Kaikin keinoin arkitodellisuuden taakse: Jimmy Page 80 vuotta – alaikäinen tyttöystävä, epäilty ”sopimus paholaisen kanssa” ja maailman suurin hitti

Brittiläinen Led Zeppelin oli 1970-luvulla maailman tunnetuin rockbändi. Sen kitaristi Jimmy Page jätti musiikin historiaan myyttisen pahamaineisen jäljen, johon liitetään kaikki rock-maailman kliseet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jimmy Page kotinsa musiikkihuoneessa Lontoon Kensingtonissa. Page on 1970-luvulta lähtien asunut erilaisissa vanhoissa linnoissa ja kartanoissa.

Brittiläinen Led Zeppelin oli 1970-luvulla maailman tunnetuin rockbändi. Sen kitaristi Jimmy Page jätti musiikin historiaan myyttisen pahamaineisen jäljen, johon liitetään kaikki rock-maailman kliseet.
Teksti: Jukka Vuorio

Rockbändi Led Zeppelinin perustaja James ”Jimmy” Page kuuluu legendaaristen rockmestareiden joukkoon. 9. tammikuuta vuonna 2024 hän täyttää 80 vuotta.

Tässä jutussa käydään läpi Pagen poikkeuksellista elämää, johon kuuluvat musiikillisen suurmenestyksen lisäksi myös seikkailut mystiikan ja magian poluilla sekä suhde alaikäiseen tyttöön.

Nykyisin Me Too -linssein katsottuna tuo suhde ei missään nimessä kestä tarkastelua, mutta jostain syystä Page ei koskaan ole joutunut varsinaisesti Me Too -tilille tästä noin kaksi vuotta jatkuneesta seurustelusuhteesta.

Led Zeppelin nousi 1970-luvulla maailman suurimmaksi yhtyeeksi, jonka suurhitti oli ja on Stairway to Heaven. Jokainen ikinä rockin alkeita opetellut tuntee läpikotaisin myös sellaiset radioiden halki vuosikymmenien soittamat hitit kuin Kashmir, Rock and Roll, Immigrant Song ja Whole Lotta Love.

Bändi pani vuosina 1969–1980 uusiksi sekä Britannian että etenkin Yhdysvaltojen myyntitilastot niin levykaupoissa kuin keikkapaikoillakin.

Neljä ensimmäistä levyä myivät yhteensä pitkälle yli 50 miljoonaa kappaletta ja bändi vietti suurimman osan ajastaan kiertäen Yhdysvaltojen suurimpia stadioneita.

Mieletön flaksi

Rockmuusikko Mika Järvinen on suomentanut bändin historiasta kertovan Stephen Davisin kirjan Jumalten vasara – Saaga Led Zeppelinistä. Järvisen mukaan Pagella ”kävi mieletön flaksi” bändiä kootessaan.

”Basisti John Paul Jones oli huippulahjakas multi-instrumentalisti, sovittaja ja säveltäjä. Laulaja Robert Plant ja rumpali John Bonham olivat Led Zeppelinin aloittaessa alle 20-vuotiaita energisiä kundeja, jotka esiintyessään kykenivät räväyttämään kunnolla”, Järvinen sanoo.

Alla: Jimmy Page ja John Paul Jones esiintyvät Foo Fightersin kanssa vuonna 2008 loppuunmyydyllä Wembleyn stadionilla Lontoossa.

Led Zeppelin hallitsi kuninkaan elkein levymyyntitilastoja, radiosoittoja ja lippukassojen menekkiä, mutta kaikki päättyi syksyllä 1980 yhdessä päivässä, kun bändin rumpali John Bonham kuoli alkoholismin aiheuttamaan sairauskohtaukseen. Hän oli kuollessaan 32-vuotias.

Bonhamin kuoleman jälkeen Page, Plant ja Jones jatkoivat kukin omaan menestyksekästä musiikillista uraansa, mutta Led Zeppelin soitti seuraavan keikkansa vasta kaksikymmentäseitsemän vuotta myöhemmin Lontoossa järjestetyssä hyväntekeväisyyskonsertissa. Rummuissa oli John Bonhamin poika Jason Bonham.

Led Zeppelin vuonna 1972, Jimmy Page (ylhäällä vasemmalla), hattupäinen rumpali John Bonham, basisti John Paul Jones ja oikealla laulaja Robert Plant. © Mvphotos

Mustan magian poluilla

Led Zeppelinin suosion vuodet kiertueineen ja kirkuvine faneineen ovat tavallisen ihmisen käsityskyvyn tuolla puolen. Bändi ylitti arjen rajoja kaikin keinoin.

