Kilpisjärven ylpeys: Saana sai uudet portaat – Talvisin tunturinlaen voi valloittaa lumikenkäillen

Jaa artikkeli
Saana-tunturille ole lupa kiivetä muuten kuin uutta virallista reittiä myöten.
Saana-tunturille ole lupa kiivetä muuten kuin uutta virallista reittiä myöten. © istockphoto
Alkusyksystä lähtien Saanan laakealle huipulle on päässyt nousemaan uutta, loivempaa lähes viiden kilometrin reittiä pitkin.

Enontekiön Kilpisjärvellä, Suomen käsivarren ”peukalossa” sijaitseva, reilun kilometrin korkea Saana on yksi maamme tunnetuimpia tuntureita ja suosittu matka- ja retkeilykohde.

Lähes viiden kilometrin reitin vajaa puolitoista metriä leveä polku on päällystetty soralla ja portaat tehty kivipalkeista ja sorasta.

Uuden reitin varrelle on pystytetty opasteet ja rakennettu levähdyspenkkejä.

”Saanalle nouseminen helpottui hieman, sillä uudella reitillä on kolmannes vähemmän porrasaskelmia kuin vanhalla”, kertoo kenttäpäällikkö Antti Ohenoja Metsähallituksen Lapin luontopalveluista.

Saana on huiputettavissa vain virallista reittiä myöten

Saanan pahkajyrkänteiden alla sijaitseva lounaisrinne rauhoitettiin vuonna 1988 luonnonsuojelualueeksi eikä tunturille ole lupa kiivetä muuten kuin uutta virallista reittiä myöten.

Myös talvisin Saana on huiputettavissa patikoiden, uusi reitti soveltuu myös lumikenkäilyyn.

”Vilkas julkinen keskustelu entisten portaiden purkamisesta ja uusien rakentamisesta osoitti, miten tärkeä paikka Saana on niin paikallisille kuin matkailijoillekin”, Antti Ohenoja toteaa.

Lue myös: Kilpisjärven rauhassa soljuu Eränkävijät-ohjelmasta tuttujen Akin, Emilian ja Äijä-koiran arki: ”Emme jääneet vain haaveilemaan erämaa- ja kalastuselämästä, teimme haaveestamme totta”

Aki Huhtanen ja Äijä

Äijä on pennusta saakka tottunut matkaamaan Kilpisjärven jäälle pilkille Aki Huhtasen ajaman moottorikelkan takasatulalla. © Pekka Kustula

Lue myös: Reportaasi Kilpisjärveltä: Tällaista on unelmien arki Lapin kyläteillä Saanan kainalossa, jonne riittää tulijoita, läpikulkijoita ja oman paikan löytäjiä

Kilpisjärven taivas

Kireän pakkasen punaama taivas kaartuu Kilpisjärven yllä. Kylän laitamilla vallitsee illan tullen rikkomaton hiljaisuus. © Pekka Kustula

X