Pasi sisusti yksiön kuomulliseen peräkärryyn – Huoltomies iloitsee tehokkaasta ajankäytöstään: ”Koirankopissa nukkuu hyvin”

Huoltomiehenä työskentelevä Pasi Luokkanen lähti työmaalle 500 km:n päähän kotoaan. Koska työmaalle ei saanut viedä asuntovaunua, mies muutti peräkärryyn.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pasi Luokkasen peräkärryyn rakentamaa asumusta kutsutaan koirankopiksi.

Huoltomiehenä työskentelevä Pasi Luokkanen lähti työmaalle 500 km:n päähän kotoaan. Koska työmaalle ei saanut viedä asuntovaunua, mies muutti peräkärryyn.
Teksti:
Jukka Vuorio

Askeettisen asumisvalinnan tehnyt ranualainen Pasi Luokkanen sanoo, että aikoo nukkua kuomulliseen peräkärryyn tekemässään sopessa vuoteen 2023 saakka.

Tämän peräkärryn sisältä löytyy sänky, yöpöytä, mikro ja kahvinkeitin. Seinälle kiinnitetty valaisin viimeistelee tunnelman tilaihmeessä, jossa huoltomies Pasi Luokkanen on asunut viime syyskuusta lähtien.

”Lähdin silloin työmaalle 500:n kilometrin päähän kotoa, niin päätin rakentaa reissuun tämmöisen koirankopin.”

Ensin Pasi Luokkanen ajatteli, että voisi asua työmaalla asuntovaunussa.

”Mutta sitä ei saanut työmaalle viedä, jouduin miettimään uuden ratkaisun.”

Pasi Luokkasen mukaan peräkärryyn rakennettu väliaikaisasumus kävi kaikille, koska kärry ei ole kenenkään tiellä ja työmaalla on muutenkin monenlaisia kärryjä.

Luokkasen ei olisi mikään pakko asua peräkärryssä.

Askeettiset olot eivät huoltomiestä haittaa

Työmaan työntekijöille olisi tarjolla Jyväskylän keskustasta heitä varten vuokrattuja tavallisia, nykyaikaisin mukavuuksin varustettuja asuntoja, mutta Pasi Luokkanen valitsi silti yösijakseen ”koirankopin”. Häntä askeettiset olot eivät haittaa.

Ensimmäinen perustelu on se, että näin Luokkanen ei häiritse muita yhteisasunnossa nukkuvia eri alojen työmiehiä.

”Työpäiväni päättyvät monesti niin myöhään, että kämpälle päästessäni siellä jo moni nukkuisi. Myöhään illalla suihkussa käyminen ei nyt häiritse ketään.”

Suihkua peräkärryasumuksessa ei sentään ole, mutta Luokkanen pääsee peseytymään työmaan suihku- ja sosiaalitiloissa, joita mies kuvailee päteviksi. Sähköt hän saa vetää koppiinsa työmaalta.

Toinen perustelu koirankopille on ajankäytön tehokkuus. Työmaa sijaitsee kohtuullisen ajomatkan päässä vuokra-asunnoista.

”Siinä voittaa puolitoista tuntia päivässä, kun ei tarvitse tehdä matkoja vuokrakämpälle ja sieltä takaisin töihin. Nyt senkin puolitoista tuntia voi käyttää vaikka nukkumiseen.”

Peräkärryssä asuminen tuo huoltomiehelle myös melkoisen aikasäästön.

Peräkärryssä asuminen tuo huoltomiehelle myös melkoisen aikasäästön. Kuva: Pasi Luokkasen kotialbumi

Yksiö taipuu myös riistankyttäyskopiksi

Nykyisen työmaan urakka valmistuu vuonna 2023. Pasi Luokkanen aikoo käyttää luomustaan hyödyksi vielä kauan sen jälkeenkin.

”Vien sen kotiseudulle Ranualle riistankyttäyskopiksi. Siellä on hyvät metsästysmaat ja olin jo pitkään suunnitellut, että pitäisi sitä varten tämmöinen koppi rakentaa. Nyt tuli sekin hoidettua samalla.”

Luokkasen työrytmi työmaalla on kuusi päivää töitä ja kahdeksan päivää vapaata. Vapaat hän viettää kotonaan Ranualla, jossa hän asuu tavallisessa talossa.

”Kotiin on aina mukava päästä, mutta täytyy kyllä sanoa, että koirankopissakin nukkuu todella hyvin. Aion ehdottomasti nukkua siellä koko tämän urakan loppuun saakka.”

Lue myös: Länsi-Suomessa olisi työtä, mutta idästä työväen houkuttelu ei ole helppoa – Estävätkö heimoerot yhä työn perässä muuttamisen?

X