Punavuoren kaksoissurma puhututtaa: Epäilty pääsi vapaaksi, nousi kerran kuolleista – Ratkeaako murhamysteeri vihdoin?

Punavuoren kaksoismurha muutti lainsäädäntöä, mutta surmista epäilty pääsi vapaaksi, ja nousi kerran jopa kuolleista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Punavuoren kaksoissurma paljastui, kun telakan läheisessä parkissa seissyt punainen Volkswagen Golf kiinnitti ohikulkijan huomion helmikuun 24. päivä 1992. Autoon oli lyöty vain yksi sakkolappu 6.2. Autosta löydetyt miehet oli surmattu Otaniemessä jo 16.12.1991.

Punavuoren kaksoismurha muutti lainsäädäntöä, mutta surmista epäilty pääsi vapaaksi, ja nousi kerran jopa kuolleista.
Teksti: Markus Ahonen

On helmikuun 24. päivä vuonna 1992, kun Punavuoren kaksoissurma käy ilmi. Helsingin Hietalahdessa Punavuorenkadun ja Telakkakadun päässä kävelee mies. Masa-Yardsin telakan viereisellä pysäköintialueella seisoo punainen Volkswagen Golf, jonka ikkunat ovat jäätyneet. Pitkään parkissa ollut auto kiinnittää miehen huomion. Hän näkee osin jäätyneen ikkunan läpi mytyn takapenkin jalkatilassa. Mies kokeilee avata auton takaluukkua ja onnistuu, koska se ei ole lukossa. Takakontissa on paketti, josta törröttävät ihmisruumiin jalat.

Takapenkin jalkatilan mytty tuo uuden yllätyksen pimeään painuneessa talvi-illassa. Mytty on sininen makuupussi, jonka alla on toinen miehen ruumis. Poliisitutkinnassa käy ilmi, että kuolleita on ammuttu päähän. Mafiatyyppinen teloitustapa on saapunut Suomeen.

Kuka on päästänyt hengiltä liikemiehinä maailmalla kulkeneet Veli Juhanin, 31 ja Kari Juhanin, 25, ja jättänyt ruumiit varastetuksi ilmoitettuun vuokra-autoon löydettäväksi viikkojen tai kuukausien päästä?

Suuret suunnitelmat

Vuonna 1992 Suomessa eletään syvää lama-aikaa. Työttömyysprosentit ovat kohonneet huippulukemiin ja yrityksiä kaatuu. Moni on joutunut turvautumaan tukiin ja epätoivoisiin tekoihin, kehitellyt erikoisia tapoja hankkia rahaa. Niin myös säätäjäkaksikoksi sittemmin kutsuttu parivaljakko Veli Juhani eli Jussi ja Kari.

Jussi on puhunut hakevansa Yhdysvalloista sadan miljoonan dollarin jättilainan bisneksiinsä ja suuresta suunnitelmastaan yrittää autolla maapallon ympäri ajamisen maailmanennätystä. Hän on päätynyt jutuillaan jopa iltapäivälehden sivuille. Mukaan suunnitelmaan on lyöttäytynyt toinen, nuorempi mies, Kari. Yhdessä tehdään rahaa!

Sitä yritettiinkin sitten monin eri keinoin, muun muassa autoihin ja yritysostoihin liittyvillä petoksilla ja talousrikoksilla. Miehet päätyivät hämäräbisnestensä myötä myös poliisin tutuiksi. Lisäksi rahanhimo vei heidät asioimaan epämääräisiin seurueisiin, joiden jäsenistä moni on jo poistunut manan majoille.

Yksi näistä tuttavuuksista ammuttiin puhelinkoppiin Lahden Mukkulan Reppurinkadulla huumekauppoihin liittyvissä välienselvittelyissä 1991. Mukana kaksikon epämääräisissä kuvioissa oli myös Karin tyttöystävä.

Moni tuntee hänet viime vuosilta otsikoihin nousseen Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion päiväkahvikumppanina ”Saarana”. Sama nainen toimi myös Vuosaaressa vuonna 2003 murhatun ja kadonneen Volkan Ünsalin murha-asunnon vuokraajana.

Piiri pieni on pyörinyt jo vuosikymmeniä. Mutta kenellä oli valta, voima, ja kenties myös loukattu kunnia ja motiivi surmata Jussi ja Kari lähes 30 vuotta aikaisemmin.

Punavuoren kaksoissurma oli Suomessa ensimmäinen tapaus, jossa kännykkätiedoista saatiin apua tutkinnan etenemiseen.

Punavuoren kaksoissurma oli Suomessa ensimmäinen tapaus, jossa kännykkätiedoista saatiin apua tutkinnan etenemiseen. © Sari Gustafsson/Lehtikuva

Punavuoren kaksoissurma johti televalvontatietoja koskevan lain valmisteluun

Kaksoissurman tutkintaa johtanut keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala muistaa, että Punavuoren kaksoissurma oli merkittävä etappi myös Suomen lainsäädännön kehittymisessä.

