Osaako puolalainen myydä hyvin Koskenkorvaa?

”Entä ranskalainen hissejä ja italialainen metsäteollisuuden tuotteita”, pohtii Koikkalainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran kolumnisti.

"Entä ranskalainen hissejä ja italialainen metsäteollisuuden tuotteita", pohtii Koikkalainen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Koikkalainen

Mitä sinulle sanovat nimet Philippe Delorme, Jacek Pastuszka ja Massimo Reynaudo? Ehkä eivät vielä paljon mitään, mutta kohta puraisee.

Ensin mainittu on ranskalainen, toinen puolalainen ja kolmas italialainen.

Jeesataanpa sen verran, että he ovat korvaamassa sellaiset nimet kuin Henrik Ehrnrooth, Pekka Tennilä ja Jussi Pesonen.

Herrojen työnantajat ovat pörssiyhtiöt Kone, Anora ja UPM-Kymmene. Kaksi niistä on maailmankin mittapuulla jättiyhtiöitä, pienin alansa pohjoismainen ykkönen.

Maapallo on niin pieni, että nimityksissä ei ole enää mitään kummasteltavaa.

Kyllä italialainen kauppaa metsäteollisuuden tuotteita siinä kuin ranskalainen hissejä tai puolalainen suomalaista Koskenkorvaa.

Staaffi menee uusiksi

Kukaan ei kyseenalaista uusien toimitusjohtajien kykyä selvitä uudessa postissaan.

Jokaisella heidän edustamallaan yhtiöllä on ollut talouden yleisessä alamäessä omat erityisongelmansa, mutta nekin voi taitava, uusi ja tarmokas johtaja ajallansa selvittää.

Ei tietysti yksin, vaan yhdessä lähimmän staaffinsa kanssa. Sen hän luonnollisesti ympärillensä pian kokoaa. Yhtä varmaa on, että joku siinä rytäkässä firmasta myös lähtee.

Aivovienti ei uhkaa Suomea

Ei Koikkalainen näistä(kään) asioista mitään ymmärrä, mutta ihmetellä aina saa.

Suomessa on jo kauan maksettu pörssiyhtiöiden pomoille palkkoja, joilla helposti saisi samaan firmaan monikymmenpäisen joukon tavallisia työntekijöitä.

Ökypalkkoja on maksettu sillä perusteella, että muuten nämä isopalkkaiset tähdet lähtisivät pikavauhtia töihin ulkomaisille töihin.

Eipä ole havaintoa kovinkaan vakavasta aivovuodosta. Virta näkyy olevan uusissakin rekrytoinneissa paremmin Suomeen päin.

Ei menestymisessä ole mitään piiloteltavaa tai hävettävää. On aina uutinen, kun Suomi-poika pärjää maailmalla. Hyvässä tai pahassa. 

Katoavat ministerit

Sanotaan, että mikään ei ole niin vanha kuin eilinen sanomalehti.

Kyllä on, sanoo Koikkalainen.

Vielä vanhempi on entinen ministeri.

Jos uutta hallituspaikkaa ei vaalien jälkeen tule, entinen ministeri häviää kuin xxxxru Saharaan.

Vielä eilen hän oli tv-ruudun iso puhuva pää.

Ministeri sanomassa sitä ja tätä, ministeri kommentoimassa, pohtimassa, arvailemassa, ennustamassa, vakuuttamassa, epäilemässä, lupaamassa.

Ministeri menossa, ministeri tulossa. Ministeri edestä, ministeri takaa.

Muistatko vielä?

Minne katosivatkaan Mika Lintilä, Antti Kaikkonen, Timo Harakka, Maria Ohisalo ja Jussi Saramo?

Ja jäikö joku kaipaamaan?

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Pistikö Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö valtion lahjoittamat Nesteen osakkeet lihoiksi? ”Laita siihen vaikka no comments, jos helpottaa”

Tohtori Pentti Arajärvi (vas.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 4. tammikuuta 2018. Valtioneuvosto päätti lahjoittaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlalle enintään 50 miljoonan euron arvosta valtion omistamia Neste Oyj:n osakkeita. Lahjoituksen myötä valtion omistusosuus Neste Oyj:n osakkeiden tuottamasta äänimäärästä laskee alle 50 prosentin (49,74%).
Tohtori Pentti Arajärvi (vas.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 4. tammikuuta 2018. Lahjoituksen myötä valtion omistusosuus Neste Oyj:n osakkeiden tuottamasta äänimäärästä laski 49,74 prosenttiin. © Lehtikuva
X