Tutkijat: Torakasta on tulossa voittamaton – Hyönteismyrkyt menettävät tehoaan

Huonoja uutisia kaikille torakoita inhoaville. Ihmisen ja torakan välinen taistelu elintilasta saattaa nimittäin kääntyä lähivuosina torakoiden voitoksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Saksantorakka (Blattella germanica).

Huonoja uutisia kaikille torakoita inhoaville. Ihmisen ja torakan välinen taistelu elintilasta saattaa nimittäin kääntyä lähivuosina torakoiden voitoksi.
Teksti:
Jani Kaaro

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että meilläkin esiintyvä russakka, eli saksantorakka, alkaa olla vastustuskykyinen suurimmalle osalle nykyisistä hyönteismyrkyistä.

Yhdysvaltalaiset tutkijat selvittivät torakoiden vastustuskykyä useissa kerrostaloissa Indianan ja Illinoisin osavaltioissa.

Käytetyt hyönteismyrkyt olivat abamektiini, boorihappo ja tiametoksaami. Ensimmäisessä koeasetelmassa käytettiin kutakin hyönteismyrkkyä peräkkäin, toisessa asetelmassa käytettiin kaikista kolmesta myrkystä tehtyä sekoitusta.

Kolmannessa koeasetelmassa hyönteismyrkky valittiin sen perusteella, mille kukin populaatio reagoi herkimmin, eli mikä vaikutti tappavan torakoita tehokkaimmin.

Tulokset eivät hyvää lupailleet. Torakoiden populaatiokoko ei vähentynyt millään koeasetelmalla, mikä viittaa siihen, että ne ovat enemmän tai vähemmän vastustuskykyisiä käytetyille hyönteismyrkyille.

Mikä tekee torakasta superselviytyjän?

Koska torakat ovat nopeita lisääntyjiä, vastustuskykyä ylläpitävät geenit leviävät populaatiossa nopeasti.

Russakka on yleistynyt viime vuosina Suomessakin ja esiintyy paikoin vitsauksena esimerkiksi viemäriverkostoissa ja suurkeittiöissä.

Torakoiden aiheuttama haitta on hygieeninen, sillä ne syövät samaa ruokaa kuin ihminen ja saastuttavat ruokatavarat ulosteillaan.

Jos torakoita ei pian voi hävittää kemiallisesti, paras tapa taistella niitä vastaan on hyvä hygienia.

Jos torakat voidaan tehokkaasti eristää ruokatavaroista, ne joutuvat etsimään uuden kodin.

 

X