Keikat olivat huippuvuosina ekstaattisia niin esiintyjien kuin yleisönkin kokemuspiirissä, ja keikkojen jälkeiset juhlat hotelleissa yltyivät erilaisten bändärien ja tyttöystävien kanssa mielipuolisiksi huumeiden ja seksin täyttämiksi bakkanaaleiksi.

Yhtyeen jäsenet etsivät muitakin olevaisuuden tasoja etenkin Pagen johdolla, joka on läpi elämänsä ollut kiinnostunut okkulttisesta rajatiedosta.

Hän viljeli bändinsä ympärillä maagisen ajattelun merkkejä, kuten IV-levyn aikaan julkaistut neljää bändin jäsentä tarkoittavat neljä yksilöllistä symbolia. Niitä käytettiin bändin markkinoinnissa ja muun muassa painettiin vinyylilevyyn kohtaan, johon toiset bändit yleensä merkitsivät albumin nimen.

Bändin jäsenet eivät koskaan ole itse täsmällisesti kertoneet symbolien merkitystä, mikä on vain lisännyt kiinnostusta niitä kohtaan.

1970-luvulla Led Zeppelin käytti vuosien ajan Amerikan-kiertueillaan luksusluokan Boeing 720 -yksityislentokonetta, jonka nimi oli Starship. Kuvassa bändi on ”avaruusaluksen” siiven alla vuonna 1973. Miehet kuvassa vasemmalta John Paul Jones, John Bonham, Jimmy Page ja Robert Plant. © Mvphotos

Crowleyn jäljillä

Jimmy Pagea onkin kutsuttu Pimeyden prinssiksi samaan tapaan kuin toista rocklegenda Ozzy Osbournea. Erona näillä brittirokkareilla on se, että siinä missä Osbournen pimeys on itsetietoista ja teatraalista, Pagen kohdalla on kyse enemmän peitellystä yksityisasiasta.

”Page on itse pitänyt esoteerisista mieltymyksistään erittäin vähän ääntä. On kuitenkin hyvä muistaa, että 50-, 60- ja 70-luvulla kiinnostus magiaan oli aika paljon ajan henkeä ja moni lontoolainen rockmuusikko oli samasta aihepiiristä kiinnostunut.”

Järvinen muistuttaa, että englantilainen yläluokka on ainakin 1800-luvulta lähtien – jos ei jo aiemminkin – ollut kiinnostunut kaikenlaisista esoteerisista virtauksista.

Page ryhtyi aktiiviseksi Aleister Crowleyn (1875–1947) kirjojen ja jäämistön keräilijäksi. Crowley oli länsimaisen uuspakanismin suurimpia innoittajia ja edelläkävijöitä.

”Page itse sanoi olleensa kiinnostunut Crowleysta lähinnä hahmona, että kuinka röyhkeä tyyppi oli kyseessä. Varmasti se on aika totta, mutta luultavasti Crowleyssa ovat kiehtoneet muutkin piirteet.”

Joka tapauksessa Crowley kiinnosti Pagea jopa siinä määrin, että hän osti Crowleyn aiemmin omistaman kartanon Boleskine Housen skotlantilaisen Loch Ness -järven rannalta.

Loch Ness puolestaan on tunnettu lukemattomista tarinoista myyttisestä Loch Nessin hirviöstä. Aikalaistodistusten mukaan Pagen kartanossa vietettiin okkultistisia menoja, mutta niiden tarkempi laatu ei ole ulkopuolisille selvinnyt.

Kun vuonna 1970 ilmestyneen Led Zeppelin III -albumin ensipainoksen vinyyliin oli vieläpä painettu Crowleyn tunnetuin elämänohje ”Do What Thou Wilt” (Tee kuten tahdot), ei selittelyjä suuntaan tai toiseen enää tarvittu: Zeppelin oli korviaan myöten demonisella polulla.

Fanien keskuudessa levisi laajalti uskomus, jonka mukaan Led Zeppelin oli tehnyt sopimuksen paholaisen kanssa.

Sielut menivät, mutta tilalle tuli ennennäkemätön menestys.

Alaikäinen tyttöystävä

Erilaiset päihteet olivat kuuluneet Led Zeppelinin jäsenten kuvioihin lähes alusta lähtien, mutta vuoden 1975 aikana Page alkoi käyttää säännöllisesti heroiinia. Hän pääsi aineesta eroon vasta noin kymmenen vuotta myöhemmin.

”Crowley oli loppujen lopuksi elämässään aikamoinen sekakäyttäjä ja ihmisraunio. Ehkä se oli sitten ʼDo what thou wiltinʼ hinta. Eikä ollut kaukana, ettei Pagekin joutunut sitä hintaa maksamaan.”

