Tutkijat analysoivat muurahaisten rooleja – Näin yksi päätyy sotilaaksi ja toinen toimii pesässä ruoanhankkijana

Yhdysvaltalaistutkimus osoittaa veri-aivoesteen merkityksen muurahaisten sosiaalisessa käyttäytymisessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muurahaispesän työläiset jakaantuvat sotilaisiin ja ruoanhankkijoihin.

Yhdysvaltalaistutkimus osoittaa veri-aivoesteen merkityksen muurahaisten sosiaalisessa käyttäytymisessä.
Teksti:
Anni Niittylahti

Muurahaisyhdyskunnassa työläiset jakautuvat sotilaisiin ja niihin, jotka hankkivat pesän asukkaille ravintoa. Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa muurahaisen aivojen veri-aivoesteen olevan ratkaisevassa osassa siinä, mikä muurahaisen rooli on pesässä.

Veri-aivoesteen tarkoituksena on estää haitallisten aineiden pääsyn keskushermostoon. Este ei kuitenkaan ole täysin läpäisemätön. Aikaisemmassa mehiläistutkimuksissa juveliinihormonin huomattiin läpäisevän veri-aivoesteen vaikuttaen aivojen toimintaan.

Korkea juveliinihormonipitoisuus on puolestaan yhdistetty ruoanhankintakäyttäytymiseen muurahaisissa.

Lue myös: Tuhoavatko muurahaiset ilmakehää? – Muurahaiskeot tuottavat metaania ja typpioksidia enemmän kuin ympäröivä metsänpohja

Sotilaiden ja ruoanhankkijoiden erot

Shelley Berger Pennsylvanian yliopistosta alkoi kollegoidensa kanssa selvittämään, onko Camponotus floridanus -muurahaislajin sotilaissa ja ruoanhankkijoissa eroavaisuuksia niiden geenien ja proteiinien suhteen.

Tutkijat huomasivat, että sotilasmuurahaisilla esiintyi suurempi määrä proteiinia (eng. Jhe), joka hajottaa nimenomaan juveniilihormonia. Proteiinia löytyi muurahaisen veri-aivoesteen muodostavista soluista.

Tutkijat vähensivät keinotekoisesti Jhe-proteiinin määrää sotilasmuurahaisissa, jolloin hyönteiset alkoivat etsiä ruokaa.

Aiemmat tutkimukset eivät ole osoittaneet, että veri-aivoeste säätelisi aktiivisesti hormonitasoja vaikuttaakseen hyönteisen sosiaaliseen käyttäytymiseen ja muurahaisen rooliin.

Fribourgin yliopiston evoluutiobiologi Adria LeBeouf, joka ei osallistunut tutkimukseen, uskoo tutkimuksen perusteella, että juveniilihormonin pääsyn aivoihin olevan oleellista muurahaisten sosiaalisen käyttäytymisen kannalta. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei ole vielä tiedossa kuinka ympäristö vaikuttaa muurahaisten roolien jakautumiseen.

muurahainen
Ympäristön vaikutuksia muurahaisen sosiaaliseen käyttäytymiseen ei vielä tiedetä. © iStock

Lue myös: Tutkijat selvittivät kallonkerääjämuurahaisen synkän salaisuuden – Tästä syystä sen pesästä löytyy irtipurtuja kalloja

X