Ilmastohistoria uusiksi! – Näytteet hylätystä ydinohjustukikohdasta paljastavat: Grönlanti oli nimensä mukaisesti vihreä

Ainutlaatuiset näytteet hylätystä ydinohjustukikohdasta kirjoittavat ilmastohistoriaa uusiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Grönlannin jääpeite ei olekaan niin pysyvä kuin on luultu.

Ainutlaatuiset näytteet hylätystä ydinohjustukikohdasta kirjoittavat ilmastohistoriaa uusiksi.
Teksti:
Jani Kaaro

Kaikki oppikirjat kertovat, että Grönlannin jääpeite on pysynyt kutakuinkin samanlaisena viimeisen 2,5 miljoonan vuoden ajan.

Erikoinen ja odottamaton arkisto kylmän sodan ajalta kertoo kuitenkin toista: noin 416 000 vuotta sitten Luoteis-Grönlanti oli jäätön ja suorastaan vihersi. Tuolloin Grönlannissa kasvoi sammalta ja heinäkasveja ja niiden suojissa eli monia ­erilaisia selkärangattomia.

Arvostetussa Science-sarjassa julkaistu tutkimus jää varmasti historiaan ainut­laatuisen aineistonsa ansiosta. ­Kylmän sodan kiihkeimpinä vuosina Yhdysvallat rakensi Luoteis-Grönlantiin jäänalaisia ­sotilastukikohtia, joihin oli ­tarkoitus sijoittaa satoja ydinohjuksia.

Päätukikohdassa, Camp Centuryssa, oli tilaa 200 sotilaalle, ja lisäksi ­siellä oli sairaala, elokuvateatteri ja kappeli. Energiaa tukikohta sai ydinreaktorista.

Grönlannin jääpeite yllätti

Projektiin kuului myös ­tieteellinen puoli, ­jonka ­aikana tutkijat kairasivat näytteitä maaperästä. ­Vaikka ­tukikohta hylättiin, ­näytteet ovat säilyneet, ja nyt Utahin yliopiston ­tutkijat ovat päässeet niihin käsiksi. ­Näytteet ovatkin kullanarvoisia, ­sillä ­normaalisti kun tutkijat kairaavat jäänäytteitä, he ­lopettavat siihen ­mihin jää l­oppuu.

Nämä näytteet on ­kuitenkin kairattu siitä alaspäin, eli ­niissä on muinaista maa­perää. Tämän maaperän mukana oli selviä todisteita ­vihreistä kasveista ja hyönteisistä, ­jotka ­elivät nyt jään peittämillä ­alueilla noin 400 000 vuotta sitten.

Tuohon aikaan elettiin ­lämmintä kautta kahden jääkauden välillä. Hiilidioksiditasot eivät olleet erityisen ­korkealla, mutta merivesi oli lämmintä. Kukaan ei kuitenkaan osannut arvata, että ­sillä olisi ollut näin dramaattinen vaikutus Grönlannin jääpeitteeseen.

Tutkijoiden mukaan ­löytö tarkoittaa, ettei Grönlannin jääpeite, joka on paksuimmillaan 2–3 kilometriä, ole niin pysyvä kuin tähän asti on uskottu. Päinvastoin, se voi reagoida ilmaston lämpenemiseen yllättävänkin nopeasti.

Lue myös: Seili on luontointoilijan paratiisisaari – Bongaa nämä saariston kasvit!

X