ville Skinnari

Pääministeri Sanna Marinia kiiteltiin jämäkkyydestä, ulkoministeri Pekka Haaviston koettiin hoita­neen tehtäväänsä myrskyisen kauden läpi ansiokkaasti. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin kuvailtiin tekevän työtään eleettömästi, mutta varmasti. Kuva: Markku Ulander ja Bernd von Jutrczenka/Lehtikuva

”Sinkku on ehdottomasti lisännyt työhyvinvointiani tässä ihmeellisessä talossa ja vaativassa tehtävässä. Älköön kokoomus koskaan siirtäkö häntä pois vierestäni – vaan palkitkoon puolueiden välisen yhteistyön kirkkaalla mitalilla!”

Ministeri-sarjan voitti Antti Kaikkonen – ”Muistuttaa Koskelaa”

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) voitti kyselyn ministerisarjan selkeästi.

Kaikkonen sai 29 mainintaa, kun toiseksi sijoittunut pääministeri Sanna Marin (sd.) 14. Kaikkonen keräsi arvostuksensa pääosin oppositiosta ja keskustan ryhmästä.

”Rauhallista, kiihkotonta ja yhteistyökykyistä puurtamista vaikeana aikana”, puolustusministeriä arvioitiin. ”Hänen kokonaisviestinsä kertoo siitä, että ’kyllä myö selvitään’.”

Myös puolustusministerin pilke silmäkulmassa on huomattu.

”Muistuttaa Tuntemattoman sotilaan luutnantti Koskelaa”, yllyttiin vertaamaan.

Omista riveistä Sanna Marinin todettiin syntyneen ”johtajan päivänä”, mutta oppositiosta vain yksi edustaja arvosti hallituksesta eniten pääministeriä.

”Marin on luotsannut pääministerinä Suomea eteenpäin ja läpi useiden kriisien todella asiantuntevasti ja kunnioitusta herättävästi”, pääministeriä kiiteltiin. ”Hän on omalla toiminnallaan rakentanut positiivista ja osallistuvaa Suomi-kuvaa, joka on koko maalle arvokasta pääomaa”, nähtiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai kuusi mainintaa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) viisi sekä opetusministeri Li Andersson (vas.) kolme ääntä.

Kyselyssä nimettiin 15 ministeriä ainakin kerran. Viisi ministeriä sai kaksi mainintaa ja viisi ministeriä yhden.

Neljä vuotta sitten kirkkaan voiton otti silloinen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko 19 maininnalla. Nyt hän sai valtionvarainministerinä ja keskustan puheenjohtajana kaksi ääntä. Keskustalaiset osallistuivat kyselyyn jonkin verran muita ryhmiä harvalukuisemmin.

Eduskunnan lempilapset

Tämä eduskunta koki monenlaisia kriisejä ja puoluehajaannuksia. Myös soteuudistus on vaarassa kaatua. © Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lue myös: Seura selvitys vuonna 2019: Nämä poliitikot ovat eduskunnan arvostetuimpia – Kysely myös paljasti, kuka on hallituksen ylivoimaisesti kunnioitetuin ministeri työkavereiden silmissä

X