Viisi saimaannorpan kuuttia on kuollut kalapyydyksiin – Nämä syyt selittävät uhanalaisen lajin poikaskuolemia

Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miia Auttilan mukaan vielä ei osata sanoa, onko pyydyksiin jääneet kuutit tämän vuoden poikasia. Kuuttien iät tullaan selvittämään hammasnäytteiden perusteella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Verkkokalastus oli kielletty Saimaan norppa-alueilla 15.4.–30.6. kuuttien suojelemiseksi.

Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miia Auttilan mukaan vielä ei osata sanoa, onko pyydyksiin jääneet kuutit tämän vuoden poikasia. Kuuttien iät tullaan selvittämään hammasnäytteiden perusteella.
Teksti:
Anni Niittylahti

Tänä vuonna Saimaalla on havaittu syntyneen jopa 100 saimaannorpan kuuttia. Tavallisesti poikasia syntyy noin 90 yksilöä.

Ennätykselliseen tulokseen sisältyy myös suru-uutisia.

Kesän aikana kalapyydyksistä on löydetty viisi kuollutta norpan poikasta. Niistä neljän kohtaloksi koitui kalaverkko, kun taas yksi jäi kiinni katiskaan. Kyseisestä katiskasta puuttui nielurajoitin, joka estäisi norpan pääsyn katiskaan. Nielurajoittimien käyttö on pakollista saimaannorpan keskeisillä elinalueilla.

Metsähallituksen luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttilan mukaan kalapyydyksiin kuolleista norpista ei vielä osata sanoa, onko kyseessä tänä vuonna syntynyt kuutti vai vanhempi yksilö.

Lue myös: Saimaannorpan suojelun ohi meni kesämökkiläisten juhannuspöydän muikkukukko

Saimaannorpan ikä selviää hampaasta

Kuuttien iät tullaan selvittämään hammasnäytteiden perusteella.

”Saimaannorppien hammassementissä on samantyyliset kasvurenkaat kuin puilla”, Auttila selittää.

Jos saimaannorppa on kuollut vastikään, niin sen koko ruumis otetaan talteen. Norppien ruumiit viedään noin kerran vuodessa Ruokavirastoon, jossa villieläinpatologi tekee niille ruumiinavauksen. Pidempään kuolleina olleista eläimistä säilötään vain pääkallot kudosnäytteitä varten.

Pesäkuolleisuudelle on monia syitä

Metsähallituksen johtamissa saimaannorpan pesälaskennoissa pesäpaikoilta löytyi yhdeksän kuollutta kuuttia. Pesäkuolleisuuteen vaikuttavat monet eri tekijät.

”Osa poikasista syntyy kuolleina tai kuolevat ensimmäisten elinpäivien aikana”, Miina Auttila sanoo.

Imetykseen liittyvät ongelmat voivat johtaa kuutin pesäkuolemaan. Jos pesäpaikan lähellä on häiriöitä, niin norppaemo ei välttämättä uskalla nousta lumipesään ruokkimaan poikastaan.

”Ilman ravintoa kuutista tulee herkästi alilämpöinen ja flegmaattinen.”

Myös ilmastonmuutoksen aiheuttamat lauhat talven, jolloin norpilla ei ole pesäkinoksen suojaa, lisäävät merkittävästi poikaskuolleisuutta.

Metsähallitus tekee syksyllä kanta-arvion saimaannorppien kokonaismäärästä. Viime vuonna uhanalaisen lajin edustajia arvioitiin olevan 430–440 yksilöä.

Norppalive

Norpat nousevat keväisin rantakiville vaihtamaan karvaansa. © Juha Taskinen WWF

Lue myös: WWF:n Norppalive seuraa saimaannorppien arkea Etelä-Saimaalla − Stressaava ajanjakso maankamaralla vaatii norpilta valppautta

X