Telkänpöntön ehtii vielä siivota, mutta jätä muut linnut jo rauhaan!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© colourbox
Telkkä aloittaa pesintänsä vapun tietämillä, mutta tiaiset ja pöllöt ovat jo aloittaneet pesintänsä.

kysymys

Telkkä aloittaa pesintänsä vapun tietämillä. Vieläkö telkänpöntön ehtii puhdistaa?

Jokiväärän Jouko

VASTAUS

Telkän muninta saattaa aikaisina keväinä alkaa Etelä-Suomessa jo maaliskuun lopulla, mutta tavallisesti telkkä alkaa pesiä vasta huhti-toukokuun taitteessa ja viimeiset pesueet munitaan kesäkuussa.

”Telkänpöntön ehtii suurimmassa osassa Suomea vielä siivota. Telkkä alkaa valmistautua pesintänsä yleensä silloin, kun vedet vapautuvat jäistä”, kertoo Kymenlaakson lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Antto Mäkinen.

Linnunpöntöt on syytä puhdistaa vuosittain tai vähintään joka toinen vuosi. Mikäli pönttöjä ei puhdisteta, ne täyttyvät vahoista pesätarpeista ja saattavat lahota.

Linnunpöntöt tulisi puhdistaa myöhään syksyllä ensimmäisten pakkasten jälkeen, jolloin linnut ovat jo poistuneet pesistä. Jos puhdistus tehdään pöntössä mahdollisesti majailevien syöpäläisten johdosta, pönttöjen siivoaminen on hyvä ajoittaa lopputalveen pitemmän pakkasjakson päätteeksi.

”Talvenselän taittuessa linnut eivät ole vielä muuttaneet takaisin pönttöihinsä ja pakkanen on tuhonnut ainakin osan pöntöissä majailevista ötököistä,” Mäkinen kertoo.

”Pikkulintujen ja pöllöjen pöntöt on jo huhtikuussa syytä jättää rauhaan, sillä esimerkiksi tiaiset ja pöllöt ovat aloittaneet jo pesintänsä.”

X