Piikkikalat muokkaavat Itämeren ekosysteemejä – ja pahentavat rehevöitymistä

Maatalouden ravinnepäästöt eivät ole ainoa tekijä, joka rehevöittää Itämerta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun piikkikaloista tulee ekosysteemin valtalaji, hauen ja ahvenen on erittäin vaikea vallata entistä valta-asemaansa takaisin, sillä piikkikalat syövät hauen ja ahvenen munia.

Maatalouden ravinnepäästöt eivät ole ainoa tekijä, joka rehevöittää Itämerta.
Teksti: Jani Kaaro

Ruotsalaistutkijat ovat havainneet, että monilla Itämeren merenlahdilla piikkikalat ovat korvaneet ahvenen ja hauen kaltaiset suuret petokalat. Tämä ekosysteemin muutos on huono uutinen rehevöitymisen kannalta.

Piikkikalat nimittäin syövät pois pienet kasvinsyöjäeläimet, jotka syövät mikroskooppisia leviä ja auttavat näin osaltaan pitämään niiden kasvua kurissa.

”Piikkikalat ovat lisääntyneet Itämerellä räjähdysmäisesti 1990-luvulta lähtien”, sanoo tutkija Ulf Bergström Ruotsin maataloustieteellisestä yliopistosta.

Piikkikalat

Itämeren tilaa tutkitaan aktiivisesti. © Joakim Hansen, Stockholm University

Piikkikalat ei ole vain paikallinen ongelma Itämerellä

Ilmiöön ei kuitenkaan ole kiinnitetty paljonkaan huomiota ja sen on ajateltu olevan vain paikallinen ongelma. Nyt ruotsalaistutkijat ovat kuitenkin selvittäneet ilmiön laajuutta lähes 500:ssä Itämeren merenlahdessa, aseinaan 40 vuoden kalastusaineisto. Tulokset osoittavat, että Itämeressä on ollut käynnissä eräänlainen lajistonvaihto, jossa ahvenet ja hauet ovat jääneet alakynteen ja piikkikaloista on tullut merenlahtien valtalaji.

Communications Biology -sarjassa julkaistu tutkimus myös osoittaa, missä järjestyksessä valtalajin vaihtuminen on tapahtunut. Se on alkanut ulkosaaristosta ja levinnyt sieltä aaltomaisesti sisäsaariston merenlahtiin.

Mistä muutos johtuu on vielä arvailujen varassa, mutta rehevöitymisellä, ilmaston muuttumisella ja kalastuspaineella voi olla näppinsä pelissä asian kanssa. Myös merimetsokannan kasvulla voi olla vaikutusta etenkin ahvenen vähentymiseen.

Piikkikalat syövät hauen ja ahvenen munia

Tutkijoiden mukaan hauen ja ahvenen korvautuminen piikkikaloilla ei rajoitu vain heidän tutkimiinsa elinympäristöihin, vaan prosessi vaikuttaa olevan käynnissä kaikkialla Ruotsin rannikolla. Kun piikkikaloista tulee ekosysteemin valtalaji, hauen ja ahvenen on erittäin vaikea vallata entistä valta-asemaansa takaisin, sillä piikkikalat syövät hauen ja ahvenen munia.

Itämeren kaloja

© Ulf Bergström

Lue myös: Totta vai tarua: Onko Itämeren kaloja turvallista syödä?

Lue myös: Itämereen päätyy jatkuvana virtana muoviroskaa – Miten Itämeren mikromuovit vaikuttavat meihin ja ympäristöön?

Miten mikromuovit vaikuttavat meihin?

Urbaaneilla rannoilla 60–90 prosenttia roskasta on muovia. Luonnontilaisilla rannoillakin muovia on noin puolet kaikesta roskasta. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

X