Tämä on maailman salaperäisin käsikirjoitus - Ratkaisiko brittiläisopiskelija sen arvoituksen?

Hetken luultiin, että Voynichin käsikirjoituksen arvoitus on ratkennut. Kun kritiikki alkoi, yliopisto irtisanoutui väitteistä ja vetäytyi nolona takavasemmalle. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hetken luultiin, että Voynichin käsikirjoituksen arvoitus on ratkennut. Kun kritiikki alkoi, yliopisto irtisanoutui väitteistä ja vetäytyi nolona takavasemmalle. 
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Toukokuun alussa kielitieteilijät ja mysteerien harrastajat saivat kuulla suuren uutisen. Bristolin yliopiston opiskelija, Gerard Cheshiren, väitettiin ratkaisseen Voynichin käsikirjoituksen arvoituksen ja hänen artikkelinsa käsikirjoituksen koodista ja sisällöstä oli julkaistu vertaisarvioidussa Romance Studies -tiedesarjassa.

Voynichin käsikirjoitusta kukaan ei osaa lukea

Väite on sensaatio. Voynichin käsikirjoitus on kirjoitettu tuntemattomilla kirjaimilla, joita kukaan ei osaa lukea. Vuosikymmenten aikana lukuisat eri koodinmurtajat ovat koettaneet ratkaista kirjan kieltä, mutta kukaan ei ole päässyt lähellekään.

Käsikirjoituksen on arvioitu olevan peräisin 1400-luvulta. Käsittämättömän tekstin lisäksi käsikirjoituksessa on kuvia, jotka eivät kuitenkaan ole auttaneet kirjan sisällön ratkaisemisessa.

Alkuperäistä teosta säilytetään Yalen yliopistossa, mutta siitä on julkaistu useita näköispainoksia.

Koodi selvillä kahdessa viikossa?

Cheshire väitti selvittäneensä käsikirjoituksen koodin vain kahdessa viikossa käyttämällä hyväkseen ”lateraalista ajattelua ja neroutta”. Hänen mukaansa käsikirjoituksen olivat kirjoittaneet dominikaaniset nunnat ja se oli suunnattu Portugalin kuningattarelle Maria Aragonialaiselle.

Sen sisältö koostui Cheshiren käännöksen mukaan pääasiassa naisten terveyteen liittyvistä ohjeista kuten miten yrittejä ja kylpyjä voidaan käyttää terveyden edistämiseksi.

Cheshire myös väitti, että Voynichin käsikirjoitus oli kadonnutta proto-romaanista kieltä ja näin ollen ainoa tekstinäyte kyseisestä kielestä koko maailmassa.

Bristolin yliopisto haki julkisuutta

Koska löytö oli sensaatiomainen, Bristolin yliopisto laati koodin ratkaisemisesta oman tiedotteen ja koetti saada yliopistolle paljon positiivista julkisuutta. Heti seuraavana päivänä yliopisto kuitenkin julkaisi uuden tiedotteen, jossa oli kovin toisenlainen sävy.

He vetivät pois alkuperäisen tiedotteen ja korostivat, että Cheshirellä ei ole mitään tekemistä Bristolin yliopiston kanssa.

Toiveajattelua ja hölynpölyä?

Syynä tähän oli Cheshiren tutkimuksen saama kritiikki, jossa alan tutkijat pitivät tutkimusta toiveajatteluna ja hölynpölynä. Cheshiren tutkimuksen vertasarviointi oli salainen, eli vertaisarvioijien nimiä ei anneta julkisuuteen.

Tämä mahdollistaa sen, että vertaisarvioijat eivät välttämättä ole olleet tehtäviensä tasalla. Britilehti Guardian on koettanut saada kommenttia Romance Studies -sarjan toimituksesta, mutta siihen ei ole vielä vastattu.

X