”Siinä lähdettiin selvittämään tapausta tavallisella tutkinnalla. Kartoitettiin luonnolliset läheiset, tyttöystävät, vanhemmat sekä keiden kanssa uhrit olivat olleet viimeksi yhteydessä ja missä liikkuneet”, Haapala kertaa.

Surma-aikaan kännykät olivat melko vasta tulleet laajemmin käyttöön Suomessa. Poliisi selvitti, olisiko heillä mahdollisuus saada miesten kännyköistä televalvontatietoja tutkinnan tueksi.

”Vuoden 1992 alussa varsinaista lainsäädäntöä aiheesta ei ollut, ja silloinen Telia-Soneran edeltäjä ilmoitti, että lain mukaan tietoja ei ole mahdollista saada. Lyhyesti sitten pyydettiin, että voiko teletiedot laittaa kassakaappiin”, Haapala muistelee.

Televalvontatietoja koskevan lain valmistelu alkoi kiireellä sisäministeriössä. Laki astui voimaan 1. lokakuuta 1992.

”Kun laki tuli voimaan, ensimmäinen televaatimus laitettiin heti käräjäoikeuteen ja saimme haluamamme tiedot Punavuoren tutkintaa varten.”

Puhelinyhtiöltä saaduista kännykkätiedoista tuli tutkinnan avain.

”Saimme tietoomme, keihin uhrit olivat esimerkiksi olleet yhteyksissä sekä missä he olivat olleet liikkeellä. Näiden tietojen ansiosta surmien tekoaika ja -paikka selvisivät. Aikaisemmin tekopaikkaa ei ollut löytynyt. Se oli eri kuin Punavuori, mistä auto ja uhrit löytyivät. Tuon paikan ansiosta saimme tutkintaan konkretiaa rikoksen taustoista ja miesten aikaisemmista tekemisistä.”

Veli Juhani eli Jussi, 31 ja Kari, 25, olivat monessa mukana ja laajalle verkostoituneita. Moni heidän tutuistaan ja yhteistyökumppaneistaan pulpahti esiin muiden rikostapausten yhteydessä.

Veli Juhani eli Jussi, 31 ja Kari, 25, olivat monessa mukana ja laajalle verkostoituneita. Moni heidän tutuistaan ja yhteistyökumppaneistaan pulpahti esiin muiden rikostapausten yhteydessä. © Poliisi

Ajoitus tv:n mukaan

Poliisi sai teletietojen myötä paikannettua Jussin ja Karin puhelimet Espoon Otaniemeen ennen niiden sammumista. Viimeinen yhteys puhelimilla oli otettu 16. joulukuuta, yli kaksi kuukautta ennen ruumislöytöjä.

”Kun jutusta kerrottiin julkisuudessa, saimme lisävinkkejä laukauk­sista Espoon Otaniemessä. Ne pystyttiin ajoittamaan tv-ohjelmatietojen avulla siihen iltaan, jolloin miesten puhelimet sammuivat”, Haapala kertoo.

Espoon Otaniemen ranta oli tuolloin vielä rakentamaton, ja sinne pääsi ajamaan autolla. Rannasta löytyi muun muassa toisen surmatun lompakko ja muuta teknistä näyttöä tutkinnan tueksi.

Poliisi kartoitti teletietojen avulla myös Jussin ja Karin tuttuja. Heiltä saatujen tietojen mukaan kaksikon rahantarve oli kova. Jussin auto oli myyty surmapäivänä ja kaksikko kiersi tuttujen luona rahaa pyytämässä.

”Rahankeruu liittyi siihen, että joko miehet olivat velkaa tai piti saada iso huumelasti maksettua. Löytyi henkilöitä, jotka olivat maksaneet miehille ennakkoon rahaa huumeista. Surmatut olivat luvanneet toimittaa saman illan aikana huumeet asiakkailleen. Siitä alkoi huumepuolen tutkinta.”

Tutkimusten yhteydessä poliisi selvitti useiden kilojen huumerikoksen.

”Huumausaineisiin liittyviä ihmisiä ei pystytty yhdistämään henkirikokseen. Lisäksi oli muita alamaailman tyyppejä, joita suljettiin pois tutkinnasta muun muassa tarkastamalla lukuisten henkilöiden alibeja. Näitä tutkimuksia työstettiin kuukausikaupalla.”

Otaniemen surmapaikka oli vuonna 1992 vielä jättömaata ja katseilta syrjässä.

Otaniemen surmapaikka oli vuonna 1992 vielä jättömaata ja katseilta syrjässä. © Lehtikuva

Näyttöä alkoi löytyä

Tutkinta eteni ja epäiltyjen poissulkemisten ja uusien todisteiden myötä esiin alkoi nousta yksi henkilö. Moni asia loksahti hänen kohdallaan paikoilleen.

