Majavat keräävät puita talveksi jopa henkeään uhmaten – ”Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, majavat suunnistavat talvisavotalle”

Minne majavat katoavat talveksi? Ne nauttivat jään alla varsin kookasta noutopöytää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun majavilta loppuu ruoka talvella, ne joutuvat lähtemään pesästä. © Jere Malinen

Minne majavat katoavat talveksi? Ne nauttivat jään alla varsin kookasta noutopöytää.
Teksti: Jere Malinen

Saimaan rannalla varttunut ammattikalastaja Tarmo Tolvanen on liikkunut lapsesta asti Haukivedellä Linnansaaren kansallispuiston maisemissa.

Norppia näkyi kotivesillä silloinkin, kun niitä oli koko maailmassa jäljellä enää 120–50.

Elettiin 1980-luvun alkua.

”Muistelen ensimmäisten majavien ilmestyneen tänne samoihin aikoihin.”

Vaikka vesieläjiä ovatkin, Tolvanen kertoo kummankin lajin elelevän Saimaalla omaa elämäänsä.

”Joskus harvoin keväällä niitä voi nähdä yhtä aikaa samassa sulassa sulassa sovussa.”

Ja miksipä ne torailisivatkaan. Norppa tykkää kalasta, majava puusta.

Majavat puusavotassa

Tarmo Tolvanen kertoo Saimaankin majavilla olevan juuri nyt menossa perhananmoinen puusavotta. Ne varautuvat talveen. Pato ja pesä on kunnostettava säänkestäväksi, mutta eniten aikaa kuluu ruokavaraston rakentamisessa.

Majavat eivät nuku talviunta, joten niiden on syötävä läpi talven. Koska järvet ovat jäässä, on ainoa ratkaisu rakentaa pesäkeon edustalle valtava ravintolautta. Siihen hurahtaa useampi kuukausi.

Pari vuotta sitten kansainvälinen tutkijajoukko (Peter E. Busher ja kumppanit) julkaisi Wildlife Biology -julkaisusarjassa (3/2020) mielenkiintoisen majavatutkimuksen. Siinä selviteltiin euroonpanmaja­vien ravintolauttojen rakennusintoa niin Norjassa, Ruotsissa kuin Liettuassa.

Tutkijoiden havainnot seurailivat Suomessakin opittua. Haapa oli suosikkipuu, mutta sitä ei ollut läheskään aina saatavilla. Niinpä majavien oli useimmiten tyytyminen etenkin pajuihin, koivuihin ja pihlajaan. Leppää löytyi ruokavarastoista vain pakon sanelemana.

Koko puu ei kelpaa

Mitä pohjoisempana majavat asustavat, sitä varhemmin ne ryhtyvät rakentamaan ravintolauttaa. Talven tuloon osataan siis tutkimuksen mukaan varautua.

Etelä-Ruotsissa ja -Norjassa puunuitto käynnistyi kunnolla syyskuun loppupuolella, Liettuassa muutamaa viikkoa myöhemmin. Kaikkialla vasta vesialueen jäätyminen pysäytti rakennusinnon.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että suurimpiin pesäyhdyskuntiin kertyy puuta yli 50 mottia. Samaan tulokseen päästiin nytkin, kun suuret ravintolautat olivat keskimäärin sen 50 kuutiota.

Kysymyksessä ei ole kiintokuutio, vaan ennemminkin majavamainen uittomotti, jossa oksia ja puiden runkoja on vedessä noin 50 kuutiota kattavalla alueella.

On myös syytä korostaa, etteivät majavat syö keräämiään puita kokonaan. Paksuista puista maittavinta on kuorikerros, ohuet versot syödään sellaisenaan.

Niinpä keväällä jäiden sulettua majavien pesäkeon edustalla kelluu iso kasa syötyjä eli kuorittuja puun pätkiä. Ruokailu on tapahtunut pesäkeossa ruokailukammiossa.

Rekkakuormalliseen mahtuu noin 50 kuutiota puuta. Majavien ravintolautassa on puita keskimäärin saman verran, toki huomattavasti harvemmassa. © Jere Malinen

Rekkakuormalliseen mahtuu noin 50 kuutiota puuta. Majavien ravintolautassa on puita keskimäärin saman verran, toki huomattavasti harvemmassa. © Jere Malinen

Majavilta ruoka voi loppua talvella

Joskus aika, tarmo tai puut loppuvat kesken, eivätkä majavat ennätä rakentaa riittävän suurta ruokavarastoa talveksi. Perinteisesti syötävän ehtyminen talven keskellä on ennustanut majaville hengenlähtöä.

Toisenkinlaisia kohtaloita on Haukivedellä nähty. Pitkään Linnansaaressa puistonvartijana työskennellyt, nykyään jo eläkkeellä oleva Oke Herranen on nähnyt muutaman kerran jäälle ilmaantuneita majavien polkuja.

”Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, majavat suunnistavat talvisavotalle. Se on karua leikkiä. Lumessa majavat ovat täysin sään ja petojen armoilla.”

Silloin sopii toivoa, että kevät koittaisi pian.

Lue myös: Luontokuvaaja Heikki Kokkonen seurasi Moppe-majavan elämää 15 vuotta: ”Mopella oli poikue ja puoliso, jonka nimesin Mojovaksi”

X