Välilevyn pullistuma – Miten välilevyn pullistuman kanssa pärjää – ja miten kivuliaita oireita voi hoitaa?

Valtaosassa tapauksista oireet häviävät hiljalleen itsestään viikkojen tai muutaman kuukauden kuluessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtaosassa tapauksista oireet häviävät hiljalleen itsestään viikkojen tai muutaman kuukauden kuluessa.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Välilevyn pullistuma eli protruusio aiheuttaa voimakasta kipua, joka säteilee polven alapuolelle asti ja rajoittaa pahimmillaan liikkumista.

Eri asteisia pullistumia ilmenee varsin yleisesti sekä ikääntymiseen liittyvän että muista syistä tapahtuvan välilevyrappeutumisen myötä.

Välilevyn pullistuman oireet voivat vaihdella

Välilevyn pullistuman yleisimmät oireet  ovat:

  • selästä alaraajoihin jopa varpaisiin asti tuntuva kipu
  • lihasheikkous
  • tunnottomuus
  • pistely

Välilevyn pullistuma aiheuttaa alaselässä tuntuvia oireita.  Jos oireisiin liittyy myös alaraajan lihasryhmän nopea heikentyminen, virtsaamis- ja ulosteenpidätysvaikeus, kuume, sietämätönkipu, joka ei hellitä missään asennossa, kovaa vatsakipu tai lantionpohjan alueen tunnottomuus, kannattaa hakeutua heti lääkäriin.

Lue myös: Jääpussi, lämmin kylpy, tyyny – tunnetko keinot helpottaa iskiasta?

Usein välilevyn pullistuma paranee konservatiivisella hoidolla

Suurin osa välilevypullistumista paranee itsestään ajan kanssa, eikä pelkkä kipu, puutuminen tai pistely välttämättä edellytä lääkärin tutkimusta ja hoitoa. Käytännössä kuitenkin hoitoon joudutaan  hakeutumaan, mikäli apteekista reseptittä  saatavat kipulääkkeet eivät riitä kivun hallintaan tai potilas tarvitsee sairauslomaa.

Mikäli kyseessä on maltillinen välilevyn pullistuma, eikä mekaanista hermopuristusta tuottava reilumpi välilevytyrä, hoito on käytännössä kuitenkin aina konservatiivinen eli ei-leikkaushoito.

Valtaosassa tapauksista oireet häviävät hiljalleen itsestään viikkojen tai muutaman kuukauden kuluessa.

Kävelyä suositellaan hoidon alusta alkaen kivun salliessa. Kipua voi yrittää hillitä lievillä kipulääkkeillä, kuten parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeellä.

Rankka urheilu ja tärinää sisältävät lajit, kuten juoksu, eivät ole suositeltavia ainakaan kipuillessa – eivätkä välttämättä jatkossakaan, jos välilevyrappeuma on mittava.

Jos kipu pahenee äkillisesti tai merkittävästi, alaraajoihin tulee lihasheikkoutta tai laajoja puutumisia, tai ulosteen tai virtsan pidättäminen vaikeutuu, tarvitaan välittömästi lisätutkimuksia.

Onko välilevyn pullistuma ehkäistävissä?

Pullistuman riski kasvaa istumatyöntekijöillä ja ylipainoisilla.  On mahdollista, että välilevyn pullistuman mahdollisuus vähenee, jos näitä riskitekijöitä pystyy minimoimaan. Istumatyössä kannattaa pitää taukoja ja nousta vähintään tunnin välein liikkeelle. Säännöllinen liikunta pitää myös painon aisoissa ja välilevyn pullistuma saattaa pysyä poissa.

Asiantuntijana Esko Kaartinen, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/19. Artikkelia on muokattu 18.9.2023 klo 14:10

Lue myös Anna.fi: Välilevynrappeuma aiheuttaa selkäkipua jo kolmekymppiselle – näin pidät kivut kurissa ja ehkäiset selän ennenaikaisen vanhenemisen

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X