Pagen elämän paheksuttavin asia ei kuitenkaan ole huumeriippuvuus tai edes väitetty paholaisen liehittely.

Vuonna 1972 Led Zeppelinin ollessa Amerikan-kiertueella, tuolloin 28-vuotias Page alkoi seurustella Lori Maddoxin kanssa, joka suhteen alussa oli 14-vuotias. Seksuaalisen kanssakäymisen alaikäraja oli jo tuolloin Yhdysvalloissa 16 vuotta, joten suhde oli laiton.

Pagen ja Maddoxin suhdetta Järvinen pitää täysin hyväksymättömänä.

”Seitsemänkymmentälukua on sanottu vapaamieliseksi vapautumisen aikakaudeksi. Tarkoittiko se sitten tätä? Jos tarkoitti, niin ei ole kovin hyvä asia. Ketä tuollaisessa vapautettiin?”

70-luvun moraali ja kulttuuri poikkeavat nykyisestä, mutta Järvinen ei pidä sitä kunnollisena selityksenä.

”Varmaan siinä on 14-vuotias tyttö kokenut aidosti ihastuvansa, mutta kyllä se silti on Pagen taholta aivan sairasta.”

Page ei ole koskaan joutunut tilille suhteestaan Maddoxiin edes Me Too -kampanjan kuumimpien aikojen vallitessa. Suurin syy siihen on, ettei Maddox, nyt jo 65-vuotias, ole koskaan syyttänyt Pagea mistään.

Maddox on myöhemmissä haastatteluissa kertonut, että hänen vanhempansa hyväksyivät yli kaksi vuotta jatkuneen seurustelusuhteen.

Kun Maddox on kommentoinut suhdetta 2000-luvulla julkisuudessa, hän ei oman kertomansa mukaan ollut ajatellut olleensa uhri. Me Toon ollessa kuumimmillaan hän kuitenkin totesi haastattelussa ajattelevansa nyt, ettei alaikäisten tyttöjen pitäisi maata aikuisten miesten kanssa.

Tilille joutumisen sijaan Page on aina säilynyt juhlitun rocksankarin asemassa. Viime vuosina hän on edelleen ollut kysytty prestiisihenkilö harvakseltaan myöntämiinsä haastatteluihin ja on muun muassa esitellyt The Guardianille viktoriaanista Tower House -linnaansa.

Tunnetuista kohtuuttomuuksistaan ja laittomuuksistaan huolimatta Page on koko 2000-luvun ajan ollut arvostettujen juhlien ja tapahtumien toivottu vieras. © Mvphotos

Elinvoimainen miljonääri

Raju ja eittämättä keholle ja sielulle vaativa rockelämä huumehoureineen, kohtuuttomuuksineen, laittomuuksineen ja mustan magian harjoittamisineen on kohdellut 80-vuotiasta Pagea loppujen lopuksi silkkihansikkain.

Hän ei kaikista teoistaan huolimatta ole menettänyt virtuoosimaisen rocktähden mainettaan, ja siinä missä moni maltillisemmin elänyt on jo poistunut ajasta ikuisuuteen, Page vaikuttaa ikäisekseen vielä elinvoimaiselta.

Hän ei keikkaile enää säännöllisesti, mutta vuonna 2023 hän esiintyi muun muassa televisioidussa Rock and Roll Hall of Famen konsertissa, jossa soitti tavaramerkkiään kaksikaulaista kitaraa.

Page on seurustellut jo monen vuoden ajan lontoolaisen runoilijan Scarlett Sabetin (s. 1989) kanssa. Heidät on viime vuosina nähty useiden seurapiirijuhlien punaisilla matoilla, kuten Venetsian filmijuhlilla.

Vuoden 2024 alkaessa Pagella pyyhkii taloudellisestikin hyvin. Hän omistaa muun muassa useita kiinteistöjä Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa sekä tienaa edelleen vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa rojalteistaan Led Zeppelinin levymyynnistä sekä kappaleiden radiosoitosta.

Ehkä sopimus paholaisen kanssa on sittenkin totta.

Järvisen Haastattelun lisäksi jutussa on käytetty lähteinä Stephen Davisin Jumalten vasara – Saaga Led Zeppelinistä -kirjaa, Daily Mailin, The Guardianin ja Rolling Stonen verkkoartikkeleita.

Led Zeppelin tottui Amerikan-kiertueillaan massiivisiin yleisömääriin. Kuvassa Jimmy Page bändeineen vuonna 1977 esiintymässä noin 15 000 katsojalle NHL-joukkue Minnesotan kotiareenalla. © Mvphotos

Lue myös: Ismo Alanko, 62, ei luovu toiveikkuudesta: ”Haluan uskoa ihmisestä hyvää – välillä joutuu pettymään raskaasti”

X