Pähkinät tutkijoiden tarkastelussa – Toisiko tämä uusi siedätyskeino avun osalle pähkinäallergikoista?

Pähkinät ovat hyvä proteiininlähde, mutta ne jäävät syömättä, jos pähkinäallergia ilmenee. Siksi tutkijat etsivät koko ajan uusia keinoja, joilla siedätyksessä saataisiin parempia tuloksia.
Keitetyt pähkinät ratkaisu?
Nyt australialaisen SAHMRI-instituutin tutkijat raportoivat uudesta siedätyskeinosta – pähkinöiden keittämisestä. Keittäminen muuttaa pähkinöiden proteiinirakennetta, joten sen toivottiin helpottavan siedätysprosessia.
Kliinisessä tutkimuksessa pähkinäallergiset lapset söivät ensin pienen määrän 12 tuntia keitettyä pähkinää 12 viikon ajan, sitten 2 tuntia keitettyä pähkinää 20 viikon ajan. Tämän jälkeen siirryttiin paahdettuihin pähkinöihin. Tutkimuksen lopussa 80 prosenttia lapsista saattoi syödä 12 paahdettua pähkinää ilman allergiaoireita, mikä oli tutkimuksen tavoitekin.
Tutkimukseen osallistui 70 pähkinäallergista lasta, jotka olivat iältään 6–18-vuotiaita.
Tutkija Tim Chataway muistuttaa, ettei tätä tutkimusta pidä tulkita ”vihreäksi valoksi”, vaan siedätyshoito tulee tehdä oman lääkärin valvonnassa.
Lue myös: Näin pähkinäallergisen kannattaa toimia

© colourbox