Karaokeparatiisin Kari Räihä kaipaa yhä naista huoltoasemalleen: ”Vaatimustasoni on aika kova”

Työhaalareissaan viihtyvä Kari Räihä odottaa elämänkumppanin jonakin päivänä kävelevän sisään autokorjaamon ovesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Karaokekorjaamolla laululaitteistot pienine tanssilavoineen ja katsomoineen vievät enemmän tilaa kuin autojen huoltoon ­tarvitut välineet. © Päivi Karjalainen

Työhaalareissaan viihtyvä Kari Räihä odottaa elämänkumppanin jonakin päivänä kävelevän sisään autokorjaamon ovesta.
Teksti: Jukka Vuorio

Vanhan punaisen Volvon alta kuuluu huokaus.

Volvo seisoo autohissin päällä hiljaisessa korjaamohallissa.

On lämmin kesäkuun päivä, hallissa on mukavan viileää.

Huokauksen jälkeen ei hetkeen kuulu muuta kuin työkalujen vaimeaa kolahdusta auton pohjaa vasten.

Sitten Volvon alta astuu esiin mies öljytahrojen koristelemissa työhaalareissa.

”Ilman akkaa olen vieläkin”, mies tokaisee.

Hän puhuu niin kuin autokorjaamoilla on tavattu puhua. Yhden lauseen tokaisuja, kiroilua ja naurua.

Mies on Kari Räihä, 65. Hän omistaa Pyhäjoella toimivan autokorjaamon nimeltä Karin Karaokekorjaamo.

Nimensä mukaisesti siellä korjataan ­autoja ja lauletaan karaokea. Kahviakin saa.

Karaokea voi laulaa esimerkiksi korjauk­sen valmistumista odotellessa, tai tulla paikalle ihan vain laulun vuoksi. Moni sisääntulijoista saapuu nimenomaan vain laulu mielessään.

Paikka tiedetään ympäri Suomea, vaikka harva täällä on autoaan korjannut. Kuuluisa korjaamosta kuitenkin tuli, kun Räihä päätyi mukaan viime vuoden parhaan dokumenttielokuvan Jussi-patsaan voittaneeseen Karaokeparatiisiin.

Räihän tokaisu ilman akkaa olemisesta viittaa juuri elokuvaan. Siinä hän etsii rakkautta monin eri keinoin. Siksi Seura on nyt Pyhäjoella. Kysymässä, mitä elokuvan jälkeen on tapahtunut ja onko rakkautta löytynyt.

Jotain Räihän persoonasta kertoo, että korjaamon seinällä on sulassa sovussa rivo tyttökalenteri sekä sen vieressä lasten tekemiä piirroksia. Rivon ja naiivin yhdistelmässä on raju ristiriita, mutta niin on miehessäkin.

Räihä on yhtä aikaa karski ja täynnä herkkää kaipuuta.

Kun puhutaan rakkaudesta ja parisuhteesta, Räihä ensin luontaisesti vääntää vitsiä, mutta vakavoituu muutamassa hetkessä.

”Totta kai olisi mukavaa löytää nainen.”

Mutta jotta voisi löytää, pitäisi ensin ­etsiä.

Kari Räihä rakastaa karaoken laulamista ja sanoittaa lauluja myös itse. Hän haaveilee niiden esittämisestä laajalle yleisölle. © Päivi Karjalainen

Kari Räihä rakastaa karaoken laulamista ja sanoittaa lauluja myös itse. Hän haaveilee niiden esittämisestä laajalle yleisölle. © Päivi Karjalainen

Räihä on levyttänyt yhdeksän omakustannesingleä. Laulut käsittelevät rakkautta, tosin yhdessä lauletaan Pyhäjoen viittä vaille valmiista ydin­voimalasta. © Päivi Karjalainen

Räihä on levyttänyt yhdeksän omakustannesingleä. Laulut käsittelevät rakkautta, tosin yhdessä lauletaan Pyhäjoen viittä vaille valmiista ydin­voimalasta. © Päivi Karjalainen

Yksinäinen töyhtöhyyppä

Räihä on etsinyt kumppania monin eri ­tavoin.

Hän on pannut Maaseudun Tulevaisuuteen seuranhakuilmoituksen nimimerkillä Metsän peto. Hän otatti itsestään sopivia valokuvia ja laittoi ne treffisovellus Tinderiin. Lava-tansseissakin hän kävi ja kerran karaokebaarissa.

Mutta lehti-ilmoitus ei tuonut vastauksia ja tansseissa hän jäi seinäkukkaseksi.

Tinderissä hän on edelleen.

”Olen kaiken maailman tindereissä ja hintereissä, mutta eihän sieltä mitään löydy.”

