Nyt puhuvat ensimmäiset orjat – Arkeologit paljastavat varhaisten orjien synkän elämän

Jaa artikkeliLähetä vinkki
1500-luvulta olevat luurangot ovat antaneet paljon lisätietoa orjakaupasta, jonka uskotaan alkaneen tuolloin Afrikasta.
1500-luvulta olevat luurangot ovat antaneet paljon lisätietoa orjakaupasta, jonka uskotaan alkaneen tuolloin Afrikasta. Kuva: R. BARQUERA AND N. BERNAL/COLLECTION OF SAN JOSÉ DE LOS NATURALES/OSTEOLOGY LABORATORY, MEXICO CITY
Arkeologisilla kaivauksilla Meksikossa on tehty arvokas löytö. 1500-luvulle ajoitetusta massahaudasta löytyi kolme luurankoa, joiden alkuperä on Afrikassa.

Tutkijat uskovat, että luurangot edustavat ensimmäisiä orjia, joita alettiin tuoda Afrikasta Meksikoon vuoden 1518 jälkeen. Löytö on kiinnostava, sillä orjien olosuhteista tuolta ajalta ei tiedetä paljonkaan. Paikalla, josta luurangot löytyivät, on aikoinaan sijainnut sairaala, ja orjat ovat luultavasti olleet sairaalan potilaita.

Orjat olivat eläneet koko nuoruutensa Afrikassa

Tutkijoiden mielenkiinto luurankoja kohtaan heräsi, koska niiden etuhampaat oli viilattu teräviksi. Tapa on tuttu joistakin afrikkalaisista kulttuureista. Geneettiset analyysit vahvistivat, että luurangot todella olivat peräisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Myös hampaiden isotooppitutkimus vahvisti, että kyseiset yksilöt olivat eläneet koko nuoruutensa Afrikassa.

Luurangoista löytyi todisteita siitä, että orjia kohdeltiin jo tuolloin kaltoin ja julmasti.

Luurangoista löytyi todisteita siitä, että orjia kohdeltiin jo tuolloin kaltoin ja julmasti. Kuva: R. BARQUERA AND N. BERNAL/COLLECTION OF SAN JOSÉ DE LOS NATURALES/OSTEOLOGY LABORATORY, MEXICO CITY

Hauleja ja murtumia

Orjien elämä ei ollut helppoa. Luissa oli merkkejä kovasta fyysisestä työstä ja rasituksesta. Esimerkiksi selkärangassa oli todisteita mahdollisesta välilevynpullistumasta. Kaikki miehet kärsivät myös aliravitsemuksesta.

Yhdestä luurangosta löytyi viisi kuparihaulia, eli häntä oli ammuttu. Toisen luurangon kallossa ja jalassa oli murtumia. Afrikkalaismiehet eivät kuitenkaan kuolleet pahoinpitelyn seurauksina, vaan elivät vielä niiden jälkeen. Tutkijat arvelevat, että he ovat kuolleet alueella riehuneeseen virusepidemiaan.

Afrikkalaismiehiltä löydettiin myös merkkejä hepatiitti B:stä ja kupan sukulaisesta, vaapukkasyylätaudista. Kyseessä on varhaisin löytö molemmista sairauksista Amerikassa.

Lue myös: Dna-testit paljasti skandaalin vuosisatojen takaa: uskottomuutta brittihovissa

Lue myös: Jättiläiskäärmeen mysteeri: Miten arkeologisissa kaivauksissa löytyneet luut päätyivät Lahden torin alle?

X