Koomikko Jevheni ­Janovytsh sanoo maanmiehistään: ”Kun ukrainalaista surettaa, hän nauraa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
Ukrainalainen koomikko Jevheni Janovytsh valitsi jäädä kotimaahansa. Hänelle vapaus on tärkeämpää kuin hengissä säilyminen.

Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta koomikot ovat karua sotaa käyvässä Ukrainassa ­kovassa kurssissa. On maailmankuulu raskaan sarjan ex-koomikko, Ukrainan presidentti Volodymyr ­Zelenskyi. On myös kevyemmän sarjan koomikko, kiovalainen Jevheni Janovytsh, josta STT raportoi 11. toukokuuta.

Zelenskyi tunnetaan, Jevheni Janovytsh on ukrainalainen rivikansalainen, jonka tarina on se tavallinen. Miljoonat pakenivat, mutta miehet jäivät, Janoyvtsh jo pelkästään siitä yksinkertaisesta syystä, että hänen tyttöystävänsä liikuntarajoitteinen isoäitikään ei ­voinut lähteä.

On toinenkin syy: ”Jos vastaan kysymykseen, mikä on tärkeintä, jäädä henkiin vai olla vapaa, valitsisin vapauden.”

Surussa on myös valoa

Venäjän hyökätessä helmikuussa Ukrainaan kukaan ei olisi laittanut Ukrainan puolesta likoon hryvniaakaan. Nyt on toisin.

Hyökkäys tyrehtyi, ­Ukraina puolustautuu tehokkaasti. ­Jevheni ei taistele ase ­kädessä, mutta hän osallistuu tuki- ja avustustoimiin kaikella taidollaan ja tarmollaan. Usein henkensäkin ­kaupalla.

Jevheni kuvaa maanmie­hiään näin: ”Kun ukrainalainen on surullinen, hän itkee. Kun ukrainalainen on vielä surullisempi, hän on vihainen. Kun ukrainalainen on todella surullinen, hän nauraa.”

Nyt ukrainalaisten surussa on Jevhenin mukaan valoa. ”Ukrainalaiset itkevät ­kaikkia tuhoja ja uhreja, mutta he ­tietävät, ettei itkemiseen ole ­aikaa. He ovat vihaisia vihollista kohtaan, mutta nauravat, koska tietävät, että voitto tulee joka tapauksessa.”

”Katsokaa peiliin”

Sota jatkuu, mutta Venäjä ei enää pullistele liput hulmuten. Sotakone yskii, se on saanut siipeensä. Moskovan voitonpäivän juhlakin 9. toukokuuta oli vaisu Venäjän sotilasmahdin esittely. Lännessä on nähty liian monta valokuvaa ja videota, jossa sama kiiltävä kalusto on nähtävillä ruosteisena Ukrainan teiden varsilla ja kaupunkien kaduilla: räjäytettynä, hajalle ammuttuna ja miehistöt kuolleina.

Sota on sekoittanut Euroopan. Inflaatio jyllää, hinnat ja korot nousevat, teollisuutta haittaa niin energia-, osaaja- kuin komponenttipulakin. Geopoliittisia seurauksia vasta arvaillaan. Suomi ja Ruotsi ovat lujaa vauhtia menossa kohti Nato-jäsenyyttä. Se on historiallinen muutos, jota Venäjän on vaikea niellä. Perusteet presidentti Sauli Niinistö kuitenkin hyvin selvästi Venäjälle osoitti:

”Te aiheutitte ­tämän. Katsokaa peiliin.”

Mitä tekee ja miten käyttäytyy myllerryksen keskellä tavallinen suomalainen? Hän ei hötkyile eikä hän pelkää. Hän jatkaa elämäänsä niin kuin ennenkin, vaikka tietää, että Venäjä voi reagoida yllättävilläkin tavoilla ja että ulkoiset uhat voivat lisääntyä. Hän tietää, että tukiverkot ovat kunnossa. Elämä ei muutu helpommaksi, mutta perustat ovat ­lujat ja kestävät.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

Lue myös: Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi käyttää ääntään taitavasti kuin asetta: rohkaisuun ja myötätunnon keräämiseen maailmalta

X