Uranaisesta kotirouvaksi – Niina Gould muutti paratiisisaarelle miehen perässä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Niina ja Ken Gould harrastavat Guamin saarella rannalla kävelyä, suppailua ja sukeltamista.
Niina ja Ken Gould harrastavat Guamin saarella rannalla kävelyä, suppailua ja sukeltamista. © Andrew Usov
Irtisanoutuminen mukavasta työstä pelotti, mutta viime syksynä Niina Gould teki sen ja muutti amerikkalaisen miehensä työn takia Guamin saarelle.

Niina Gould os. Vuorenmaa, 45, on ehtinyt asua elämänsä aikana 25 paikassa. Lapsuuden Seinäjoen ja Nurmon kotien jälkeen pisin aika samassa asunnossa on ollut neljä vuotta. Niina myöntää kaipaavansa vaihtelua, eikä pelkää muutoksia.

”Olen nopeiden päätösten nainen. Erosin suomalaisesta miehestäni ikävissä merkeissä vuonna 2008, ja myös määräaikainen työsuhteeni opettajana päättyi. Olin vapaa tekemään mitä vain. Suoritin maisterin opinnot loppuun, tuurasin optikkoliikkeissä ja opettelin matkustamaan yksin”, NIina Gould sanoo.

Hän on koko ikänsä luonut kunnianhimoisesti uraa ammattikorkeakoulun optometristien opettajana. Hän oli aina halunnut työskennellä ulkomailla, joten lähtö kahdeksi vuodeksi Saudi-Arabiaan Riadiin ison sairaalan optometristiksi sopi kuvioon.

”Suomalainen fysioterapeutti Miia vei minut muutamana viikonloppuna Yhdysvaltain armeijan tukikohtaan bilettämään. Muita huvipaikkoja ei ollut.”

”So you call me maybe”

Bileissä Niina tapasi Ken Gouldin, 55, joka työskenteli Yhdysvaltain puolustusvoimissa rakennusinsinöörinä. Mies vaikutti mukavalta ja rauhalliselta, mutta oli naimisissa. Vaikkakin oli elänyt vuosikausia asumuserossa.

”Tapaaminen jäi kutkuttamaan. Muutaman päivän kuluttua laitoin hänelle tekstarina Carly Rae Jepsenin laulun kertosäkeen: Hey, I just met you and this is crazy. But here’s my number, so call me maybe (Hei, juuri vasta tapasin sinut, ja tämä on hullua. Mutta tässä on numeroni, joten ehkä soitat minulle).”

Ken vastasi. Sittemmin Niina vietti lähes kaikki viikonloput tukikohdassa Kenin luona.

Amerikkalainen Ken Gould kertoo ihastuneensa Niinan itsevarmuuteen ja itsenäisyyteen.

Amerikkalainen Ken Gould kertoo ihastuneensa Niinan itsevarmuuteen ja itsenäisyyteen. Andrew Usov

He myös matkustelivat paljon, ja reissut sujuivat hyvin.

”Jos miehen kanssa tulee matkalla toimeen 24/7, se ennustaa hyvää. Vuoden seurustelun jälkeen palasin Helsinkiin tammikuussa 2014 ja päätimme kokeilla etäsuhdetta.

Tapasimme muun muassa Turkissa, Thaimaassa ja Japanissa. Ken kävi myös ensimmäisen kerran Helsingissä.”

Matkustelu jatkui, kun Ken muutti Saudi-Arabiasta Guamille maaliskuussa 2015. Niinakin kävi silloin ensimmäisen kerran saarella.

Vihkiminen Guamin ilmavoimien tukikohdassa

”Meidät vihittiin rannalla Guamilla ilmavoimien tukikohdassa 22.12.2015. Menimme naimisiin matalalla profiililla, koska avioliitto oli toinen”, Niina Gould sanoo.