Miksei?

”No se selviää ihan katsomalla peiliin. Siellä kuva on sen näköinen, että yhteydenottoja ei tule.”

Omaa ulkonäköään hän moittii haastattelun aikana useasti. Huomautukset siitä, että hän on aivan tavallisen suomalaismiehen näköinen, hän ohittaa välinpitämättömänä.

Mutta sitten hän lisää, että tietysti hänen omatkin odotuksensa mahdollisesta kumppanista ovat aika korkealla.

”Jos nyt joku ottaisikin yhteyttä, niin vaatimustasoni on aika kova.”

Toisaalta, Räihä miettii, Tinderin toisessa päässäkin vaatimukset voivat olla sellaisia, ettei hän niitä täytä. Siitä syntyy jo jokseenkin ylittämätön parisuhdesuo. Kaipuuta rakkaudelle voi olla monella, mutta ei Räihäkään sitä keneltä tahansa halua

Ei enää tansseihin

Välillä tahto parin löytämiseksi on ollut hyvinkin korkealla, mutta nyt etsimisinto on laantumaan päin. Räihä toivoo yhä, mutta ei toimi. Oletus on, että joku ottaisi yhteyttä häneen.

”Ajan tätä Pyhäjoen ja Kalajoen väliä. Se on suora tie, eikä sen varrelta ole vielä naista kyytiin tullut.”

Tansseihin tai baareihin hän ei aio enää lähteä etsimään naista.

”Baarissa käyminenhän on niin kallistakin. Pyörin tässä korjaamon ympäristössä ja toivon, että joskus tuosta ovesta astuisi sisään joku sopiva nainen.”

Toistaiseksi niin ei ole käynyt, vaan hallin ovesta on tullut lähinnä miehiä.

Räihä perusti karaokekorjaamonsa kaksitoista vuotta sitten. Vuosien varrella sitä ovat käyneet ihmettelemässä ja kuvaamassa niin Saksan televisio kuin Ylen Puoli seitsemän -ohjelmakin sekä monet sanoma- ja aikakauslehdet.

Räihästä tehdyt lehtijutut on kerätty autokorjaamon seinälle. Räihä itse sanoo, ettei varta vasten hakeudu julkisuuteen, muttei ole toimittajia estänytkään tulemasta korjaamolle.

”Ei julkisuus ole päähän mennyt, eikä ole syytäkään. Olen ajatellut, että niin kauan kun julkisuus ei tuo minulle paljon rahaa tilille, ei kannata paljon rintaa röyhistellä.”

Viime vuonna julkaistu elokuva toi Räihälle lisää tunnettuutta, mutta ei toivottuja yhteydenottoja naisilta. Paikallisesti naisten romanttinen kiinnostus ei ole lisääntynyt.

”Ei lainkaan. Olen täällä outolintu. Minut bongataan lintubongaajien tapaan, että tuolla menee harvinainen töyhtöhyyppä.”

Lue myös: Leski kohtasi eronneen – Teini-iän rakastavaiset Kurt ja Merja tapasivat yllättäen tansseissa: ”En kysynyt, saanko luvan vaan muistatko”

Uskonto vei vaimon

Räihällä on kokemusta pitkistäkin parisuhteista, sillä hän eli 21 vuotta avioliitossa ja myöhemminkin hän on ollut pitkässä suhteessa

Avioero oli hänelle aikoinaan kova paikka. Eron syyksi hän kertoo puolison uskonnollisen herätyksen.

”Kun menet yksin vuokrahuoneeseen katsomaan tyhjää valkoista seinää, niin ei se kaksista ole. Sitä ehtii kasvaa kiinni ­toisen ihmisen kanssa, ja sitten tulee uskonto ja pilaa koko jutun. Se ei paljon naurata.”

Räihän mukaan Pohjois-Pohjanmaalla uskonto on usein kiihkeintä mahdollisinta sorttia. Jotkut syntyvät uskovaisiin perheisiin, toiset kiinnostuvat hengellisyydestä vasta kypsällä iällä. Räihä itse suhtautuu uskontoon neutraalisti.

”Tuleehan se yhteiselo pidemmän päälle vaikeaksi, jos toiselle uskonto on kaikki kaikessa ja itse ei usko mihinkään. Tai uskon, mutta ihan omalla tavallani.”

Uskonnosta puhuttuaan Räihä innostuu luettelemaan asioita, jotka hänen mukaansa ovat yleisimmät parisuhteiden karikot.

”Viina, raha, pettäminen ja uskonto. Minun kohdalla se oli tuo viimeinen.”

