Erakkoampiaiset sabotoivat lentoja Australiassa – Näin ”avaimenreikäampiainen” aiheuttaa vaaran lentoturvallisuudelle

Jaa artikkeliTilaa Seura
erakkoampiaiset
Erakkoampiaiset piinaavat nyt Australiassa. © House et al (2020) PLOS ONE, CC BY
Australian ilmailuviranomaiset ovat huolissaan lentoturvallisuuden uudesta uhkatekijästä - erakkoampiaisista. Erakkoampiaisten on havaittu rakentavan pesiä lentokoneiden rakenteisiin, ja väärään paikkaan sattuessaan rakennelmalla voi olla kohtalokkaita seurauksia.

Erakkoampiaiset rakentavat pieniä savipesiä luonnonkoloihin, mutta sopivia koloja löytyy myös asuinrakennuksista ja lentokoneista. Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin erakkoampiaisten taipumusta rakentaa pesiä lentokoneiden siiivissä sijaitseviin pitot-putkiin.

Pitot-putket mittaavat lentonopeutta ja niiden häiriötön toiminta on lentoturvallisuuden kannalta erittäin tärkeää. Jos putket tukkeutuvat, lentokone siirtyy automaattiohjauksesta manuaaliseen ohjaukseen.

Erakkoampiaiset ongelmana ensi kerran vuonna 2013

Ensimmäisen kerran Australian lentoviranomaiset törmäsivät erakkoampiaisongelmaan vuonna 2013. Tuolloin Singaporeen matkalla ollut Ethida Airwaysin kone joutui palaamaan muutaman minuutin lennon jälkeen takaisin Brisbanen lentokentälle.

Lentäjät halusivat selvittää, miksi kone ei ilmoittanut lentonopeutta ja siirtyi automaattisesti manuaaliseen ohjaukseen. Kentällä selvisi, että putkessa oli erakkoampiaisen savipesä, joka oli tukkinut putken täydellisesti.

Merkillepantavaa on, että lentokone oli seissyt lentokentällä vain kaksi tuntia. Pesä oli siis rakennettu siinä ajassa.

Lentoturvallisuus on vaarantunut jopa 26 kertaa

Vuosien 2013-2019 aikana Australiassa on raportoitu 26 lentoturvallisuuden vaaratilannetta, jotka johtuvat ampiaisten tukkimista pitot-putkista.

Tuoreessa tutkimuksessa on selvitetty, mikä tai mitkä ampiaiset ovat vastuussa pitot-putkien umpeenmuuraamisesta. Sitä varten tutkijat valmistivat pitot-putkien kopioita ja laittoivat niitä eri puolille lentokenttää. Kolmen vuoden sisällä he löysivät niistä 93 pesää. Tutkijat kasvattivat hyönteiset aikuiseksi ja havaitsivat, että kaikki yksllöt kuuluivat lajiin Pachodynerus  nasidens.

Kyseessä ei ole Australian omaan lajistoon kuuluva ampiainen, vaan Keski- ja Etelä-Amerikassa elävä laji, joka on levinnyt Australiaan vasta vuonna 2010. Kotiseudullaan se tunnetaan nimellä ”avaimenreikäampiainen” koska se pesii mielellään ovien lukkoihin ja töpselinreikiin.

Lue myös: Osaisitko toimia lentokoneen evakuointitilanteessa oikein? Ulkona pitäisi olla 90 sekunnissa: ”Kumman valitset: Kuolet lompakko taskussa vai selviät ilman lompakkoa?”

X