”Solmimme aluksi järkiavioliiton, koska viihdyimme yhdessä samojen intressien takia. Tykkäämme matkustamisesta ja vieraista kulttuureista ja olemme työorientoituneita. Tunne oli aluksi sellainen, että katsotaan mitä tästä tulee. Rakastumisen tunne tuli myöhemmin.”

Etäsuhde jatkui tämänkin jälkeen, sillä 2017 Ken muutti puoleksi vuodeksi Puolaan. Seuraava paikka oli Napoli syksystä 2017 vuoteen 2019. Niina oli pisimmillään Napolissa kaksi kuukautta.

”Etäsuhde kesti 6,5 vuotta, koska pidin niin paljon työstäni ja Helsingistä. Olen kolme kertaa tullut takaisin Metropolia-ammattikorkeakouluun opettajaksi ja taas irtisanoutunut.”

Niina Gould kaipaa Guamilla erityisesti juomakelpoista hanavettä ja nopeaa tietoliikenneyhteyttä.

Niina Gould kaipaa Guamilla erityisesti juomakelpoista hanavettä ja nopeaa tietoliikenneyhteyttä. Andrew Usov

Omaisuus myyntiin – muutto Guamin saarelle

Viimeinen repäisy oli kesällä 2019. Niina Gould myi omaisuutensa Suomessa ja muutti Guamin saarelle. Muuttaminen yhteen ja oman työn jättäminen oli Niinan mukaan pelottavaa, mutta hän päätti olla rohkea ja katsoa tämän kortin loppuun.

”Siinä oli sekä järkeä että tunnetta mukana. Mahdollisuus elää oikeaa parisuhdetta ja arkea piti nyt käyttää. Tiesin, että voin aina palata Suomeen ja koulutuksellani ja sinnikkyydelläni saan varmasti töitä.”

Nyt Niina on ollut Guamin trooppisella 170 000 asukkaan paratiisisaarella puoli vuotta, kotirouvan roolissa. Pari asuu omakotitalossa laivaston tukikohdassa, jossa soi USA:n kansallislaulu joka aamu klo 8.

Vaikka Niina ja Ken ovat olleet naimisissa lähes viisi vuotta, todellista arkista yhteiselämää on takana vasta vähän.

”Ihan hyvin on mennyt. Meillä on jännä yhteys. Ei tarvitse puhua kauheasti, sillä tiedämme mitä toinen ajattelee. Olemme aika samaa mieltä asioista, ja siksi elämä on kohtalaisen helppoa.”

Yli kuuden vuoden etäsuhde vaihtui vihdoin yhdessä asumiseen puoli vuotta sitten.

Yli kuuden vuoden etäsuhde vaihtui vihdoin yhdessä asumiseen puoli vuotta sitten. Andrew Usov

”Unelmoin Suomeen muutosta”

Niina Gould ei aio olla kotirouvana lopun ikää. Hän piti valtavasti kliinisestä työstä sairaalassa Saudi-Arabiassa ja tapasi siellä useita sairaanhoitajia, jotka olivat työskennelleet eri maissa.

”Ammatin kansainvälisyys ja monipuolisuus kiehtovat minua. Opiskelin työn ohessa sairaanhoitajaksi Suomessa, mutta sairaanhoitajan lisenssiä on erittäin hankala saada USA:ssa.”

Sitkeän yrittämisen jälkeen Niina onnistui saamaan väliaikaisen sairaanhoitajan lisenssin ja pääsi Guamin sairaalaan töihin.

”Haluaisin yhdistää optometristin ja sairaanhoitajan osaamisen työssäni. Unelmoin Suomeen muutosta, kun Ken jää eläkkeelle, luultavasti seitsemän vuoden kuluttua.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 5/20.

Lue myös: Viva-lehti: Jorma Hynninen ja Johanna Tuomi astelivat vihille, kun salamarakkaus yllätti: ”Tunne leimahti kuin tuli”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X