”Mitä vankiloissa tapahtuu tavallisille Igoreille, kun Putin kohtelee Navalnyitäkin näin karkein ottein?”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © TOMI MALKKI
”Venäjän tapahtumia seuratessa herää väkisinkin kysymys, mitä vankiloissa tapahtuu mieltään osoittaneille tavallisille Igoreille ja Pjotreille”, Koikkalainen kirjoittaa.

Tarkkaa juoksevaa lukua ei ole. Jos olisi, niin Koikkalainen oli jonossa noin 800 000:s suomalainen, joka sai pitkään odottamansa ja eri maiden kiivaasti taisteleman korona­virusrokotteen. Paikka Hämeenlinnan Verkatehdas ja aika perjantai 26.3.2021 kello 9.20.

Huolestuneille kansalaisille ja vihamiehille ilmoitettakoon, että potilas voi olosuhteisiin nähden hyvin. Vain pientä väsymystä, mutta sitä on ollut suvussa jo pitkään ja Koik­kalaisella myös ennen rokotusta. Pandemia painaa jaloissa.

Vaikka rokotuksista ja niiden seurauksista on kerrottu huikeita kauhutarinoita ja paljastettu mitä mielikuvituksellisempia salaliittoteorioita, Koikkalaisella ei käynyt pienessä mielessäkään, että olisi siitä kieltäytynyt. Päinvastoin. Ainoa kysymys oli, että miksi vasta nyt.

Selliin vaan joutui Navalnyikin, nyt jo koko maailman tuntema, viiltävän teräväsanainen oppositiomies

Olosuhteisiin nähden vankilassa oleva venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi voi sen sijaan ilmeisen huonosti. Helsingin Sanomat kertoi, että lähipiiri pelkää hänen terveytensä ja jopa henkensä puolesta. Tarkkoja tietoja ei ole, koska edes Navalnyin asianajajia ei ole päästetty häntä henkilökohtaisesti tapaamaan.

Vankilasta tihkuu tietoja, että Navalnyin ei anneta edes nukkua rauhassa, koska viranomaiset pelkäävät hänen karkaavan. Siksi vartija herättää hänet öisinkin tunnin välein tallentaakseen videokameralle, että hän on edelleen sellissään. Navalnyillä on myös pahoja kipuja selässään ja oikeassa jalassaan. Siviililääkäriä ei ole päästetty häntä tapaamaan.

Aleksei Navalnyi on presidentti Vladimir Putinin hallinnon tinkimätön arvostelija. Poliittisessa oikeudenkäynnissä hänelle mätkäistiin heppoisin perustein usean vuoden vankeusrangaistus. Todelliset syyt ovat taustalla. Navalnyi on ajanut muun muassa sitä, että kaikki halukkaat voisivat asettautua vaaleissa ehdokkaiksi ja että vaalit olisivat tuloslaskentaa myöten rehelliset.

Koikkalaisen mielestä Aleksei Navalnyin vaatimukset ovat olleet sangen kohtuullisia. Ei niiden vuoksi tarvitsisi koota pamppumiehiä kaduille kansalaisia pätkimään eikä tyrmään paiskomaan. Mutta selliin vaan joutui Navalnyikin, nyt jo koko maailman tuntema, viiltävän teräväsanainen oppositiomies.

Mitä tapahtuu tavallisille Igoreille ja Pjotreille?

Venäjän tapahtumia seuratessa herää väkisinkin kysymys, mitä vankiloissa tapahtuu mieltään osoittaneille tavallisille Igoreille ja Pjotreille, kun Putin kohtelee Navalnyitäkin näin karkein ja kidutusta muistuttavin ottein. Totuushan on, että vain yksi pieni sana Putinilta ja Navalnyi olisi vapaa mies. Mutta tätä on meno Venäjällä nyt. Sitä Koikkalainen ei uskalla edes ajatella, mitä tapahtuu Aljaksandr Lukashenkon Valko-Venäjällä.

Miten mielellään Koikkalainen kertoisikaan näin pääsiäisen alla vain iloisia tarinoita lapsista ja kuralätäköistä, noita-akoista ja luudista, värikylläisistä munista, isokorvaisista pupuista, raikkaanvihreästä rairuohosta ja pajunkissoista, mutta ei: ikäviltä tosiasioiltakaan ei voi eikä saa silmiänsä ummistaa.

Maailma ei ole valmis. Valitettavasti.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Aleksei Navalnyi on kovan luokan nationalisti – Joonas Nordman: ”Va­paustaistelija ei ole arvostelun yläpuolella”

X