Tutkijat: Mielialalääkkeet estävät infektioiden paranemista – Bakteerit osaavat ”pumpata” mielialalääkkeen ulos itsestään

Mielialalääkkeet pahentavat antibioottiresistenssiä,

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuore australialaistutkimus auttaa ymmärtämään, miten mielialalääkkeet vaikuttavat bakteereihin.

Mielialalääkkeet pahentavat antibioottiresistenssiä,
Teksti: Jani Kaaro

Eikö antibiootti toiminut? Jos otit samalla mielialalääkettä, syy voi olla siinä. Mielialalääkkeet nimittäin tekevät bakteerit vastustuskykyisiksi antibiooteille.

Tuoreen tutkimuksen mukaan muutaman päivän altistus mielialalääkkeille voi viedä useilta eri antibiooteilta tehon bakteereja vastaan lähes kokonaan.

Havainto mielialalääkkeiden yhteydestä antibioottiresistenssiin on yllättävä, mutta se on otettava tosissaan, tutkijat kirjoittavat. Antbiootti­resistenssi on jo sinällään vaikea yhteiskunnallinen ongelma, ja jos miljoonien käyttämät mielialalääkkeet sitä pahentavat, resistenssiin on entistä vai­keampi puuttua.

Lue myös: Seura tutki: Näin tappaa antibioottiresistenssi yli miljoona ihmistä vuosittain – Uusia antibiootteja lääketehtaat eivät enää markkinoille kehitä

Tutkimus avasi mielialalääkkeiden vaikutusta bakteereihin

Tuore australialaistutkimus auttaa ymmärtämään, miten mielialalääkkeet vaikuttavat bakteereihin. Mielialalääkkeet aiheuttavat bakteereissa oksidatiivisen stressin, jolloin bakteerien sisään syntyy vapaita happiradikaaleja.

Happiradikaalit ovat bakteereille vaarallisia, joten ­bakteerin on päästävä ­niistä eroon. Eräs tapa on pumpata ne solun sisältä ulos. Bakteereilla onkin sisäinen ­pumppu, jolla se voi pumpata happi­radikaalit pois, mutta ­samalla se pumppaa ulos myös ­minkä tahansa antibiootin, jolle se on altistunut. Jos antibiootti ei ­pääse bakteerin sisään, sillä ei ole vaikutusta.

Tutkijoiden mukaan on ­täysin mahdollista, että mielialalääkkeet estävät infektioiden paranemista. Mielialalääkkeiden pitoisuus suolistossa nousee nimittäin helposti sille tasolle, jossa vaikutukset ­bakteereihin tulevat esille.

Lue myös: Tutkimus: Mielialalääkkeillä ei ole juurikaan tehoa kivun hoidossa – Näin suomalainen Käypä hoito silti suosittelee

Mielialalääkkeiden käyttö kivunhoidossa on yleistä, vaikka niiden teho on heikko.

Mielialalääkkeiden käyttö kivunhoidossa on yleistä, vaikka niiden teho näyttäisi olevan heikko. © iStock

X