”Tämä epäilty oli työskennellyt aikaisemmassa elämässä Santahaminassa aseupseerina. Hänestä liikkui erilaisia väitteitä, kuten että hän olisi kovan luokan tekijä, joka oli kiertänyt maailmaa muukalaislegioonassa. Väitteitä, jotka suurimmaksi osaksi eivät pitäneet paikkaansa.”

Kyseinen henkilö välitti varastettua tavaraa ja oli sitä kautta Jussin ja Karin tuttuja. Konkreettistakin todistusnäyttöä miehen syyllisyydestä saatiin kerättyä.

”Epäillyllä oli saman mallinen ase kuin se, jolla miehet oli ammuttu. Kuinka ollakaan, se oli hiljattain varastettu. Syyttäjä oli tässä vaiheessa samalla kannalla kuin me, ja syyte nostettiin.” –Tero Haapala

”Länsi-Helsingistä löytyi epäillyn työpaikka, jonka autotallissa oli samanlaisia teollisuusliinoja ja hitsauksen jälkituotteena syntyneitä metallipalloja kuin ruumiit sisältäneestä autossa. Myös Otaniemen rannalta oli löytynyt vastaavia teollisuusliinoja.”

Myös aserekisteristä löytyi osuma.

”Epäillyllä oli saman mallinen ase kuin se, jolla miehet oli ammuttu. Kuinka ollakaan, se oli hiljattain varastettu. Syyttäjä oli tässä vaiheessa samalla kannalla kuin me, ja syyte nostettiin.”

Helsinkiläiselle 34-vuotiaalle yksityisyrittäjälle, entiselle Santahaminassa työskennelleelle aseupseeri-vääpelille luettiin vuoden 1992 lopulla Helsingin raastuvanoikeudessa syytteet kahdesta murhasta. Syytteiden mukaan osto- ja myyntitoimintaa harjoittanut liikemies surmasi joulukuun 16. päivänä 1991 Otaniemen rannalla Jussin ja Karin ampumalla kumpaakin 9-millisellä Smith & Wesson -pistoolilla päähän.

Oikeus ei kuitenkaan pitänyt näyttöä riittävänä. Mies oli laskettava vapaaksi.

Suurten suunnitelmien mies Veli Juhani eli Jussi puhui sadan miljoonan dollarin jättilainan hakemisesta bisneksiinsä Yhdysvalloista ja suunnitelmastaan yrittää autolla maapallon ympäri ajamisen maailmanennätystä.

Suurten suunnitelmien mies Veli Juhani eli Jussi puhui sadan miljoonan dollarin jättilainan hakemisesta bisneksiinsä Yhdysvalloista ja suunnitelmastaan yrittää autolla maapallon ympäri ajamisen maailmanennätystä. © Poliisi

Epäily heräsi kuolleista ja kuoli

Pian vapauttamisen jälkeen kaksoissurmasta syytetty, mutta vapautettu mies katosi Eurooppaan. Hän oli kateissa jopa perheeltään, eikä häntä löytynyt etsinnöistä huolimatta. Vuosia myöhemmin hänet julistettiin omaisten hakemuksesta kuolleeksi.

Vuonna 2011 Suomen poliisi sai yhteydenoton Ranskasta. Ranskan viranomaiset halusivat varmistaa heidän vankilassaan huumausainerikoksesta tuomiotaan suorittavan miehen henkilöllisyyden.

Yllätys oli suuri. Sormenjäljet kuuluivat Punavuoren kaksoissurmasta syytetylle ja sittemmin vapautetulle, jo kuolleeksi julistetulle miehelle.

Mies suoritti tuomionsa Ranskassa loppuun ja kävi Suomessa, mutta muutti Espanjaan. Poliisin ajatuksena oli kuulla häntä vielä uudelleen, mutta kohtalo tai karma ehti väliin. Vuonna 2011 hän jäi Esteponan rantakadulla auton alle ja kuoli.

Suomen päässä Punavuoren kaksoissurma muistetaan edelleen hyvin, mutta häly sen ja tutkinnan ympärillä on jo hiljentynyt. Vihjeitä tulee enää harvakseltaan.

”Tutkimusta on tehty. Epäillyn tunteneita on kuultu muun muassa miehen luonteesta, mutta tutkimuksen avulla hänelle ei ole saatu asetta käteen”, Haapala huomauttaa.

Poliisin tiedossa on, että miehellä on ollut mahdollisuus tehdä surmateot. Enempään tutkinta ei kuitenkaan anna vastauksia.

”Samanlaisia epäilyjä ei kuitenkaan ole kenenkään muun henkilön suhteen.”

Lue myös: Karin outo katoaminen – Nuoren miehen kohtalo oli mysteeri 23 vuotta

X