Hempeä ja jämäkkä isä

Räihä on paitsi autonkorjaaja ja rakkau­denetsijä myös isä. Hänellä on kolme tytärtä ja yksi poika. Muut ovat jo aikuisia, nuorin lapsista on pian 17 vuotta täyttävä tytär.

Jutun alussa mainittua punaista Volvoa Räihä korjaa nimenomaan tyttärelleen.

Aiemmin isä ja tytär asuivat kahdestaan, nyt tyttö asuu äitinsä luona. Siksi Räihä viettää aikaa kotonaan lähinnä yksin.

Räihän mukaan tyttö halusi vaihtaa maisemaa, kun isä piti liian tiukkaa kuria.

Kasvattajana Räihä katsoo olevansa yhtä aikaa hempeä ja myötämielinen, mutta myös jämäkkä.

”Kyllä me hyvin tulemme toimeen, vaikka välillä erimielisyyksiä onkin.”

Räihä ymmärtää, etteivät säännöt aina miellytä teini-ikäistä.

”Varmaan teini voi joskus ajatella, että isä on täysi paska, mutta uskon, että hän lopulta vielä kiittää että isä piti kiinni säännöistä. Jos katsoo läpi sormien kerran, niin käy aina.”

Lue myös: Taiteilija Rasmus Tikkanen laati ukilleen treffi-ilmoituksen: ”Sain itsekin hyvän mielen”

Unelma viihdetähteydestä

Elokuvan myötä Räihä päätyi muun muassa Jussi-gaalaan, jonka pukeutumisetiketti edellytti miesten tummaa pukua.

”Ei mulla mitään pukua ollut. Käytän aina työvaatteita, kävin lavatansseissakin haalareissa. No, gaalaa varten ostin puvun. Maksoi 500 euroa. Siihen meni sen kuun ruokarahat.”

Reissu Helsinkiin ja gaalaan oli unohtumaton.

Karaokeparatiisi voitti vuoden dokumenttielokuvan jussin, mikä ilahdutti tietysti Räihääkin, mutta asia, mikä erityisesti gaalasta jäi mieleen, oli se, että hän näki siellä paljon Salatut elämät -sarjan tähtiä.

Viihdetähteys kiinnostaa häntä itseäänkin paljon. Oikeastaan niin paljon, että kaikkein mieluiten hän puhuisi haaveestaan ryhtyä esiintyväksi taiteilijaksi. Se tuntuu intohimona kasvaneen suuremmaksi kuin rakkauden löytäminen.

Räihä on levyttänyt laulujaan jo yhdeksän sinkun verran ja mies kertoo lähettäneensä materiaalipaketteja ohjelmatoimistoille siinä toivossa, että nämä ryhtyisivät järjestämään hänelle keikkoja, joilla Räihä sekä laulaisi että kertoisi koomikkona hauskoja juttuja.

Toistaiseksi ohjelmatoimistoista ei ole kuulunut vastakaikua, mutta Räihä itse näkee idealleen tilauksen.

Yksi keikka on sovittuna, 25. elokuuta hän esiintyy Kalajoella. Iskelmä TV kuvaa ja esittää keikan. Illasta on ilmiselvästi tulossa Räihän vuoden odotetuin.

Räihä täyttää tänä vuonna 65 vuotta, ja arvelee, että saattaa ikänsä vuoksi kohdata vastustusta matkalla parrasvaloihin.

”Saa nähdä, onko meillä ikärasismia”, hän miettii.

Nähtäväksi jää, toteutuuko jompikumpi Räihän toive. Ehkä hän vielä pääsee lavatähdeksi tai ehkä jonakin päivänä korjaamon ovesta astuu sisään se oikea.

Kaikki on mahdollista.

Lue myös: Reportaasi: Ilta K-50-diskossa tarjosi korkeita korkoja ja kuumia muuveja – Näin kävi sinkkumiehelle Helsingin yössä

Kari Räihä Jussi-patsaan kanssa. Räihä oli näkyvä hahmo vuoden 2022 parhaan dokumenttielokuvan Jussin voittaneessa Karaokeparatiisissa. © Päivi Karjalainen

Kari Räihä Jussi-patsaan kanssa. Räihä oli näkyvä hahmo vuoden 2022 parhaan dokumenttielokuvan Jussin voittaneessa Karaokeparatiisissa. © Päivi Karjalainen

Räihä on koonnut Karaokekorjaamon seinälle kaikki hänestä vuosien saatossa tehdyt lehtijutut. Korjaamoa on käyty katsomassa Saksasta saakka. © Päivi Karjalainen

Räihä on koonnut Karaokekorjaamon seinälle kaikki hänestä vuosien saatossa tehdyt lehtijutut. Korjaamoa on käyty katsomassa Saksasta saakka. © Päivi Karjalainen

X