”Raja on tärkeä turvasana” – Riitta Uosukainen muistuttaa, että jokaiselle suomalaiselle kuuluu maanpuolustusvelvollisuus tavalla tai toisella

”Dramaattisten muutosten johdosta en ollut vieraillut vuosiin rajavartioston alueella”, Vivan kolumnisti Riitta Uosukainen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtioneuvos Riitta Uosukainen on Vivan kolumnisti. Hän toimi 20 vuotta kansanedustajana ja ministerinä. Uosukainen oli ensimmäinen nainen, joka valittiin eduskunnan puhemieheksi. Hän johti puhetta yhdeksillä valtiopäivillä.

"Dramaattisten muutosten johdosta en ollut vieraillut vuosiin rajavartioston alueella", Vivan kolumnisti Riitta Uosukainen kirjoittaa.
Teksti: Riitta Uosukainen

Elokuu avaa syystunnelmat ja -työt. Innostuin säilömään: pakastin viisi kiloa mansikoita ja saman verran mustikoita, muutaman rasian raparperia ja kantarelleja.

Valmistin myös kantarellisnapsia kylmään syysjuhlien varalle. Sain reseptin nyt jo edesmenneeltä Riitta Suomiselta, ja parinkymmenen vuoden ajan snapsin teko oli perheemme jokasyksyinen perinne.

Säilöntä on suomalaisten kotien luonteva tapa, kotivaraa vanhaan malliin, osa turvallisuutta.

Raja on ollut osa arkea

Raja on aikamme tärkeä turvasana. Kaakkois-Suomen rajavartiosto ja Raja- ja merivartiokoulu ovat olleet suuri osa perheemme elämää.

Dramaattisten muutosten johdosta en ollut vieraillut vuosiin rajavartioston alueella.

Rajan väki ei ollut unohtunut. Muun muassa mieheni hautajaisjärjestelyissä sain siltä korvaamattoman avun.

Oli korkea kynnys lähteä yksin Immolan varuskuntaan kutsuvieraana erikoisrajajääkärien sotilasvalatilaisuuteen, kun kymmenet vuodet olin osallistunut niihin yhdessä mieheni kanssa.

Rohkaistuminen kannatti. Sain kokea ystävyyttä ja myötätuntoa, tavata mieheni vanhoja upseeritovereita ja tuttuja sotilaskotisisaria.

Tärkeä kutsuvieras tilaisuudessa oli sotaveteraani Ilmari Koppinen, 105 vuotta. Hän oli voittanut pari viikkoa aiemmin veteraanien kilpailuissa 300 metrin juoksun.

Valatilaisuudet ovat vaikuttavia isänmaallisia tilaisuuksia.

Jokaiselle suomalaiselle kuuluu maanpuolustusvelvollisuus tavalla tai toisella. En kannata naisten pakollista asevelvollisuutta, mutta sitäkin enemmän tuen naisten vapaaehtoista asepalvelusta; olen Naisten Valmiusliiton kunniajäsen.

Sotilasvala on Suomessa vakava asia.

Varusmiehet ovat sen vannoneet – tai antaneet juhlallisen vakuutuksen.

”Oma valani on ministerivala”

Myös naisten olisi tärkeää tuntea valakaavan sisältö. Oma valani on ministerivala.

Tällä kertaa minua valassa puhutteli erityisesti seuraava lupaus ja vakuutus.

Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaan koskemattomuutta, sen laillista valtiojärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tai maan valtiojärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa.

Joukkoa, johon kuulun sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun. Milloinkaan en sukulaisuuden, ystävyyden, kateuden, vihan tai pelon vuoksi enkä myöskään lahjojen tai muun syyn tähden toimi vastoin palvelusvelvollisuuttani.

Nämä vaatimukset on mahdollista ottaa vannomattakin ohjenuoraksi oman elämän arkeen.

Voi myös tarkkailla päättäjien, vaikkapa ministerien, toimintaa. Toteutuvatko valan vaatimukset?

Si vis pacem, para bellum.

Lue kaikki tästä Riitta Uosukaisen kolumnit!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X